Автор Тема: Проблем с букса на антена  (Прочетена 419 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен silvesterrr

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 26
Проблем с букса на антена
« -: Ноември 20, 2022, 07:58:32 pm »
Здравейте.става въпрос за  DD(RTS) антена за ака сигнум или сорекс ,
кабелите на буксата са разменени(откъснати и запоени неправилно).
Измерих на старата ми антена(работеща) на 1 и 2 пин на буксата се мери съпротивление,
на 3 и 4-нищо предполагам че минава през кондензатор а нямям функция на мултицета
за капацитет.На проблемната антена намотката която мога да измеря беше закачена на 3 и 4
пин на буксата(апарата не виждаше антената или по точно я виждаше 000560 ,
а не 14 или13  Khz) Докато търсех схема из нета разбрах че има значение начало и край на намотките .
Цветовете на кабелите вътре са бял,кафяв,жълт и зелен.на зеления и жълтия меря съпротивление.
На работещата антена махнах термошлаух на буксата ,за да видя там цветовете, но
там цветовете са бял ,черен,червен зелен.
Молбата ми е ако може някой да помогне, как и по какъв начин да разбера кой кабел къде да запоя.
Благодаря предварително.

Неактивен paunnetti

• Старши потребител
  • Публикации: 384
Re: Проблем с букса на антена
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2022, 09:15:53 pm »
Премери съпротивленията на работещата. Предавателната "ТХ" трябва да е около 3/4 ома
Приемната"RX" 5/6 пъти повече. Ако на неработещата поне на 2 пина има някакво съпро-
тивление ще разбереш коя е "ТХ" или "RX".

Неактивен silvesterrr

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2022, 09:39:36 pm »
Да колега, на не работещата антена бяха запоени двата кабела(на който се мери съпротивление)на противополжните пинове, въпроса е как да разбера кой кабел на кои пин е. и ако ги объркам ще уфръцкам ли нещо?

Неактивен silvesterrr

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #3 -: Ноември 20, 2022, 10:01:40 pm »
Имам в предвид ,че намерих ТХ и RX.  ТХ отива на 1 и 2 пин (зелен и жълт кабел), а RX на 3 и 4 пин (бял и кафяв)  според работещата сонда, но как да разбера кой кабел на кой номер пин отива и ако ги объркам ще стане ли нещо на апарата.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1168
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2022, 10:10:18 pm »
Здравейте.става въпрос за  DD(RTS) антена за ака сигнум или сорекс ,
кабелите на буксата са разменени(откъснати и запоени неправилно).
Измерих на старата ми антена(работеща) на 1 и 2 пин на буксата се мери съпротивление,
на 3 и 4-нищо предполагам че минава през кондензатор а нямям функция на мултицета
за капацитет.На проблемната антена намотката която мога да измеря беше закачена на 3 и 4
пин на буксата(апарата не виждаше антената или по точно я виждаше 000560 ,
а не 14 или13  Khz) Докато търсех схема из нета разбрах че има значение начало и край на намотките .
Цветовете на кабелите вътре са бял,кафяв,жълт и зелен.на зеления и жълтия меря съпротивление.
На работещата антена махнах термошлаух на буксата ,за да видя там цветовете, но
там цветовете са бял ,черен,червен зелен.
Молбата ми е ако може някой да помогне, как и по какъв начин да разбера кой кабел къде да запоя.
Благодаря предварително.
Извинявай, забравих те...
1 - зелен
2 - жълт
3 - бял
4 - кафяв (или червен)
На 1 и 2 пин на буксата трябва да се мери съпротивление, но виж да не са разменени, на 1-ви да е жълтия, а зеления на втори. Оплетката трябва да е към жълтия.
При сгрешени проводници, няма да му стане нищо на апарата, просто няма да работи. Също ако и оплетката е на друго място...

Неактивен silvesterrr

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2022, 10:28:28 pm »
Благодаря ти Стефчо,няма проблем за забавянето, и отново голямо благодаря за апаратчето.Шапка ти свалям за готовността да помогнеш.

Неактивен silvesterrr

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2022, 08:29:33 pm »
Добра вечер, всичко е ОК-Антената работи.Днес пренаредих кабелите и беше разпозната и от двата апарата, е забравих да преместя ширмовката и "Перегрузката "ми изкара акъла, но после всичко си дойде на място.Сега нямам търпение да поизсъхне малко земята, за да изляза на реален тест.
Отново Благодаря и обещавам почерпка.

Неактивен pechkata

• Старши потребител
  • Публикации: 302
« Отговор #7 -: Ноември 22, 2022, 07:59:31 pm »
И да не забравиш - пием Ракия... ;D
Стефанаки също... ;)
Да се мисли не е вредно - а е трудно!!!