Автор Тема: Импулсен детектор  (Прочетена 6382 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен clavdii_gotski

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 118
  • minelab gpx 5000
Re: Импулсен детектор
« Отговор #15 -: Декември 20, 2022, 11:52:05 am »
Това не съм го чувал и ще го тествам.
Един въпрос още...чувал съм много добри отзиви за sd2200 някой има ли наблюдения?

Активен pechkata

• Старши потребител
  • Публикации: 467
« Отговор #16 -: Декември 20, 2022, 12:07:37 pm »
GP / GPX имат една особеност. Точно определен размер от определен метал на определена дълбочина изобщо не го "чуват".  Например вземи една алуминиева капачка от буркан и пробвай как я засича. Започни да режеш малки парченца от капачката и в един момент ще спре да я засича напълно, все едно не е метална. После продължи пак да режеш от капачката (да и намаляваш размера) и отново ще започне да я "чува". Тези детектори могат просто да не засекат който и да е метал, ако се случи точно този размер, който не "чуват" от съответния метал! Направи си малко тестове и ще се убедиш :)
По мои наблюдения много малко хора знаят за тази особеност и понякога се чудят какво става.
Възможно е точно това да се е е случило при теб...
Е нали покрай тези пропуски ние ядем хляб - или поне на това се надяваме... ::)
Всеки детектор има пропуски - няма съвършен... 8)

Неактивен nikola.zhelev

• Напреднал потребител
  • Публикации: 246
« Отговор #17 -: Декември 20, 2022, 12:42:16 pm »
Стефчо ти си пробвал със капачка от буркан тя е алуминий,пробвай със друг метал мед бронз с тях мисля че няма да има проблем а ний алуминий  не търсим,правих експеримент със малко парченце от тънка сребърна монета на около 45см.въздушно го чува.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1457
« Отговор #18 -: Декември 21, 2022, 01:32:41 pm »
Стефчо ти си пробвал със капачка от буркан тя е алуминий,пробвай със друг метал мед бронз с тях мисля че няма да има проблем а ний алуминий  не търсим,правих експеримент със малко парченце от тънка сребърна монета на около 45см.въздушно го чува.
Не съм пробвал само с капачка от буркан  :)
Всеки един метал го губи при точно определен размер. Не е от материала, а от размера му. Донякъде и от разстоянието до антената... Особеност на принципа на работа ::)
Това малко парченце от тънка сребърна монета ако има начин да му увеличаваш или намаляваш размера, в определен момент ще се загуби (при точно определен размер).
Ако можеш, направи си малко повече експерименти.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #19 -: Декември 24, 2022, 12:02:32 pm »
Не съм пробвал само с капачка от буркан  :)
Всеки един метал го губи при точно определен размер. Не е от материала, а от размера му. Донякъде и от разстоянието до антената... Особеност на принципа на работа ::)

За мен има доста загадки в зоната на детекция.
Забелязал съм, че при определени настройки на антената в нея могат да се получат кухи пространства. Попадайки в тях целта(монета) изчезва, няма сигнал. На по голямо или на по малко разстояние апаратът реагира, хваща парата. Така се променят и предпочитанията към формата на предмета. Нормално апаратите хващат най дълбоко, когато монетата лежи хоризонтално на земята. Но с настройването на антената може да се получи така, че вертикалните монети по отдалече да се чуват. Тогава детекцията на хоризонталните пък става по малка. Та може би парчетата които си рязал от алуминиевата капачка са се получили с променлива форма за това е станало така. То и тия кухини в полето може да да са различно големи за различните по форма предмети. Трябва да се пробва с с еднакви алуминиеви кръгчета да речем ,но с различна големина да видим дали ще се получи същия парадокс.
Според мен антената трябва да се балансира така , че да чува еднакво добре вертикалните и хоризонталните монети. И еднакво добре всички цветни метали. Ако се дадат предпочитания на някои метали дълбочината на другите страда. Тогава и монетите от сплави не ще да ги хваща добре.

Най ми е интересно защо големите антени не хващат малки монети. Знаеш ли защо с увеличаването на диаметъра на антената не се вдига дълбочината за дребни предмети, а само за големи? Има ли по голяма гъстота (наситеност) на зоната на детекция и зависи ли тя от размера на антената?
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен nikola.zhelev

• Напреднал потребител
« Отговор #20 -: Декември 25, 2022, 10:42:45 am »
колега Върбанов големите антени хващат и дребни работи зависи от килохерците на детектора,мисля че 2013год.беше когато си взех голден маск4 18кх. сложех и най голямата антена мисля че 32х38см, разлика в чуваемоста за дребни работи нямаше между голямата и малката антена,а за пулсиндукцията колкото по голям е диаметъра на антената по добре хваща дребното.

Неактивен odins-

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 291
  • xp deus,mikron 110
« Отговор #21 -: Декември 25, 2022, 09:43:03 pm »
Зависи от формата на антената,елипсите ловят по добре малките монети от кръглите антени.

