Анкета

Каква конструкция на пръта на металдетекторите предпочитате?

S- образна ( като на Fisher F75, T2, X-terra)
30 (44.1%)
Обикновена пистолетна ( Като на повечето БГ апарати, Експлорер и др )
25 (36.8%)
Права с електроника под лакътя ( GP серия, Суверен, Еурека)
6 (8.8%)
Пистолетна с блок под лакетя или под пръта ( XP GMP, Тесоро Лобо)
4 (5.9%)
Друга ( моля уточнете с пост в темата)
3 (4.4%)

Общ брой гласове: 66

Автор Тема: Анкета - каква конструкция препочитате?  (Прочетена 30075 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
И така, нека гласуваме  :)
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Re: Анкета - каква конструкция препочитате?
« Отговор #1 -: Юли 09, 2012, 08:40:41 pm »
Гласувах за обикновена пистолетна защото само с такава съм работил,нямам мнение за другите.По важно според мен е конструкцията на стика да отговаря на някои условия.Явно човешката ръка сгъната под определен ъгъл най малко се уморява при търсене и има оптимален обхват при движение наляво и на дясно.Стика трябва да е удобен точно при тази позиция на ръката.Конструкцията естествено трябва да е лека,балансирана,здрава и да осигурява лесен достъп до командния панел на МТ.Варианта при който на стика се намира само антената е най лек и удачен.Бързо и лесно да се привежда в работно положение и да се събира на малко място.В никакъв случай да не се огъва и вибрира защото сондата почва да хваща стика или кабела.

Неактивен deso

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 543
« Отговор #2 -: Юли 10, 2012, 01:00:49 am »
Ако апарата е перушина с лека антена  ,примерно като Тесоро пистолетната дръжка също е добро решене. Въпреки това аз гласувам с двете ръце за S образния вариант . Типа носеща конструкция /ф-75/е възможно най-удобната .С условието ,че се използва 
стандартната антена  . За по-тежки антени   фишерски траби ми се виждат малко „тънички“. По тая причина ,ако трябва да се избира  бих предпочел също  S образната ,на на Уайтс /тип XLT/ .Удобно са ,без грижа носят всякакви антени и най-доброто им качество е ,че са вечни  ;D

поздрави

Неактивен ЧИГОТ

• Напреднал потребител
  • Публикации: 210
  • Прогонен
« Отговор #3 -: Юли 10, 2012, 08:43:44 am »
S образната конструкция на Уайтес съчетана с добрата балансировка, по-късно и при фишерите...
Всяка конструкция би била удобна, ако е изработена така, че при захват няма никакво допълнително огъване/изпъване на китката съчетана с една добра опора в лакътя-  регулеруем подлакътник -за по-къси, или по-дълги ръце, както и балансиране на сондата и батериите и електрониката

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #4 -: Юли 10, 2012, 12:54:56 pm »
От старите S - образни конструкции са много удобни някои на Фишер и Компас. но специално тази на Фишер 1266 е много неудобна за транспорт защото се разглабя на две части, а не на три.

Mikron металдетектори

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1523
« Отговор #5 -: Юли 10, 2012, 01:40:07 pm »
От старите S - образни конструкции са много удобни някои на Фишер и Компас. но специално тази на Фишер 1266 е много неудобна за транспорт защото се разглабя на две части, а не на три.

Да, поради тази причина гласувах за пистолетната на Тезоро специално за Лобо и Голден Умакс се разглобява на 3 части и се побира в средно голяма раничка.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
« Отговор #6 -: Юли 10, 2012, 04:12:20 pm »

Колега,знаеш ли този модел на Фишер коя година е бил в производство?Защото ми се струва че имах същия купих го нов от бай Желязко.Намерих го в с.Мрамор докато търси с него в градината си.Сигурно и той като мен не можеше да намери някои монети дето ги е скрил.Апарата беше с тежка антена без баланс язък му за хубавия стик.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #7 -: Юли 10, 2012, 04:24:12 pm »
Тоя модел сигурно е на 20 години. Много е удобен за търсене, конструкцията му е здрава. Със стандартната концентрична антена може да се търси продължително време без да изморява ръката. Баланса е добър. Повече за него в тази тема:  https://metaldetecting.eu/index.php/topic,376.0.html
Поздрави.
Mikron металдетектори

