Форум Металдетектинг - дискусии, схеми, информация
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Начало
Помощ
Календар
Articles
Вход
»
Forum
»
Практика
»
Търсене на самородно злато
(Модератор:
yaponetsa
) »
Античен съд за промиване?
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Надолу
Автор
Тема: Античен съд за промиване? (Прочетена 7861 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
imperio
Администратори
Ветеран
Публикации: 3185
Античен съд за промиване?
«
-:
Май 07, 2011, 05:12:30 pm »
В момента се намира в градския музей в Пирдоп. Пускам темата с въпросителна, защото независимо от мнението на учените не съм много сигурен че този съд служел за промиване, тъй като формата му не е много пригодна за тази дейност. Но все пак допускам възможноста да е антично "home made"
Съдчето датира от втората половина на трети век след н.е. Доста спорове имахме с историците които упорито го запращаха в неолита въпреки безспорните доказателства на съпътстващия контекстен материал
Произхожда от разрушено от "търсачо - иманяри" погребение извършено чрез трупоизгаряне в района Средна гора. В краката на покойника имаше три нарочно счупени съдчета и няколко силно обгорели медни антониниана които поради излагането на силна температура бяха кажи речи загубили металните си свойства, и не са били засечени от металдетекторите на пишман колегите
Ти им обясняваш на историците че няма как да е неолит, ама те нали с Висшо, навирили главата и си знаят тяхното. Хеле по едно време поне директора на музея се съгласи
Активен
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
zempar
Главен модератор
Ветеран
Публикации: 2201
Re: Античен съд за промиване?
«
Отговор #1 -:
Май 07, 2011, 05:44:06 pm »
тези точици които се виждат на дъното , вдлъбнати или изпъкнали са
ако са вдлъбнати джобчета е възможно да е било или поне да се е ползвал този съд за промиване , джобчетата са имали функцията да задържат тежката и дребна фракция на вече добития груб материал , може съда да не е бил направен първоначално точно за това а в последствие да е пригоден с добавянето на джобчетата , ако са такива де , ако са изпъкнали си нямам на идея как биха помогнали на злато-промивача
Активен
Kiril62
Старши потребител
Публикации: 282
«
Отговор #2 -:
Май 07, 2011, 05:46:34 pm »
И мойто мнение е че съд за промиване на злато,защото на дъното тези малки вдлъбнатини играят ролята на малки капани за задържеане на тежката фракция при процеса на промиване на материала.Подобни издотини съм виждал и на подобни съдове по Канадските и Американските форуми.Все пак по Средна Гора траките доста са промивали злато още в античноста.
«
Последна редакция: Май 07, 2011, 05:49:28 pm от Kiril62
»
Активен
imperio
Администратори
Ветеран
Публикации: 3185
«
Отговор #3 -:
Май 07, 2011, 05:47:32 pm »
Вдлъбнати са, учените първо спрягаха че са соларни символи, или някакво разбиране на предците за вечността, но накрая го определиха че е съд за промиване на злато.
Активен
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
zempar
Главен модератор
Ветеран
«
Отговор #4 -:
Май 07, 2011, 06:20:37 pm »
какви соларни символи ги гонят , какви планети , какви индианци
, как само във всяка вехтория търся абсурда за да изпъкнат по някакъв начин
, а инструмента си е доста хитро измислен , свеждат се но минимум всякакви загуби на ценните песъчинки
Активен
zanvan
Напреднал потребител
Публикации: 227
«
Отговор #5 -:
Май 07, 2011, 06:41:49 pm »
по инересното е дали тая гаванка някога е била опотребявана
като я гледам така неличи да е била в контакт с пясък
КОЕТО ПОКАЗВА ЧЕ ИЛИ Е ЧИСТО НОВА сложена или е за нещо др
Активен
zempar
Главен модератор
Ветеран
«
Отговор #6 -:
Май 07, 2011, 06:59:40 pm »
аз имам правена от дърво върба и вярвай ми не и личи че е ползвана , а доста е дрънката по деретата , това изпълнение с тия трапчинки е доста хитро и смятам да тунинговам моята копанка с такива трапчинки
Активен
vaseto
Нов потребител
Публикации: 5
«
Отговор #7 -:
Ноември 08, 2011, 12:58:14 am »
това с много малко промени в теглото и материала може да е наи доброто което съм виждал до сега.това според мен е леген за ситене на злато,доказва го наи горния ред дупки.ребрата наГарет патент №...... ряпа да ядат.
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Нагоре
»
Forum
»
Практика
»