Автор Тема: Божидар Димитров: 600 000 турци са заровили съкровищата си из България  (Прочетена 36638 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

satir

• Гост
Колеги,нека в тази тема да разискваме историите,свързани с турското злато,митовете за него,нишаните, методите и апаратите за неговото намиране.
Като за начало ще цитирам част от интервю с Божидар Иванов:

- Има ли истина в твърдението, че много от съкровищата, заровени по турско робство, още не са открити? Наистина ли и турски иманяри идват да копаят у нас?
- Отдавна го правят. През януари 1878 г. в последната фаза на Освободителната война руската армия внезапно, без да е очаквана, минава Стара планина на няколко пункта. Балканът се е смятал за непроходим и наистина е било така, имало е 3 метра сняг. Хиляди българи са се включили доброволно да разчистват пътищата – проходът Шипка, Правешкия проход и т.н., и така руската армия се е озовала в Тракия за нула време. Смята се, че около 600 000 турци са побягнали с огромни кервани, наречени гьочове, на юг и естествено в такива случаи семейното съкровище се заравя в земята. Не може да го носиш по пътя, защото има бандити, мародери, нещо може да ти се случи, да ти го откраднат... Те са ги заравяли, като са разчитали, че ще се върнат, но по-голямата част в развихрилата се тридневна черноморска буря с рязко падане на температурите, са замръзнали по пътя. Руските войски по пътя към Одрин са настигали и подминавали

цели кервани с по 15-20 000 мъртви човека

И естествено тези съкровища си лежат в земята. Те са от турски монети, златни лири, пендари, които са се носили тогава, златни и сребърни съдове са имали само най-богатите. Но някои от тях се намират. Сега, когато семейното предание е оживяло, някои идват наистина да търсят. Но и българи правят същото в Източна Тракия. През 13-та г. близо 400 000 българи са прогонени от Източна Тракия и голяма част от тях, понеже не им е за пръв път, са заровили имането си и са се прибрали в България. Обаче повечето не са могли да се върнат. Много тракийски българи сега следват семейните предания, че са си заровили златото под старата круша, големия дъб в средата на двора или някъде в мазето са изкопали дупка, ходят, обикалят и търсят...

- Вероятно иманярите изучават много подробно историята на България, проучват различни предания и легенди и така се насочват къде да копаят?
- Иманярите вече се поотракаха, четат много книги. Сред тях има историци, включително и археолози, които не са си намерили работа. Те им казват къде да копаят – в старите крепости, по планините, в открити селища, в римските градове, които са най-населени като Девин, Никопол...

Неактивен asd

• Напреднал потребител
  • Публикации: 151
Айде колега запали чергата на новаците... ;D ;D ;D

satir

• Гост
Какво да съм я запалил като моята гори от всички страни ,но късмета ще да е за малцина.Млади ,стари, който превари. :) ;D :D ;)
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 03:00:10 pm от satir »

Неактивен asd

• Напреднал потребител
Какво да съм я запалил като моята гори от всички страни ,но късмета ще да е за малцина.Млади ,стари, който превари. :) ;D :D ;)

Да да късмета е ключът.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Информация какви турски съкровища са намерени по нашите земи може да се намери в библиотеките.В известията на археологическия институт,годишниците на някои музеи и списание Археология са публикувани всички колективни находки намерени в България от 1900 г. насам.Най интересни бяха античните и средновековни разпилени находки,но покрай тях си бях записал и пет-шест на разпилени сребърни турски монети смесени с талери.Нямах късмет само на едно място намерих петнайсетина сребърни турции от най големия номинал,но те струваха по три лева и аз ги оставих на намервача.
   --  Една вечер двама иманяри ме заведоха в джамията в Шумен.Но не в Томбул джамия тя е към ЮНЕСКО(то и в нея има там е дето застава ходжата като почне да пее).В тази ходжата ни посрещна и ни разправя че някакъв човек от Турция идвал,заставал на определено място и все гледал в една точка.Уговорихме се че ще делим по равно и извадих Снифера и го пуснах.Точно дето гледал турчина за моя изненада даде един голям сигнал към метър и двайсе на метър.Викам им туй е нещо голямо,но те не се изненадаха явно очакваха нещо точно такова.Разбихме в стената една дупка и махнахма няколко тухли,откри се малко помещение.Ходжата бръкна вътре и извади няколко ибрика и едно легенче.Светнах вътре с батерията то пълно с бакърени ибрици и легенчета(били са калайдисани) всички много проста направа никаква красота.Ходжата въобще не ще да делим,забрави веднага какво се уговорихме.То и мене не ми трябваха,но можеше поне да предложи по един ибрик.Искаха да ме водят сетне и в Томбул джамия,но аз си рекох те едни ибрици не искаха да делим та камо ли ако намерим злато.И никъде не отидох повече с тия хора.

