Автор Тема: Ревю на WHITES TDI Pro  (Прочетена 16446 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен quell

 • Тестова група
 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 9
Ревю на WHITES TDI Pro
« -: Април 03, 2011, 11:19:05 pm »
Whites TDI Pro

След малко чудене реших да се сдобия с този апарат. И преди съм имал Whites и мислех, че няма да ми е трудно да свикна с него. Още на пръв поглед апарата прави впечатление на добре измисляна машина. Кутията с електрониката и батерията може да се монтира на дръжката на детектора или да се закачи на колана (отзад има щипна за колан), както и да се носи на ремък и дори е помислено за хора левичари (има уши за окачване от двете страни на кутията). Болта на сондата е доста дебел, което според мен е страхотно, защото досега все се налагаше аз да слагам по-дебели болтове, тъй като оригиналните се чупеха. Като цяло апарата не може да се похвали с особена лекота, но явно няма пълно щастие. Сондата с която бе оборудван е стандартната 33см сонда американски вариант (имало и производство за австралия специално създадени за силно орудени терени).
От Whites са се погрижили и човек да не остава без батерии, като за целта предлагат апарата с заряднен пакет + пакет за обикновени батерии (за съжаление зарядното е на 110 волта, но това е поправимо ).
Другото хубаво нещо, което мога да кажа е, че апарата е добре балансиран. Копчетата се въртят гладко и плавно а буксите изглеждат стабилни и солидно направени.
На кутията има общо седем броя въртящи се бутони и един трипозиционен ключ. Тези елементи са надписани както следва :PWR / GAIN 

При завъртане на този бутон (от позиция OFF по часовниковата стрелка) апарата се включва и чрез въртене се избира чувствителноста на детектора и диапазона в който апарата ще регистрира даден обект. С други думи той определя до колко голяма дълбочина металотърсача ще улавя сигнал от обект. Както на всеки друг апарат този бутон трябва да е фиксиран на подходящото ниво, тъй като "издуването" води до претоварване и до нестабилна работа на апарата.
Праговия звук ще ви позволи да разберете дали коефициента на усилване е зададен твърде високо. Ако този звук е неустойчив, рязко изменящ се, пресеклив - намалете усилването.

TRESHOLD

Стандартен бутон за всеки апарат с ръчен баланс. При завъртането му се търси звука малко над колебливия (звука трябва да е стабилен и тих, но постоянен)


VOLUME

Бутона служи за усилване и намаляване на звука (много му се зарадвах)

COARSE / GEB

Стандартен бутон за компенсиране на смущенията от почвената минерализация. С него се постига земен баланс както при всяка една друга машина от този тип (със бавно сваляне и вдигане на търсещата глава до постигане на подходящия праг ). При извършване на процедурата трипозиционния ключ TARGET CONDUCTIVITY трябва да бъде в позиция ALL !!!

FINE

Този бутон ви дава възможност за фино регулиране на земния баланс (бях приятно изненадан, че с него се постига идеалния земен праг, при който при вдигане и спускане на сондата не се чува абсолютно никаква промяна в тона. Естествено това е при идеални условия). При извършване на процедурата трипозиционния ключ TARGET CONDUCTIVITY трябва да бъде в позиция ALL !!!


FREQUENCY

Служи за извършване на малки корекции в посока повишаване или понижаване на честотата или темпа на излъчения пулс или казано с прости думи служи за елиминиране на смущенията от други апарати, смущение от далекопроводи и др. Използва се самостоятелно при първоначалното конфигуриране при пускане за изчистване на страничните шумове. Смущенията се познават по повтарящото се виене или полсуриането на праговия звук (при други детектори в радиус 10 метра се получава именно това).

PULSE DELAY

Бутона променя времето между края на всеки излъчен импулс и началото на регистрирането му от приемника. PULSE DELAY се измерва в микросекунди (ms). 10ms е долната граница, когато регистрирането започва възможно най-бързо след излъчването. Тази настройка дава максимална чувствителност на апарата към всички обекти независимо от проводимоста. Увеличаването на импулсното задържане към 25ms се използва за получаване на най-силен сигнал от високопроводими цели, като сребърни и по-големи предмети.
Ако желаете да се концентрирате върху търсене на нискорповодими обекти би трябвало да зададете стойност колкото е възможно по-близко до 10ms. Нискорповодимите обекти включват дребни и средни зрънца самородно злато, тънки златни пръстени, Дребни и средни сечени тънки монети от всякакъв тип както и всичко тънко и малко (фолио, връхчета от налчета и малки телчета и малки оловни сачми)
Ако сте решили да търсите високопроводими цели завъртете бутона към 25ms, като по този начин ще намалите сигналите на малките железни предмети фолио и др. дребни частици.