Неактивен nikola.zhelev

• Напреднал потребител
« Отговор #22 -: Декември 25, 2022, 10:02:35 pm »
не мога да се съглася колега че зависи от формата на антената преди години имах гарет аче 250 6,5кх. със сефка38х30 елипса, многото дребни работи който вадех с маската гарета ги пропускаше.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #23 -: Декември 26, 2022, 06:19:10 am »
колега Върбанов големите антени хващат и дребни работи зависи от килохерците на детектора,мисля че 2013год.беше когато си взех голден маск4 18кх. сложех и най голямата антена мисля че 32х38см, разлика в чуваемоста за дребни работи нямаше между голямата и малката антена,а за пулсиндукцията колкото по голям е диаметъра на антената по добре хваща дребното.
Не е въпроса да няма разлика в чуваемоста за дребни работи между голямата и малката антена. Целта е да се постигне по голяма дълбочина на монетите при увеличаване големината на антената. Няма съмнение, че по големите антени хващат по дълбоко големите предмети. Но детекцията за монети остава почти същата. Или направо пада.
Та не само килохерците.Формата, големината  и настройката на антената оказват влияние на детекцията на дребни и едри предмети.

Фабричните детектори на пулс индукция служат основно за намиране на златни късчета. За това те са настроени така, че да ги хващат и с по големи антени. Но металотърсачите с пулс индукция могат да се направят така, че да пренебрегват такива малки обекти.Тоест да ловят монети, като избягват дребните сачми.

Основната идея е като се увеличи големината на антената, пропорционално да се вдигне дълбочината на детекция както за големи ,така и за малки предмети.
Или ако с малка антена хващаш капачка от буркан в земята на 50см, а денар на 25см, то с голямата да ги ловиш съответно на 1м.капачката и 50см  парата.
« Последна редакция: Декември 26, 2022, 06:44:06 am от vvarbanov »
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Gladiator

• Гост
« Отговор #24 -: Декември 27, 2022, 01:10:42 am »
Голяма антена = разтегнат сигнал, по-дълбок, но не е прецизен.
Малка антена = наситен сигнал, плитък, но точен.
Това ми дава идея ако има начин да увеличим силата и наситеността на сигнала с по-голямо напрежение в големите антени, но изощбо ме няма с тия схеми и компоненти.

Малък да е, но да върши работа, а не да е голям и мек - каза една сервитьорка навремето ...   ;D ;D ;D

Активен pechkata

• Старши потребител
« Отговор #25 -: Декември 27, 2022, 08:29:31 am »
Зависи от формата на антената,елипсите ловят по добре малките монети от кръглите антени.

МОНО - при ляв и десен мах... ;)

Активен pechkata

• Старши потребител
« Отговор #26 -: Декември 28, 2022, 06:06:35 pm »
Това ми дава идея ако има начин да увеличим силата и наситеността на сигнала с по-голямо напрежение в големите антени, но изощбо ме няма с тия схеми и компоненти.

При пулс-индукцията напрежението и тока нараства само при по голяма антена... ;D
И от там батерията свършва по бързо... ;)

Неактивен nobody

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 137
« Отговор #27 -: Декември 28, 2022, 10:28:25 pm »
GPX, SD, GP сериите имат фиксиран волтаж на около 185в. без значение антената, всъщност Мосфет транзистора който контролира напрежението е 200V max.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 350
« Отговор #28 -: Януари 05, 2023, 10:28:34 am »
Здравейте, колеги!
От едно известно време ми е в акъла, да взема някакъв ПИ апарат за търсене на монети основно. Търся български апарат, който да работи добре на орудено и да има все пак някаква дискриминация.

Здравейте, Честита Нова Година (ЧНГ) и погледнете българските апарати Tarsacci (Търсачи на шлокавица) те идваха два пъти през изминалата година на събора и там беше представена марката производителя конструктора им е Българин така, че може да се каже че са Български, Цената си е Западна, но това няма значение, по интересен е принципа на действие комбинация между Импулсен Детектор и Индукционен Баланс Детектор - Две в Едно, дето като кафето в пакетчета. Според Автора схемата е взела добрите страни на ПИ Импулсната индукция и IB индукционния баланс, като допълнително може да се каже, че има настройка за елиминация на Соли (Солта) в почвата освен стандартния Земен Баланс има две копчета за настройка по скоро контроли щот е с Дигитален Дисплей и бутони клавиатура. Сайта https://tarsacci.com/ още си седи идваше човека два пъти лично в България на Събора/ите, предполагам и там е можело да си закупите апарата на специална занижена цена заради носталгията му към България.

Това е непоискано рекламно съобщение с цел реклама на търговска марка или продукт с оглед вашите желания и предпочитания вие не сте обвързани с търговска сделка или покупка на даден продукт. Просто за ваша информация тей да се каже Ако искате: https://www.tarsaccisales.com/
« Последна редакция: Януари 05, 2023, 10:39:50 am от Vladislav »

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #29 -: Януари 05, 2023, 04:18:49 pm »
То в описанието на раздела си пише относно рекламата:

"Популяризиране на металдетектори българско производство, желателно от техните производители. Пари за реклама НЕ ИСКАМЕ!"

Няма нищо лошо в това да се опитнем да побутнем българските производители.

Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори