Автор Тема: Керамиката  (Прочетена 52974 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3272
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Керамиката
« Отговор #45 -: Август 05, 2013, 06:26:07 pm »
Укритите пари са друга бира, говорим за строителните традиции и разликата в използването на строителна керамика през различните периоди. Ако е за различните области - съгласен съм че  има разлика в степента на използването и, да кажем между полисите по черноморието и вътрешността на страната, но все пак като цяло през ранния период е по-рядко срещана. Особено пък ако става дума за периода през който е функционирала резиденцията на Кози грамади, демек третата четвърт на 4 век пр.н.е.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
« Отговор #46 -: Август 05, 2013, 06:54:04 pm »
веднага след като си пуснах поста се сетих за балканските къщи с каменните покриви :)
Цитат
Zempar ти като търсач на колко сгради с подова настилка от керамични плочи си се натъквал, да позная ли а???
дядо трак, а познай да видим бива ли те за тотаджия ;D

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1397
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #47 -: Август 05, 2013, 07:03:09 pm »
Укритите пари са друга бира, говорим за строителните традиции и разликата в използването на строителна керамика през различните периоди. Ако е за различните области - съгласен съм че  има разлика в степента на използването и, да кажем между полисите по черноморието и вътрешността на страната, но все пак като цяло през ранния период е по-рядко срещана. Особено пък ако става дума за периода през който е функционирала резиденцията на Кози грамади, демек третата четвърт на 4 век пр.н.е.
Абе, Валка, не ми пускай баданарката бе, брат.
На тез Кози грамади те с боговете си говорят....
Я, питай момчетата от района какъв период е съоръжението и колко дълго е било в употреба. То датирането не става с пет табана и като се консултираш с орлите.
Ако искаш ми удряй запор там, но няма да се съглася дадо ти Трак да ме дискриминира безнаказано, щото ти е симпатичен. И, майната му на тва, че пола ми му пречи, ама да ни поставя в графа "неграмотни иманяри" - СОРИ.
И хич ме интересува дали си е пил кафето с бай Желязко или с тебе.
« Последна редакция: Август 05, 2013, 07:13:22 pm от Джони »
Монетата винаги има две страни.

Неактивен KokauH

• Старши потребител
  • Публикации: 253
« Отговор #48 -: Август 05, 2013, 08:16:22 pm »
за Кози грамади моето скромно мнение е от 4в.пр.х.до 1в.пр.х.след това има голяма палза и отиваме е 5в.с.х.

Неактивен Bobi31

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 94
  • What's up doc?
« Отговор #49 -: Август 05, 2013, 08:39:43 pm »
Преди доста време един познат ми разказа, че в техния край било пълно с керамика /югоизточна България/ Регион 8 км. на 3 км. , обаче въпреки това нямало монети или поне той не бил намирал.

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #50 -: Август 05, 2013, 09:08:33 pm »
В южна България няма такъв разсип на монети, както има при нас, в Североизточна. Сега като видят строителна керамика по гърциите - натискат, щото навремето не сте имали търпението да работите цял ден за един или два диобола. На мене тва ми се струва глупаво де, щото няма тръпка- да тигелирам като малоумник на тараш. А има селища, богати на керамика без монети -пак ранни, но керамиката отговаря на периодите, когато вече би трябвало да има достатъчно метал. Явно това са селища с къс живот,еднослойни, и са успели да се изнесат без да им режат зелките, прибирайки и металите, което е рядко. Гледаш го- бъка от строителна керамика, дупета на амфори също, обмазките стоят на буци - метал няма. Или пък находката е някъде укрита - накуп, щото в тоя ранния период парите са били в старейшината, а останалото е било - стоково-обменно стопанство.
Валка/Империо/, разбирам, че си го къткаш дядо Трак, сигурно има защо, ама ...разликата в местната керамика не е толкова в периодите, щото има приемственост, а по-скоро е в районите. Затуй сигурно има и основно противоречие в набюденията ни, което не му дава повод да обижда. А, да не забравяме, че пенсионираните войни на Римската империя са си правили вилаетите в равнина Тракия, а не по баирите. Демек - излишните пари са повече в равнините. А големите укрити находки пък са повече в планините, щото по време на поход заравят дето им падне.
-За парите не знам кво има в предвид Вальо с другата бира ма найстина има различия в смисъл -По целия Дунавски лимес та до Стара планина независимо от легионите по границата знаем кво е ставало така че тук намираме повече пръснати монети и находки благодарение на набезите на така наречените варварски племена -Долу по юга не е имало такива набези а и е естествено като имаме в предвид сигналната система да са имали време да избягат в големите крепости и да си занесат имането с тях -Друго различие се получава от така наречените чумави периоди има изостовени селища богати на керамика ма не мое намериш една стотинка на тех дето са вика,просто са се преместили на друго място -Колкото до пенсионираните легионери не знам точно и на 100% как е по Юга но не малко са легионерските селища и по Дунавската равнина-Големите укрити находки са обикновенно около големите крепости,легионерски лагери и битки........................................ :)

