0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Самият цар Фердинанд е изнасял антики от държавата още по това време се започнало сигурно.
Фердинанд финансира разкопките на Трапезица и Никополис ръководени от Моско Москов в началото на миналия век.Едва ли обаче за краткото време през което са проведени е успял да натовари цял влак .Работил съм и на двата обекта и смело мога да твърдя, че най-много щети са им нанесени от неукото българско население.Ролята на княза за развитието на музейното дело в България е по - скоро положителна.
Впечатляващо.Има ли друг или подобен аналог в България?Простете ми съмнението, но не е ли твърде внушителен проект за една обикновена фамилна гробница?Правя малко аналогия с Мадарския конник. И там има открити надписи, според които се датира съоръжението, но за мен това е несериозно, защото надписите са разкривени и изобщо не отговарят на съвършенството на монумента. Сякаш малко дете се е подписало върху картина на майстор. Та, дали един надпис е достатъчно доказателство.....Те и пирамидите са набедени за гробници, но дали е точно така?
Няма по-тъпа държава от нашата. Един търсач може да получи до 25000лв глоба и конфискация на половината от имуществото, защото е открил три костака в никому неизвестна нива с две парчета керамика, а подобно съоръжение е оставено без охрана и реставрация да виси като самотен член насред нивите. Това в една нормална страна, щеше да е истинска атракция за туристите. А ние тука се опитваме да съживяваме археологическия туризъм с погребения на вампири и от един кол правим световна сензация.