Автор Тема: Фишер ф5  (Прочетена 1625 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Toros

• Старши потребител
  • Публикации: 259
Re: Фишер ф5
« Отговор #15 -: Април 04, 2025, 07:48:33 am »
Ако разглобиш една 9 волтова зареждаема батерия с USB зареждане, ще видиш, че вътре в корпуса китайците са сложили една плоска батерия от 3,7 волта 500 mAH. Зареждаш със зарядното за мобилен телефон, а останалото за 9 волта е повишаващ модул. Възниква въпроса колко е действителния капацитет на такава батерия и остава да виси нерешен въпроса за смущенията, които се внасят в работата на детектора.

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 277
« Отговор #16 -: Април 04, 2025, 09:30:59 am »
Не мисля ,че повишаващия стабилизатор с една батерия е добра идея лично аз не съм пробвал варянта но трима човека от които двама бг производители са го пробвали и казват ,че не става защото схемата се смущава, иначе е доста бюджетно решение дори и откъм зареждане но щом никой не го прави така значи колегите са прави.

Колега, честно казано на въпросния детектор и аз не съм пробвал. Пробвал съм на пулсак и на Гарет 250 работи си гадината и с такъв преобразувател къде съм пуснал линковете настроен на 6В и с power bank за телефон на 5В само къде с power bank  си има една особеност за да стартира. Както казах там схемата е друга има преобразовател на входа и за това няма смущения. Ползвам ги тези преобразователи и за друга електроника и си работи, честотата е доста висока за да се усети. Докато не пробваш и то на терен няма как да знаеш дали става, ако е само на масата и на въздух да знаеш че може и да те излъже, така че на терен с батерии и с алтернативното захранване тестове и това е.

Ако въпроса е "защо не ги ползват" мога да ти отговоря директно защо никой не ги обича тези преобразователи - нямат "спящ режим" и харчат постоянно, колкото и да е малко и разреждат батерията, необходимо е да има ключ който да изключва батерията.

Сега пак казвам - давам насоки тестовете са на свой риск! Ако искате изпитано решение вероятно при руснаците от md4u.ru има, иска се VPN защото сме "неприятелска държава" (без политика, обсъждаме техника) и там вероятно ще са измислили някакво евтино работещо решение.

Та според мен е нужно да има средна точка, ако някой каже че не е нужна... е най-лесно. Та това което предлагам аз е батерия за винтоверт 18В със изкуствена средна точка, кит в Елимекс (вероятно се продава и на други места) за 4.90 :
https://elimex.bg/product/48604-kit-k148h-preobrazuvatel-ot-ednopolyarno-v-dvupolyarno-naprezhenie
Как работи кит-а тук:
Получаване на две противополярни напрежения от един токоизточник
Богомил Лъсков Радио телевизия електроника 1999/8/стр. 12

https://electronic-hobyist.com/statia115_32_spisak.htm

Лошото е че тази схемка и тя консумация си има! така че е добре да се предвиди ключе което да "отцепва" батерията когато не се ползва. Ако за връзка към детектора ще ползвате 2 куплунга от стари батерии за да не режете и запоявяте по детектора бележете кое е лява/дясна спрямо средната точка че ако ги размените ще дадете батерията на късо!!! Най-добре става да се оцветят по някакъв начин куплунзите.

След като избистрите политиката и това с батерията от винтоверт се получи и няма смущения и т.н. отивате тук:
https://www.thingiverse.com/
виждате за вашата батерия дали има готов модел за преходник и някой който е на "ти" да го модифицира спрямо стика или подлакътника и на 3д принтер да ви разпечата слота. Така спокойно без много тиксо, тел и т.н. можете да си слагате/вадите батерията.

И да се похвалите какви сте ги свършили  ;)

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1018
  • ADMIRAL
« Отговор #17 -: Април 11, 2025, 04:07:21 pm »
Здравейте колеги .. по темата относно фишера съм леко изненадан.. не от работата му като детектор а като замисъл ... понеже детектора се управлява от микроконтролер , предположих че честотата към ТХ се подава от контролера след което има някакво усилвателно стъпало което да подава към бобината. Изкарах изводи от пин 3 и пин 4 , закачих на осцилоскопа и нищо .. нула сигнал.. като включа бобина тръгва но без бобина мълчи.. ще ми е от полза да видя схемата на този фишер , устройва ме дори само аналоговата част или поне как се формира сигнала за ТХ и входното стъпало където се усилва сигнала от РХ .. Ако някой има идея нека сподели..

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #18 -: Април 11, 2025, 04:13:57 pm »
Установих също че докато не тръгне генератора не се чува и звук от говорителя .. предполагам че се взема сигнал от ТХ и се дели честотата до подходяща звукова. При тесоро е пак така със СД4024 .. но както се казва не съм видял нищо от никъде за фишера , стрелям на посоки (предположения)

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 277
« Отговор #19 -: Април 15, 2025, 09:58:36 am »
Здравейте колеги .. по темата относно фишера съм леко изненадан.. не от работата му като детектор а като замисъл ... понеже детектора се управлява от микроконтролер...

Пич, детектора не е за да го разбираш а да ти служи  ;D  Като гледам какви въпроси задаваш явно те сърбят ръцете да чоплиш техниката а не да си с лопатата. Лично мнение, детектора не е лош, поразходи го, виж какво може и АКО е нужно по-добре мини на нещо по-висок клас съобразен за съответната почва където ще го разхождаш. Така ще си спестиш много време, нерви и пропуснати находки. Вероятно схемата е като някой добър стар аналогов детектор - генератор и приемник, генератора си иска бобината да си "клати" генерацията а приемника си приема и усилва сигнала и вече готовия сигнал се подава в готов вид на процесора да го обработи.

Колко до батериите, тези 9-волтовите са скъпи и вече малко техника работи с тях. Много често проблемите идват не че "детектора ги яде" а поради това че са застояли по магазини и складове и някой тарикат ги е "освежил" не питай как става но сменят датата и се лъжеш в магазина. И аз съм рупал дървото батерия е издържала точно 2 дена на мултицет който нормално ме изкарва поне година. Виж потърси 2 броя  battery holder за 6 батерии от али-то, тук са много пари, та това изкарва 9 волта с евтини батерии, кеф ти АА кеф ти ААА. Просто постоянно се купуват и са "пресни" и осигуряват добър ток и ще е по-стабилен уреда, 9-волтовите и те са си от 6 елемента вътре, даже имаше едни duracell които си бяха с кръгли батерии вътре.

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 580
« Отговор #20 -: Април 15, 2025, 12:23:02 pm »
Ето - без антена не работи... :)

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #21 -: Април 15, 2025, 02:38:09 pm »