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Публикации: 523
  • Прогонен
« Отговор #51 -: Август 06, 2013, 12:04:33 am »
Абе, Валка, не ми пускай баданарката бе, брат.
На тез Кози грамади те с боговете си говорят....
Я, питай момчетата от района какъв период е съоръжението и колко дълго е било в употреба. То датирането не става с пет табана и като се консултираш с орлите.
Ако искаш ми удряй запор там, но няма да се съглася дадо ти Трак да ме дискриминира безнаказано, щото ти е симпатичен. И, майната му на тва, че пола ми му пречи, ама да ни поставя в графа "неграмотни иманяри" - СОРИ.
И хич ме интересува дали си е пил кафето с бай Желязко или с тебе.
Е мама му стара--няма ли най-после да мирясаш?!!кой ти пречи с нещо и оп-готово -дай да се правим на жертва...Кой ти каже нещо напреко -и дай веднага ...Не си нещо особенно -тука става дума за различни неща-какво постоянно набутваш познананства и протексиии че видиш ли -некой те познава лично-аз например не искам да те познавам лично и смело мога да заявя че твоето участие из тези форуми е под диктовка и целенасочено.

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
« Отговор #52 -: Август 06, 2013, 12:08:27 am »
Вальо едва ли ще ти обърне внимание,то не си и заслужава напъна де..
А виж се сопри-нали беше голема другаде -кво ровиш пак тука с този или онзи??А/После се чудиш че тоя или оня те псува ...ми логично е..
« Последна редакция: Август 06, 2013, 12:21:59 am от asparuh12 »

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
« Отговор #53 -: Август 06, 2013, 01:17:21 am »
По темата..не съм съгласен че там където преобладава покривна и подова керамика че няма никой.. ;Dвсичко е относително..Както и че има къщи с  амфори  с камион да ги товариш ама пара йок...

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #54 -: Август 06, 2013, 02:01:02 am »
Е мама му стара--няма ли най-после да мирясаш?!!кой ти пречи с нещо и оп-готово -дай да се правим на жертва...Кой ти каже нещо напреко -и дай веднага ...Не си нещо особенно -тука става дума за различни неща-какво постоянно набутваш познананства и протексиии че видиш ли -некой те познава лично-аз например не искам да те познавам лично и смело мога да заявя че твоето участие из тези форуми е под диктовка и целенасочено.
Оф, ти пък де се редиш....
Засягам се само от хора, чието мнение все пак уважавам. Не виждаш ли, че с тия твоите паранои не те отразявам сериозно вече. Опитах се да бъда коректно неутрална спрямо мненията ти, ама ти не вдяваш...Кви протекции, кви пет лева...И кви конспирации пак. То пише там - таен агент. Може и археолог под прикритие да съм, а може и от ГДБОП....даже и от МИ-някое.... ;D И кво внимание да ми обръща Вальо?! :o Бря тоз Вальо....златен! ;D Едните ме освиркаха заради него, що изобщо сме се запознали един единствен път, другите ме освиркват пак заради него, още повече не знам що...Аз чакам всеки път да ме изхвърли от форума, щото не слугувам на интереси, даже и на неговите, дето не знам и кви са, а ти тука ша ми обясняваш, че съм с потекции....Бре....Не станахте ли много женомразците тука?

