0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Насоката към патентите беше дадена от Mikron в предните постове. Но във времето, което успях да отделя за да ги разгледам се поизгубих в информацията, та за това и учтиво намекнах за още малко помощ за по-конкретно донасочване към полезния източник та да се попрочете по-детайлно, но в крайна сметка човека си решава дали, кога и колко...Поздрави.
За съживяване на темата:За съжаление, прегледа на патентите (`70) не доведе до еднозначен и категоричен резултат ...Изхождайки от механичния критерий за решаване на проблема идеите сякаш не изглеждат пригодни за DD изпълнение - две приемни (разстроени под и на д основната честота, диференциално свързани приемни намотки, пространствено/обемно разполагане в различни плоскости и т.н.)...Схемно/апаратния критерий за решение показа използване на сумарния сигнал за въздействие върху импеданса на приемната намотка за компенсация на тежката почва, което пък не е конструктивно-механичен начин за опавянето на проблема при тия DD (обръщането на фазата в близките 2-5 см и превръщането на "тежкото" в "прозрачно")...А сякашидеята е когато разстоянието е голямо удържането на фазата да е пренебрежимо малко и с приближаването към антената пропорционално да нараства и компенсацията на нейната промяна. Въпроса е - чисто механично ли може да стане, с някаква частична връзка със малък обратен сигнал от предавателната или по електронен път със сравняващо-следяща верига да се извършва такава компенсация?...Та - ако има шанс за по-конкретно донасочване към съответния патент, а неговото детайлно изучаване и последващи експерименти да си останат за проявяващите интерес по тематиката...
Ставаше дума за патенти на сонди, а не за обработка на сигнали. От тях има доста интересни и нестандартни идеи. Аз също не съм използвал нещо наготово, а разглеждайки идеите на другите ми е "светнало" какво може да се направи по подобен различен начин. Смляна и сдъвкана информация поднесена наготово е добре, но когато човек се впрегне да мисли, могат да му дойдат идеи за решеня, които да се окажат дори по-удачни. Доколкото си спомням, патентите от 1973 и 74-та бяха най-интересни.И кой каза, че трябва непременно да се ползва DD? Защо трябва да вземаме един сгрешен сигнал още от сондата и поспе да се чудим как да го "оправяме" с електрониката?
Любо, може да сме гледали различни неща. Ти явно си ходил в Австралия, аз не съм