Автор Тема: Схемотехника за Малки и Големи Металотърсач IB  (Прочетена 679 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hristo

  • Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
Здравейте, Александър Боюклийски в бр.4 1990г. на сп. "Радио, Телевизия, Електроника" в Рубриката: Схемотехника за малки и големи е представил схемата на Металотърсач от индуктивно-балансен тип. За чувствителността на металотърсача може да се добие представа от следния пример: металотърсачът открива и разпознава монета от 20 стотинки (1990г.), зарита в пясък на дълбочина 5 см.:
« Последна редакция: Февруари 28, 2024, 04:10:54 am от hristo »

Неактивен hristo

  • Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
Re: Схемотехника за Малки и Големи Металотърсач
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2024, 04:06:09 am »
 Този тип металотърсачи са с излъчваща и приемна бобина, монтирани в детекторна глава. Излъчващата бобина се състои от две секции, навити срещуположно. Захранва се от Генератор 5 килохерца синус, токът през излъчващата бобина L1 е около 100 mA, като взаимното разположение на излъчващата и приемната бобина е такова, че при отсъствие на метален предмет резултатният магнитен поток, преминаващ през приемната бобина, е приблизително равен на нула.
 При преминаване на детекторната глава над метален предмет в приемната бобина се индуктира сигнал, който се подава паралелно към входовете на два синхронни демодулатора, работещи в квадратура. На изходите на демодулаторите освен сигнал с носещата честота и нейните хармонични се получават и два сигнала, означени с R и X, които са съответно активният и реактивният компонент на сигнала, възникнал в приемната бобина.

 Синхронно демодулираните и усилени сигнали X и R се обработват в схемите за следене/запомняне, свързани към изходите на усилвателите.

 X - сигналът се подава на входа на усилвател с програмируем коефициент на усилване Ki, а R се подава на единия вход на компаратора.

 На другия вход на компаратора се подава усиленият Ki пъти сигнал X. С програмируемия усилвател и компаратора отношението на сигналите X/R се преобразува в двоичен цифров код, като за опорно напрежение служи сигналът R.

 Преобразуването се управлява от контролер, състоящ се от броячи. Изходите на броячите управляват програмируемия усилвател, дисплея и звуковата сигнализация.

 Когато усиленият Ki.X сигнал се изравни по стойност със сигнала R, компараторът изработва сигнал ктай на преобразуването и начало на индициране на отношението X/R. Коефициентът на усилване (потискане) Ki, който е записан в двоичен код на изходите на броячите, след спиране на преобразуването дава отношение X/R. Информацията за отношението X/R от изходите на броячите се изобразява на дисплей от светодиоди в двоичен код. Контролерът се захранва от сигнала, управляващ едновременно и синхронните демодулатори.

Останалата част от рубриката в списанието:
« Последна редакция: Февруари 28, 2024, 04:35:21 am от hristo »

Неактивен hristo

  • Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
Re: Схемотехника за Малки и Големи Металотърсач IB
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2024, 04:53:19 am »
 След демодулиране и филтриране на носещата честота 5 килохерца R - сигналът съдържа постоянна съставка, чиято стойност зависи от минералното съдържание в почвата. С потенциометъра RP2 и резистора 22 кОм се отстранява постоянното напрежение на изхода на ИС7.1 Освен това с тези елементи се получава малко положително преднапрежение (~50mV) за неинвертиращия вход на компаратора ИС14.1, необходимо за нормалната работа на схемата.

 Видът на сигналите X и R, създавани от магнитни и немагнитни метални предмети, е показан на фиг.3.

 Програмируемият усилвател ИС15.1 и компараторът ИС14.1 изработват отношението X/R при положителен X - сигнал и отрицателен R - сигнал, т.е. с описаната схема се индентифицират немагнитните метални предмети.

 Описаното схемно решение осигурява автоматично откриване и идентифициране на немагнитни метални предмети. За магнитните метални предмети се получава само звукова сигнализация при откриването им.

 Излъчващата бобина има две намотки от по 150 нав., навити противоположно и свързани последователно. Приемната бобина има 100 нав. Проводникът е ПЕЛ 0,5.
 Захранващото напрежение се осигурява от 8 елемента R20. Общата консумация при сработила сигнализация е около 60 mA.
« Последна редакция: Февруари 28, 2024, 05:00:58 am от hristo »

 

Powered by EzPortal