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
« Отговор #55 -: Август 06, 2013, 02:24:08 am »
Бе не съм женомразец но си много подмолна личност-все некой ти пречи -все да изпъкнеш..и почиваш на стари лаври..Не си и не сме по-големи от всички и участието ни из форумите е временно явление,почти никой не пише-то си нема и смисъл вече..и стига се прави на жертва дискриминирана ами си гледай къщните работи и се радвай на живота-ако имах некви права тука -отдавна да съм те ритнал :Pне се траеш направо..
Всъщност и аз не ти обръщам внимание,

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #56 -: Август 06, 2013, 02:39:45 am »
Бе не съм женомразец но си много подмолна личност-все некой ти пречи -все да изпъкнеш..и почиваш на стари лаври..Не си и не сме по-големи от всички и участието ни из форумите е временно явление,почти никой не пише-то си нема и смисъл вече..и стига се прави на жертва дискриминирана ами си гледай къщните работи и се радвай на живота-ако имах некви права тука -отдавна да съм те ритнал :Pне се траеш направо..
Всъщност и аз не ти обръщам внимание,
Eми, оплачете се на администрацията. Кат не ме щете, ша се махна. То е лесно. Не съм жертва, ама ме е яд, че повечето от вас имат самосъзнание на жертви...ти си отдавна в тва число, щото все ревеш как те хванали и кво станало. Една от причините да пиша изобщо по форумите е, че трябва взаимно да си повдигаме духа и да имаме самочувствие на търсачи и откриватели - нещо, което държавния апарат иска да ни отнеме. Но, като видя двама трима като тебе и честно ...отщява ми се. Ееее, да ви тъпчат там - и медии, и археолози, пък що не да го правите и по между си.....

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
« Отговор #57 -: Август 06, 2013, 03:00:00 am »
Това де съм лапнал дръвцето за нищо си е МОЯ грешка -и няма да спра да пиша щото на всекиго чудото предстои.И не искам да се махаш а просто да си промениш мисленето ..старото от преди -всичко е времено Джони ...никой не те мрази -ти просто си го набиваш в главата-давай по-на широко и това е..Виждаш че всичко е бита кауза защо ти трябва да влизаш в конфронтации?Все пак редно ли е да ти изкарат детето от кошарката и да ровят ?Ще намерят мукавей ...ама си е разправия...гадно е да се лежи по килиите като най-големия престъпник...така че -тука не ме закачай че паля,,,,,,,,,аа че се сетих,добре е е да се пусне тема кой от колегите е имал проблеми с полиции и как е реагирал.Ясно че в повечето случаи е било без нищо -трябва да се спомене също дали са искани пари -и това е важно..

« Последна редакция: Август 06, 2013, 03:08:30 am от asparuh12 »

Неактивен Джони

• Ветеран
« Отговор #58 -: Август 06, 2013, 03:17:36 am »
Кое мислене да променя?
Онова, свободолюбивото, което ме прави човек, а не роб и личност, а не мижитурка?
На кого да ближа краката - на държавата, щото ми е дала едно нищо, на археолозите, щото по презумпция трябва да са по-знаещи от всички нас, на някой дилър на техника или на антики, щото завися от него, на контролни съвети,които искат да контролират мен, на някой собственик на форум, щото все пак бил собственик и да не му бъркам рекламата, или на тебе...щото така ти се иска? Сигурно пропускам някой в списъка.
Бита кауза няма, има бити мозъци......

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Прогонен
« Отговор #59 -: Август 06, 2013, 03:26:13 am »
Не бе каки ...да оставим това -виж каква провокация пуснах..трудна е тая особенно  за колегите де още не са се измъкнали от дела -,мене ми пука -и без това вече трудно се придвижвам вече след катастрофата...остана ми само едното зеене.ЩОпък да не си го пишем направо?? И в тази тема имам какво що -годе да дам съвети-отдавна трябваше да има такава тема -само не знам как админите ще им се хареса.