Неактивен asd

• Напреднал потребител
Информация какви турски съкровища са намерени по нашите земи може да се намери в библиотеките.В известията на археологическия институт,годишниците на някои музеи и списание Археология са публикувани всички колективни находки намерени в България от 1900 г. насам.Най интересни бяха античните и средновековни разпилени находки,но покрай тях си бях записал и пет-шест на разпилени сребърни турски монети смесени с талери.Нямах късмет само на едно място намерих петнайсетина сребърни турции от най големия номинал,но те струваха по три лева и аз ги оставих на намервача.
   --  Една вечер двама иманяри ме заведоха в джамията в Шумен.Но не в Томбул джамия тя е към ЮНЕСКО(то и в нея има там е дето застава ходжата като почне да пее).В тази ходжата ни посрещна и ни разправя че някакъв човек от Турция идвал,заставал на определено място и все гледал в една точка.Уговорихме се че ще делим по равно и извадих Снифера и го пуснах.Точно дето гледал турчина за моя изненада даде един голям сигнал към метър и двайсе на метър.Викам им туй е нещо голямо,но те не се изненадаха явно очакваха нещо точно такова.Разбихме в стената една дупка и махнахма няколко тухли,откри се малко помещение.Ходжата бръкна вътре и извади няколко ибрика и едно легенче.Светнах вътре с батерията то пълно с бакърени ибрици и легенчета(били са калайдисани) всички много проста направа никаква красота.Ходжата въобще не ще да делим,забрави веднага какво се уговорихме.То и мене не ми трябваха,но можеше поне да предложи по един ибрик.Искаха да ме водят сетне и в Томбул джамия,но аз си рекох те едни ибрици не искаха да делим та камо ли ако намерим злато.И никъде не отидох повече с тия хора.

Евала колега пълен си с истории.

Неактивен XpDeusV2.0

• Старши потребител
  • Публикации: 265
  • Истината е някаде там
Преди 3 дни ми дадоха информация от къде се движел потока с изнасящите се турци
в нашият район .Обикаляхме около 5 часа и единственото което намерих беше 1 шайба . Всичко беше така разкопано все едно е имало война и са паднали хиляди бомби.Смятам ,че 80% от заритото злато отдавна е при собствениците си или е зарадвало някой търсач.Другите 20% все още чакат .
I'm back

Mission loading.........

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
Става въпрос за един случай за който ми разказа бай Желязко.Като събарят една сграда в София група работници се натъкват на сейф.Уговорили се със шофьора и го натоварили на самосвала като метнали отгоре му строителни отпадъци.Извън София близо до някаква река разбили сейфа и си поделили златните турски лири и западноевропейски монети.Имало и много пачки с долари но понеже всички били стари от преди девети септември всеки си взел за спомен само по една банкнота.Другите банкноти единия работник ги прибрал и той не знай за какво са му но да не се търкалят покрай сейфа.След няколко седмици намират касата но тъй като няма сигнал за открадната каса полицията нищо не предприема.Месец по късно една от банкнотите попада в един студент от същото село откъдето били работниците.Той успял да прибере всички пачки и отделни банкноти от хората.Оказало се че от първия напечатан долар в Америка до сега всички вървят и може да се пазарува с тях.Това явно е било семейно съкровище на богат род,корените на който са били поставени още преди освобождението.

Tribal

• Гост
Както е видно,колега satir,имаш необходимия "силях".Остава само най-важното-да минеш над,или близо покрай НЕГО.Дано ТЕЗИ,които определят късметлиите да са с теб ! Звучи малко по джедайски,но нека да е земно!

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Важно е да се знае че много от съкровищата от периода след 1800 година са турски само условно казано. Пари са крити от всички заможни и не толкова заможни хора в тогавашната империя. В началото на периода са кърджалийските золуми от които са страдали всички, после има голяма несигурност около Руско-Турската война 1828 година, и т.н.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

satir

• Гост
Благодаря ти колега Tribal за пожеланието и на теб ти желая същото.Ще трябва да свикна с кантара за да търся по-дълбоките сигнали.Ти си по-вещ и трябва да удряш рамо.

Tribal

• Гост
Рамото вече е почти два пъти по яко(тинейджърите обезцениха тази дума,но ние не сме),а това повишава и шансовете за успех.Поздрави.

Неактивен asparuh

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 53
Здравейте колеги,виждам че сте запознати как се работи с кантари,
аз съм работил с рамка,но се носи от двама и е малко ангажиращо,
ако може да ме насочите към добър кантар и цени ще  съм ви задължен,
благодаря предварително

има раздел рамки и кантари питай там:zempar
https://metaldetecting.eu/index.php/board,8.0.html
« Последна редакция: Юли 21, 2012, 11:49:59 pm от zempar »

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1493
Едно от Вълчановите съкровища, извадено през 92-ра год.

Всъщност на снимката се вижда само какво е останало след като е извадено. Снимал съм около 2-3 месеца след като го видях за пръв път (току що извадено). Дупката под плочата беше четвъртита и си личеше много ясно, че е имало някакъв съд. Минавал съм на това място преди това и не съм обръщал внимание на големия камък, (висок около 1м.), който се подаваше около педя от земята. Тогава и апаратите бяха слаби и едва ли биха засякли каквото е имало отдолу... Било е нечий късмет, след време научих че са го извадили по карта и е било Вълчаново. Около камъка беше нашироко разкопано и са го катурнали настрани за да се доберат до това което е отдолу.
Когато го видях за пръв път нямаше с какво да го снимам, а след време като минах на същото място, пръст и шума са се свлекли и не си личеше толкова ясно дупката под плочата - към 60х60х60.
Може само да гадаем какво е имало и колко е тежало  :)

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
    Колега Mikron,има вероятност това да е било тракийско погребение 8-12 век преди новата ера.Закопавали са две плочи вертикално в земята,а между тях са поставяли гърне в което има някой пръстен със спираловидна украса,гривна,прешлени за вретена,фибули и други.Това може да обясни квадратната дупка само такава може да се направи между две плочи.Ако е мъж и махайрата му е била там.Над всичко това са натрупвали могилка от камъни,която може и да се загуби през вековете.Ако е бил вожд над всичко това са натрупвали доста пръст,плочите долу са били по големи и натрупаните камъни са по вече.Има и скитски погребения направени по същия начин,но инвентара е много по ценен.Обикновено тия погребения са в некрополи.Огледай наоколо би трябвало да има и други такива.Поздрави.
« Последна редакция: Юли 22, 2012, 09:22:50 am от vvarbanov »