0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
Zempar ти като търсач на колко сгради с подова настилка от керамични плочи си се натъквал, да позная ли а???
Укритите пари са друга бира, говорим за строителните традиции и разликата в използването на строителна керамика през различните периоди. Ако е за различните области - съгласен съм че има разлика в степента на използването и, да кажем между полисите по черноморието и вътрешността на страната, но все пак като цяло през ранния период е по-рядко срещана. Особено пък ако става дума за периода през който е функционирала резиденцията на Кози грамади, демек третата четвърт на 4 век пр.н.е.
В южна България няма такъв разсип на монети, както има при нас, в Североизточна. Сега като видят строителна керамика по гърциите - натискат, щото навремето не сте имали търпението да работите цял ден за един или два диобола. На мене тва ми се струва глупаво де, щото няма тръпка- да тигелирам като малоумник на тараш. А има селища, богати на керамика без монети -пак ранни, но керамиката отговаря на периодите, когато вече би трябвало да има достатъчно метал. Явно това са селища с къс живот,еднослойни, и са успели да се изнесат без да им режат зелките, прибирайки и металите, което е рядко. Гледаш го- бъка от строителна керамика, дупета на амфори също, обмазките стоят на буци - метал няма. Или пък находката е някъде укрита - накуп, щото в тоя ранния период парите са били в старейшината, а останалото е било - стоково-обменно стопанство.Валка/Империо/, разбирам, че си го къткаш дядо Трак, сигурно има защо, ама ...разликата в местната керамика не е толкова в периодите, щото има приемственост, а по-скоро е в районите. Затуй сигурно има и основно противоречие в набюденията ни, което не му дава повод да обижда. А, да не забравяме, че пенсионираните войни на Римската империя са си правили вилаетите в равнина Тракия, а не по баирите. Демек - излишните пари са повече в равнините. А големите укрити находки пък са повече в планините, щото по време на поход заравят дето им падне.
Абе, Валка, не ми пускай баданарката бе, брат.На тез Кози грамади те с боговете си говорят....Я, питай момчетата от района какъв период е съоръжението и колко дълго е било в употреба. То датирането не става с пет табана и като се консултираш с орлите.Ако искаш ми удряй запор там, но няма да се съглася дадо ти Трак да ме дискриминира безнаказано, щото ти е симпатичен. И, майната му на тва, че пола ми му пречи, ама да ни поставя в графа "неграмотни иманяри" - СОРИ.И хич ме интересува дали си е пил кафето с бай Желязко или с тебе.
Е мама му стара--няма ли най-после да мирясаш?!!кой ти пречи с нещо и оп-готово -дай да се правим на жертва...Кой ти каже нещо напреко -и дай веднага ...Не си нещо особенно -тука става дума за различни неща-какво постоянно набутваш познананства и протексиии че видиш ли -некой те познава лично-аз например не искам да те познавам лично и смело мога да заявя че твоето участие из тези форуми е под диктовка и целенасочено.
Бе не съм женомразец но си много подмолна личност-все некой ти пречи -все да изпъкнеш..и почиваш на стари лаври..Не си и не сме по-големи от всички и участието ни из форумите е временно явление,почти никой не пише-то си нема и смисъл вече..и стига се прави на жертва дискриминирана ами си гледай къщните работи и се радвай на живота-ако имах некви права тука -отдавна да съм те ритнал :Pне се траеш направо..Всъщност и аз не ти обръщам внимание,