Автор Тема: Моля за помощ за направи си сам металдетектор по схема пират  (Прочетена 1057 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Menkoo

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 2
Здравейте!
Жена ми ме попита, дали мога да и направя металодетектор, след като гледала някакво клипче, как хората намират предмети по плажа. Погледнах в интернет за направи си сам и избрах да пробвам да направя такъв по схема Пират. Не съм много навътре с електрониката, но различавам отделните елементи, и се справям що годе добре с поялника, а и ми се стори като добро развлечение изработването. Хванах се и разучих KiCAD, пречартах схемата Пират от интернет, проектирах платка и я поръчах от JLCPCB. Вчера запоих всичко и направих тест, но детектора не засича обекти на повече от сантиметър от бобината, засича само когато доближа метала до намотките или го поставя в средата на бобината. В схемата на детектора смених к157уд2 с LM358, тъй като прочетох някъде, че може да се използва като аналог. Предполагам че това е причината да не работи, тъй като видях коментар в руски форум за подобен проблем с LM358, другото което забелязах е че понеже първо пробвах с бобина с 19 навивки може да се каже, че детектора изобщо не реагираше, после пробвах и с 26 навивки със същия размер, разултата беше това което написах по-нагоре отчита до сантиметър най-много от бобината. Според вас каква може да е причината за проблема и как може да се оправи, ако е от LM358 дали мога да замня само този елемент с някой друг например LME4972NA(отново видях някъде че е аналог) или тук по друг въпрос някой беше качил същата схема обаче с TL072?

Неактивен Toros

• Напреднал потребител
  • Публикации: 229
Проучи дали изводите на  к157уд2 са еднакви с тези на  LM358. Като функции схемите може да са аналози, но като изводи /крачета/ може да не са еднакви. Руските интегрални схеми обикновено са откраднати от запада и за да не ги съдят руснаците правят промени в изводите.

И на първо време прочети тази статия:
https://cxemi.ru/_fr/156/DIOGEN.pdf
« Последна редакция: Март 16, 2023, 07:34:36 am от Toros »

Неактивен Menkoo

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 2
Благодаря за включването!
Изводите като номерация не са същите и на LM358 са по-малко, той е с 8 крачета, а на к157уд2 са 14, но в схемата съм го отчел това и я преправих така че да използвам едноименните крачета на LM358 спрямо к157ду2, не съм променял съпротивленията на входовете обаче. Благодаря за статията, ще я погледна

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
Събери детектора в платка по следната схема . Навий бобината по указаната таблица . Диаметър на бобината 22-26 см е достатъчна за хоби търсене на монети и пръстени . Дава добри резултати , 25 до 30 см дълбочина за монети със средна големина .

Неактивен zAt

• Напреднал потребител
  • Публикации: 199
ииии- с тази схема ще се разглобиш от копаене на железорак- поне за един жп мост ;D ;D ;D . а и фалшове ще има ;D

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 350
Направи си сам метален детектор / Как да си направим дълбок метален детектор
https://www.youtube.com/watch?v=E-e8zzKFlwg @ZAFERYILDIZ52

Това на видеото е 'майтап' железарка, ама наистина работи де.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 350
Здравейте Menkoo, всъщност с киното по-горе исках само да ви покажа чипа 4558 с който може 1:1 да замените LM358, който вие сте ползвали на вашата платка.

Неактивен kvant09

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 3
И в крайна сметка получи ли се ?

Неактивен paunnetti

• Старши потребител
  • Публикации: 476
Здравей Колега Menkoo. Не знам колко си струва да правиш такъв МД. Дали ще работи?
Направи сметка колко пари ще дадеш за да го направиш + сонда + стик. Виж в сайта на
Елимекс има 5 вида от 160 до 260 лв готови. Вярно китйски са но за начало стават.Поздрави.