Автор Тема: Схемотехника и сонди (от "плажен улов")  (Прочетена 6306 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 292
Re: Схемотехника и сонди (от "плажен улов")
« Отговор #15 -: Август 30, 2023, 06:08:23 am »
Схемно/апаратния критерий за решение показа използване на сумарния сигнал за въздействие върху импеданса на приемната намотка за компенсация на тежката почва, което пък не е конструктивно-механичен начин за опавянето на проблема при тия DD (обръщането на фазата в близките 2-5 см и превръщането на "тежкото" в "прозрачно")...
А сякашидеята е когато разстоянието е голямо удържането на фазата да е пренебрежимо малко и с приближаването към антената пропорционално да нараства и компенсацията на нейната промяна. Въпроса е - чисто механично ли може да стане, с някаква частична връзка със малък обратен сигнал от предавателната или по електронен път със сравняващо-следяща верига да се извършва такава компенсация?... >:( >:( >:(  не разбирам български !!! ... ти сам разбираш ли се ? народе , някой от вас разбра ли пантерата  какво иска да каже  ? аз абсолютно нищо не разбрах... :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Неактивен pantera

• Напреднал потребител
  • Публикации: 159
« Отговор #16 -: Август 30, 2023, 07:28:23 pm »
Здрасти "zAt" (и "банда"),
Разбирам се - но може би съм неразбран (извинения за което), та имах впредвид следното:
1. Механичен начин - разместване на намотките по опеделен начин, кръстосване, усукване, добавяне на втора/трета/паразитна намотка/контур с проводник/частично разделяне на приемната намотка на секции с определен начин на свързване - все похвати, които механично биха довели при определено свързване, пространствено разположение или друго такова механично разположение, което би благоприятствало влиянието на тежка почеа или камък.
2. Електронен начин - схемно изпълнение, при което (да речем) на един вход на ОУ се подава съответно манипулиран сигнал от синусоидата на предавателя, еталониращ необходимата фаза, която трябва да се "държи", а от друга страна да се подава за сравнение сигнал от определено място на R канала (сумарния - черно+цветно), амплитудата или скоростта на изменение на сигнала в който се изменя пропорционално на фазовото отклонение на сигнала, постъпващ от приемната намотка при приближаване на тежка фракция (земя или камък). Резултата от сравнението в изхода на този ОУ е сигнал, връщан по определен начин в приемната намотка за компенсиране на фазовото отклонение, пропорционално на ъгъла на отклонение на вектора на фазата (един вид следяща система).

Дано да съм допринесъл за вдигането на "мъглата", която неволно съм създал...

Просто учтиво помолих за известно донасочване към потенциалния източник на информация (патент) за да се стигне самостоятелно с четене до възможния отговор без да бъде наготово предоставено (все пак и други са се блъскали, а това трябва да се отчете/цени)...

Поздрави!

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #17 -: Септември 01, 2023, 08:35:36 am »
не съм чел такива патенти ...но може и да има ?

Неактивен pantera

• Напреднал потребител
« Отговор #18 -: Септември 02, 2023, 08:03:05 am »
Насоката към патентите беше дадена от Mikron в предните постове. Но във времето, което успях да отделя за да ги разгледам се поизгубих в информацията, та за това и учтиво намекнах за още малко помощ за по-конкретно донасочване към полезния източник та да се попрочете по-детайлно, но в крайна сметка човека си решава дали, кога и колко...
Поздрави.

Активен algan

• Старши потребител
  • Публикации: 367
« Отговор #19 -: Септември 02, 2023, 03:10:47 pm »
разни дизайни на антени

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3143
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #20 -: Септември 02, 2023, 07:16:31 pm »
Насоката към патентите беше дадена от Mikron в предните постове. Но във времето, което успях да отделя за да ги разгледам се поизгубих в информацията, та за това и учтиво намекнах за още малко помощ за по-конкретно донасочване към полезния източник та да се попрочете по-детайлно, но в крайна сметка човека си решава дали, кога и колко...
Поздрави.

Хайде да не впрягам каруцата пред коня, ама не откривам голяма тайна че Стефан последните 7-8 години все с това се занимава и е стигнал много далече.  За това той си решава какво ще споделя, още повече че има работа и по чужбина и в момента не знам дали изобщо е тук да пише по форумите. Но като информация в аванс - вече има почти готова концепция за апарат с "хибридна" технология. В края на месеца даже е възможно да видим тестов прототип. Поне от това което съм видял разултатите са отлични. Кога обаче тази технолигия ще бъде пусната официално, дали ще е под собствен бренд или ще бъде в апаратите на Ака това само Микрон си знае.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #21 -: Септември 02, 2023, 08:36:50 pm »
A честито бръснене - ХАБЕР от сабахлем рано  :
Нов Quasi P.I детектор идва на пазара.
Днес, 03:09ч
Винаги има нови детектори, които идват на пазара, някои идват от години и никога не успяват. Този път аз лично видях предпроизводствен детектор, който ме взриви по отношение на ефективността му, той е напълно голямо отклонение от това, което знаем или сме използвали, работи в най-минерализираните почви и няма шум от земята, има инсантен земен баланс, без изпомпване или натискане на бутони за земен баланс, супер лек и може да използва множество намотки, електрониката е много напреднала, беше по-близка до схемата в iphone, отколкото това, което имаме в момента като най-съвременни в детекторите .
Има много неща, за които не мога да говоря, но тъй като има работещи предпроизводствени детектори, реших, че си струва да пиша. Надявам се да се сдобия с такъв и да актуализирам в канала си в YouTube.     Този се проектира и произвежда в Австралия, поне този е добре финансиран за разлика от някои други опити за производство.https://www.youtube.com/@DetectorMods
« Последна редакция: Септември 02, 2023, 08:40:00 pm от zAt »