Неактивен zanvan

• Напреднал потребител
  • Публикации: 227
« Отговор #8 -: Юли 10, 2012, 08:55:28 pm »
най удобния апарат от към ергономика ,който съм хващал е БАУНТИ ХЪНТЪР
без преувеличение цял ден спокойно може да се движиш с него без да го осещаш ..
конструкцията му е от две части и го зглобяваш за секунди  :)
а най лоши от към ергономика е GP seriqta на майнлаб конструкцията ,като цяло е адски яка ...обаче си е цял панаир докато започнеш да търсиш .
« Последна редакция: Юли 10, 2012, 09:05:03 pm от zanvan »

Неактивен XpDeusV2.0

• Старши потребител
  • Публикации: 265
  • Истината е някаде там
« Отговор #9 -: Юли 12, 2012, 12:13:30 am »
С Деуса можеш също да търсиш цял ден без да се умориш -с малката сонда , но ако сложиш голямата макс 4-5 часа и нямаш ръка :)
Ако терена е неравен или се катериш около 1.30 ч.
Пръта е направен за малката сонда , когато се сложи голямата се получава дисбаланс.
I'm back

Mission loading.........

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
« Отговор #10 -: Юли 13, 2012, 12:41:56 pm »
С Деуса можеш също да търсиш цял ден без да се умориш -с малката сонда , но ако сложиш голямата макс 4-5 часа и нямаш ръка :)
Ако терена е неравен или се катериш около 1.30 ч.
Пръта е направен за малката сонда , когато се сложи голямата се получава дисбаланс.
     -И други машини са като Деуса,балансирани са само с един тип сонда.А то комай баланса е най важното изискване към стика.Със по тежка сонда баланса може да се промени като се скъси стика от ръкохватката до сондата.Но при това положение оставаш без кръст-не е удачно.От ръкохватката до подлакътника разстоянието не може да се променя.Може да се сложи по голяма тежест,но не е практично.Явно трябва да се установи някакъв стандарт при който теглото на антената е най удачно.И всички фирми производители да се придържат към него независимо от големината на антените.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1523
« Отговор #11 -: Юли 13, 2012, 02:24:08 pm »
Цитат на: vvarbanov
  ...От ръкохватката до подлакътника разстоянието не може да се променя...

Привет, колега Върбанов, на новите стикове на Тезоро(за които и гласувах) вече има възможност да се премества подлакътника напред-назад от ръкохватката - в 3 установени положения. Поздрави.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
« Отговор #12 -: Юли 13, 2012, 08:16:41 pm »
Привет, колега Върбанов, на новите стикове на Тезоро(за които и гласувах) вече има възможност да се премества подлакътника напред-назад от ръкохватката - в 3 установени положения. Поздрави.
      Това е чудесно,отдавна трябваше всички да го направят.Но регулирането на подлакътника цели пасването му на дължината на ръката и според мен недостатъчно влияе на дисбаланса на стика.Въобще всички фирми се възползват от голямото желание за металдетектинг на търсачите и не обръщат внимание на ергономията на МТ, защото тъй или иначе се купуват.Колеги,много ми е интересно какви мерки вземате за подобряване на баланса на стика?

Неактивен spiderman

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 25
« Отговор #13 -: Юли 22, 2012, 10:22:04 pm »
При едно и също тегло на апарата S образната конструкция мисля че е по-добра. Пробвах Х-тера 705 и ми се стори по-удобен от призмата след няколко часа работа. Поздрави :)

Неактивен XpDeusV2.0

• Старши потребител
  • Публикации: 265
  • Истината е някаде там
« Отговор #14 -: Юли 22, 2012, 10:55:44 pm »
При Деуса всички елементи могат да се регулират , но не мисля че ще е по различно .Може да изкарам час отгоре :)
I'm back

Mission loading.........