Автор Тема: Римският обелиск или мавзолея на божествения Квинт Юлий  (Прочетена 13039 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
Намира се край великотърновското село Лесичери.Това е единствения по рода си в цяла Европа каменен обелиск.Величественият монумент с височина 11 метра е издигнат през 2 век след Христа.Намира се в центъра на една нива и се предполага,че е бил част от гробницата на виден аристократ.Запазването на този паметник цели 18 века е цяло чудо.По времето на социализма се опитвали да го гътнат,но така и не успяват да го съборят.През 1871г.мястото е посетено от австрийският пътешественик Фелиск Каниц,който прави първите рисунки на паметника.От тях се вижда,че стърчи пиедесталът на втори стълб.Изказвани са били и други версии,едната че на това място е имало пост,охраняващ водопровода,а другата,че тук се е намирала лятната резиденция на император Траян.Археологическите проучвания на обекта дават отговор на редица въпроси.Разкрити са основите на втория стълб.Открити са статуите на лъв и изображение на Тракийски конник.Разкритията потвърждават хипотезата,че сградата е представлявала фамилен мавзолей.Построен е в имението на богати земевладелци,представители на аристокрацията на близкия голям град Никополис ад Иструм.Мавзолеят на Квинт Юлий е просъществувал до 4 век.Тогава той е бил унищожен от варварските нашествия.Близо до римския стълб се намира чешма и около нея има участък,без растителност.Легендата е ,че там имало пещера,в която има съкровище,но който се е опитвал да го намери не се е върнал обратно.Античният обелиск днес стърчи самотно,за да напомня за величието на загиналата Римска империя.Не са успели да го съборят нито превратностите на историята,нито човешкото посегателство.

Неактивен alireza

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 22
  • Злобата убива.
здр колега мога да дам окончателен отговор за този стълб,доколко знам там е погребан КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ византийския  император,има погребална камера която вече не съществува,по време на комунизма всичко намерено се унищожаваше и заличаваше вместо да се запази.Гадните комуняги грабеха и пресяваха ня всякъде сега за нашите деца няма нищо.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Погребана е там тиквата ти  >:( . Давам ти 6 месеца почивка, или по-точно форума да си почине от теб.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Чумата

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 53
Жалка гледка ,някой ден  ще падне от нечия простотия или невежество.След като няма от него материална облага не е интересен за държавата.
За да опазим богатствата по българските земи се изисква култура.

Неактивен Plamen

• Старши потребител
  • Публикации: 384
Мога да твърдя на пълно,че това не е строено по времето на византия и,че там е погребан византийски император.Аз съм от този край.Информацията я имам от мой познат археолог,който вече за мое голямо съжаление не е жив.На снимката обелиска не изглежда така внушителен,както на яве.Винаги,когато ходя на това място изпитвам  страхопочитание.За нещото,което ще пребъде и след нас.Поздрави.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Понеже ми беше много интересно и ходих да видя тая колона през осемдесет и някоя година.Надявах се да зърна и остатъци от втория обелиск дето пише Феликс Каниц.Цялата местност е голяма обработваема нива в която има керамика.Никакви мерки не бяха взети да се запази от разрушение местността и обекта.Добре че колоната са я направили здраво че още стърчи напук на природните стихии и човешкото посегателство.Големите приказки за грижите за паметниците на културата нямат покритие.Пак през тия години посетих и музея в София със шурето.Беше пълно със фалшификати.Камара солиди два пъти по дебели то не ги направили като хората.Тетрадрахми фалшиви,забелязах че пръстена на Калоян от вътрешната страна има ръб от отливането,ако беше оригинален тоя ръб щеше да се изтрие от пръста на Калоян.Или царя щеше да отреже главата на златаря дето не го е направил добре.Колоната на Омуртаг дето пише"Човек и добре да живее умира......." и тя фалшива шурито я прасна за проверка и аз едвам я хванах щеше да падне.Те я направили куха и от гипс.Значи хората идват чак от чужбина,а тука наште показват фалшификати.Не е същото да отидеш и се снимаш на сафари в Африка и да си направиш снимка с дунапренения носорог до зоопарка.

Неактивен ceco160

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 96
Нали знаеш че у нас всичко е възможно не е проблем да инсценират някои обир или палеж и да кажат после че са изчезнали безценни антики  ;D ;D ;D .

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Краде се поголовно и от хайдуци и от музейни работници. Май няма музей в България който да е обиран или да не са открити злоупотреби. Само като се сетя за Пловдивския музей...там сто години се вършат хайдуклъци, и после се покриват един друг. Само като се сетя за експертните оценки на големия ни нумизмат Йорданка Юрукова за липсите...гарван гарвану око не вади. Жалко че заради такива неща страдат всички - и обикновени хора, и честните историци, археолози, и музейни работници.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Керкенез

• Гост
Между другото,знае ли някой кога в България започва музейното дело,има ли начална дата,кой век.Кога хората почват да отдават значение на антиките.

Неактивен PAPATA

• Старши потребител
  • Публикации: 446
  • Прогонен
според  мен  над 100 години  точно  не мога да  ти кажа 

Неактивен Bai Did

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 16
Мога да твърдя на пълно,че това не е строено по времето на византия и,че там е погребан византийски император.Аз съм от този край.Информацията я имам от мой познат археолог,който вече за мое голямо съжаление не е жив.На снимката обелиска не изглежда така внушителен,както на яве.Винаги,когато ходя на това място изпитвам  страхопочитание.За нещото,което ще пребъде и след нас.Поздрави.
Според открития надпис, стьлбьт е част от фамилен мавзолей на един от архонтите на Никополис. До него има още две некрополни могили, едната е копана по турско, а за другата чрез геофизика е установено, че липсват каменни структури.Там е и имението на аристократа. Обектьт е проучен от н.с Иван Църов настоящ директор на РИМ Велико Търново.

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
Самият цар Фердинанд е изнасял антики от държавата още по това време се започнало сигурно.

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Публикации: 523
  • Прогонен
Да дори си имал и собствен влак и с него е извлякъл каквото може..

Неактивен pirata29

• Старши потребител
  • Публикации: 432
  • Късмет на всеки
запитайте се от колко време крадат държавата и все има какво да се вземе
Успех на всички

Неактивен asparuh12

• Ветеран
  • Публикации: 523
  • Прогонен
и от кого крадат-пак от народа..превърнахме се в стадо обезверени хора дето не знаем накъде да поемем ..вероятно и затова сме такива ,покорни и опитващи се да надигнем глава ,за съжаление българийката винаги е била ръководена от подлизурковци та затова и мисленето ни е робско .