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #22 -: Септември 03, 2023, 04:17:06 pm »
Любо, може да сме гледали различни неща. Ти явно си ходил в Австралия, аз не съм  8)
Mikron металдетектори

Неактивен pantera

• Напреднал потребител
« Отговор #23 -: Септември 04, 2023, 06:46:17 pm »
Благодаря Algan - бях го теглил тоя файл и го разглеждах преди време...

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1428
« Отговор #24 -: Септември 04, 2023, 11:38:33 pm »
За съживяване на темата:
За съжаление, прегледа на патентите (`70) не доведе до еднозначен и категоричен резултат :( ...
Изхождайки от механичния критерий за решаване на проблема идеите сякаш не изглеждат пригодни за DD изпълнение - две приемни (разстроени под и на д основната честота, диференциално свързани приемни намотки, пространствено/обемно разполагане в различни плоскости и т.н.)...
Схемно/апаратния критерий за решение показа използване на сумарния сигнал за въздействие върху импеданса на приемната намотка за компенсация на тежката почва, което пък не е конструктивно-механичен начин за опавянето на проблема при тия DD (обръщането на фазата в близките 2-5 см и превръщането на "тежкото" в "прозрачно")...
А сякашидеята е когато разстоянието е голямо удържането на фазата да е пренебрежимо малко и с приближаването към антената пропорционално да нараства и компенсацията на нейната промяна. Въпроса е - чисто механично ли може да стане, с някаква частична връзка със малък обратен сигнал от предавателната или по електронен път със сравняващо-следяща верига да се извършва такава компенсация?...
Та - ако има шанс за по-конкретно донасочване към съответния патент, а неговото детайлно изучаване и последващи експерименти да си останат за проявяващите интерес по тематиката... ???
Ставаше дума за патенти на сонди, а не за обработка на сигнали. От тях има доста интересни и нестандартни идеи. Аз също не съм използвал нещо наготово, а разглеждайки идеите на другите ми е "светнало" какво може да се направи по подобен различен начин. Смляна и сдъвкана информация поднесена наготово е добре, но когато човек се впрегне да мисли, могат да му дойдат идеи за решеня, които да се окажат дори по-удачни.
Доколкото си спомням, патентите от 1973 и 74-та бяха най-интересни.
И кой каза, че трябва непременно да се ползва DD? Защо трябва да вземаме един сгрешен сигнал още от сондата и поспе да се чудим как да го "оправяме" с електрониката? ;)

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #25 -: Септември 05, 2023, 04:30:20 am »
Ставаше дума за патенти на сонди, а не за обработка на сигнали. От тях има доста интересни и нестандартни идеи. Аз също не съм използвал нещо наготово, а разглеждайки идеите на другите ми е "светнало" какво може да се направи по подобен различен начин. Смляна и сдъвкана информация поднесена наготово е добре, но когато човек се впрегне да мисли, могат да му дойдат идеи за решеня, които да се окажат дори по-удачни.
И кой каза, че трябва непременно да се ползва DD? Защо трябва да вземаме един сгрешен сигнал още от сондата и поспе да се чудим как да го "оправяме" с електрониката? ;)
Абсолютно вярно е всичко гореказано...с едно допълнение- живеем в информационно поле , има нещо като телепатия и групово поведение , идеи и духовно ниво в планетарен мащаб -,, де сите турци-там и гол Хасан'' - периода 1960- 1990 години ( грубо казано ) бе период на много нови идеи в изкуството -духовен подем ;) . сега са времена на упадък

Неактивен zAt

• Старши потребител
« Отговор #26 -: Септември 05, 2023, 04:36:01 am »
Любо, може да сме гледали различни неща. Ти явно си ходил в Австралия, аз не съм  8)
горния текст бе побликуван в Геотеч преди няколко дни от един австралийски ,,топсерсемин'' на пулсаците- башмайстор.аз само го преведох на български . не ми се вярва да е партенка...

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #27 -: Септември 05, 2023, 08:59:52 pm »
Е ако човека е намерил рецепта пулсак да има възможностите и на ИБ апарат - евала.
Mikron металдетектори

Неактивен pantera

• Напреднал потребител
« Отговор #28 -: Септември 06, 2023, 10:52:47 am »

Благодарности за отговора.
Поздрави