Анкета

Елементарен въпрос - ако човек има дълъг  стаж е логично все някога да е  извадил нещо жълото

не, не съм вадил, и имам стаж само няколко години
8 (23.5%)
не , не съм вадил , а имам голям стаж
5 (14.7%)
вадил съм независимо от стажа
10 (29.4%)
вадил съм повече от веднъж
11 (32.4%)

Общ брой гласове: 34

Автор Тема: Анкета - вадили ли сте златна пара?  (Прочетена 2990 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Анкета - вадили ли сте златна пара?
« -: Април 06, 2023, 09:55:35 pm »
Поредната анкета. Така и така зачекнахме въпросът с жълтите пари в темата за Х-тера-про. Да гласуваме.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Лефтер

• Напреднал потребител
  • Публикации: 210
Re: Анкета - вадили ли сте златна пара?
« Отговор #1 -: Април 17, 2023, 09:18:34 am »
Пара на Махмуд I ,2,2 гр. , 22 карата,с Deus, дава число 85.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #2 -: Април 17, 2023, 08:49:50 pm »
Ако става въпрос за Турция, съм вадил като единични сигнали над 30 парчета, като към двайсетина бяха от пръсната кесия или наниз щото всичко беше на един терен и дупчено. Всичко от Махмуд II нагоре. Вадих ги с различни апарати - Енигма, Микрон DS 06, и не помня още с какви. Няколко монети бяха от номинал руми-алтън от по 2,3 грама, от двата типа дето народа им е казвал "меки" и "корави" махмудии. Различават се по диаметъра, единия вид е по-тънък и с по-голям размер. Тея монети общо взето се хващат, ама другите към двайсетина са от номинала четвъртинки от по 0,7 грама. Ей тая гад няма хващане. Половината са вадени на черно пукане, другата половина на сигнал "тука има тука няма". Темата с ВДИ-то е много интересна. За последно с XP ORX със сонда Х35 съм вадил руми алтън на Махмуд II  на сигнал с ВДИ горе долу +7. Земята беше сбит чакъл със сива глина. Още тогава врътнах една бърза проба. Голям късмет че съм бил търсил на честота 25 килохерца, щото на по-ниските честоти в дълбочина парата си беше чисто натурално желязо. Вадил съм и още златни на Махмуд II, но тях не ги смятам щото са вадени накуп в находка от златни и сребърни от първата половина на 19-ти век. Това си е един сигнал и го смятам за нещо отделно.
Други пари не ми се обсъждат, но така и така в темата за майнелаб х-тера стана дума за един сигнал. Ей тая пара е вадена на ВДИ -4+4, на дълбоко, на място с черни замърсявания. Пред мен мина ХР Голд макс пауър но не я хвана. Жената я изхвърли и в момента парата е на пирдопското сметище. Който я намери халал да му е. Поне снимка намерих докато рових, както се казва да живее спортния риболов  :)
« Последна редакция: Април 17, 2023, 09:18:25 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #3 -: Април 20, 2023, 11:03:05 pm »
 Една турска много дребна златна монета си спомням. Но май съм намирал и още няколко. Там е работата , че избягвах турските селища защото монетите им са евтини.Докато търся гърция и рим съм попадал случайно на някои турски монети. 
Трябваха ми 6 месеца за да намеря първата златна монета. Скифата на Йоан III Дука Ватаци. Беше силно орязана, към 2,2 гр. Сетне един солид на Евдоксия. Солиди не помня колко съм намерил. Сещам се за няколко(4-5) на Константин VII и Роман II/Христофор/ .На Риш,  Апиария, Станата,..На Българево имаше разпиляна находка солиди предимно на Анастасий. Няколко пъти ходих, но съм забравил вече колко бяха, може би 15-20 бр.На Вълчановата нива намерих 2-3 пак Константин и Роман. Сигурно и други има но не се сещам. И тремиси имаше, но не си спомням подробности. Най много 200бр златни скифати бях намерил в едно гърне на времето.Всички на Йоан Дука Ватаци.Орязани, но и изрезките им бяха там. Един статер на Филип Македонски  , беше много качествен с матричния гланц.Сетне два на Александър Велики много затрити. С Ауреусите се разминах. 

Най добрия приятел на иманяра е лопата.