Автор Тема: Античен съд за промиване?  (Прочетена 7861 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3185
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Античен съд за промиване?
« -: Май 07, 2011, 05:12:30 pm »
В момента се намира в градския музей в Пирдоп. Пускам темата с въпросителна, защото независимо от мнението на учените не съм много сигурен че този съд служел за промиване, тъй като формата му не е много пригодна за тази дейност. Но все пак допускам възможноста да е антично "home made"  :) Съдчето датира от втората половина на трети век след н.е. Доста спорове имахме с историците които упорито го запращаха в неолита въпреки безспорните доказателства на съпътстващия контекстен материал :) Произхожда от разрушено от "търсачо - иманяри" погребение извършено чрез трупоизгаряне в района Средна гора. В краката на покойника имаше три нарочно счупени съдчета и няколко силно обгорели медни антониниана които поради излагането на силна температура бяха кажи речи загубили металните си свойства, и не са били засечени от металдетекторите на пишман колегите :) Ти им обясняваш на историците че няма как да е неолит, ама те нали с Висшо, навирили главата и си знаят тяхното. Хеле по едно време поне директора на музея се съгласи  ;D
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
Re: Античен съд за промиване?
« Отговор #1 -: Май 07, 2011, 05:44:06 pm »
тези точици които се виждат на дъното , вдлъбнати или изпъкнали са
ако са вдлъбнати джобчета е възможно да е било или поне да се е ползвал този съд за промиване , джобчетата са имали функцията да задържат тежката и дребна фракция на вече добития груб материал , може съда да не е бил направен първоначално точно за това а в последствие да е пригоден с добавянето на джобчетата , ако са такива де , ако са изпъкнали си нямам на идея как биха помогнали на злато-промивача

Неактивен Kiril62

• Старши потребител
  • Публикации: 282
« Отговор #2 -: Май 07, 2011, 05:46:34 pm »
И мойто мнение е че съд за промиване на злато,защото на дъното тези малки вдлъбнатини играят ролята на малки капани за задържеане на тежката фракция при процеса на промиване на материала.Подобни издотини съм виждал и на подобни съдове по Канадските и Американските форуми.Все пак по Средна Гора  траките доста са промивали злато още в античноста.
« Последна редакция: Май 07, 2011, 05:49:28 pm от Kiril62 »

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3185
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #3 -: Май 07, 2011, 05:47:32 pm »
Вдлъбнати са, учените първо спрягаха че са соларни символи, или някакво разбиране на предците за вечността, но накрая го определиха че е съд за промиване на злато.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #4 -: Май 07, 2011, 06:20:37 pm »
какви соларни символи ги гонят , какви планети , какви индианци ;D , как само  във всяка вехтория търся абсурда за да изпъкнат по някакъв начин :) , а инструмента си е доста хитро измислен , свеждат се но минимум всякакви загуби на ценните песъчинки

Неактивен zanvan

• Напреднал потребител
  • Публикации: 227
« Отговор #5 -: Май 07, 2011, 06:41:49 pm »
по инересното е дали тая гаванка някога е била опотребявана  :)  като я гледам така неличи  да е била в контакт  с пясък  :) КОЕТО ПОКАЗВА ЧЕ ИЛИ Е ЧИСТО НОВА сложена  или е за нещо др

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #6 -: Май 07, 2011, 06:59:40 pm »
аз имам правена от дърво върба и вярвай ми не и личи че е ползвана , а доста е дрънката по деретата , това изпълнение с тия трапчинки е доста хитро и смятам да тунинговам моята копанка с такива трапчинки

Неактивен vaseto

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #7 -: Ноември 08, 2011, 12:58:14 am »
това с много малко  промени  в теглото и материала може да е наи доброто което съм виждал до сега.това според мен е леген за ситене на злато,доказва го наи горния ред дупки.ребрата наГарет патент №...... ряпа да ядат.