При всяко изменяне на PULSE DELAY е нужно да се коригира и земния баланс


TERGET CONDUCTIVITY

Това лостче ви дава възможност да избирате дали да се чуват сигнали само от нископроводими засичани обекти, само от високопроводими такива или и от двата типа.
Ако желаете на чувате само нископроводими поставете лостчето на положение LOW. Тези обекти издават висок звук и след малко тренинг ще забележите, че цветните нископроводими обекти имат плавен звук а железните малки такива имат леко рязко и отсечено звучене.
За избор на високопроводими цели изберете положение HIGHT. При преминаване на такива цели апарата издава нисък тон, като при приближаване тона се усилва и се променя към още по нисък при навлизане на обекта в центъра на сондата.
При смесения режим оставете ключа на позиция ALL. Апарата ще регистрира всички обекти издавайки ниски и високи тонове за двата вида.

Толкова за общото описание на апарата. Сами виждатем че това е машина създадена за цялостен контрол над средата и целите.

На терена апарата се държа изцяло според очакванията ми. Баланса се постигна с изключителна прецизност и корекции се налагаха само при експерименти от моя страна (въртене на PULSE DELAY и др. ). Звука от апарата се оказа много стабилен в смесения режим а при избиране на LOW или HIGHT звука просто закова на абсолютно постоянен без изменения. Сондата ми направи стращно хубаво впечатление с факта, че при леки докосвания на треви и храсти апарата не издаваше смущаващи тонове (нещо много-често срещано при по-евтините апарати). При маховите движения абсолютно никакви смущения. Звука от сигнала е много чист и повишаващ се с наближаването на целта. При избор на режим търсене на нископроводими цели апарата просто млъкна за всички големи и масивни железа, куршуми, масивни стопилки и др. като единствения звук който издаваше бе от сигналите. Самите сигнали се оказаха монети, дребни стопилки, сачми и проклетите остатъци от пирончета с кръгли главички и всякакви тънки неща като фолио и др.
За всички останали цели апарата просто бе глух. Не се чува дори пукване при преминаване над големи железа и др.
При избор на режим HIGHT и положение на PULSE DELAY на около 20 апарата изгуби всички малки боклуци от всякакъв тип.
С радост останових, че след малко тренировки ухото ми почна да долавя разлика в тоновете дори на отделните сигнали. Колеги работещи с такъв апарат ме увериха, че с опит елиминирали почти напълно нежеланите цели. Като цяло апарата може да се настрои много прецизно за търсене на желана цел .
Повече за работата му ще разкажа когато натрупам малко повече опит а колкото за впечатленията ми мога да кажа че съм влюбен в този детектор. На място минавано от 15 години с всякакви апарати целите излизаха на всяка педя земя. За няколко часа монетите набъбнаха на 30бр. а боклуците не бяха чак толкова много ( и това на първо пускане на апарата). Хареса ми и мисля да дописвам темата.
Дано съм помогнал с ревюто.

(копиране само с разрешение на автора (колегата Quell) или администрацията на сайта)
« Последна редакция: Май 03, 2011, 09:59:34 am от imperio »

Неактивен zempar

 • Главен модератор
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2196
Re: Ревю на WHITES TDI Pro
« Отговор #1 -: Април 04, 2011, 11:24:17 am »
браво , така добре си описал всичо че чак на мен ми стана ясно  :)
разбира се ще очакваме и допълване на темата , а ако имаш възможност и клипчеа да направиш ще е супер .
Успех ти желая с новата придобивка

Неактивен ramzess

 • Нов потребител
 • *
 • Публикации: 8
 • пари има! и то много! но неса за каръци!!!!
Re: Ревю на WHITES TDI Pro
« Отговор #2 -: Юли 03, 2011, 09:49:02 pm »
а с друг УАЙТ работил ли си?
внимавай кво си пожелаваш! понякога мечтите стават реалност! Аз станах роб на собствените си мечти!!!!!!!

 

Powered by EzPortal