Автор Тема: Римски пътища  (Прочетена 4748 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stilian

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
Римски пътища
« -: Август 30, 2022, 08:17:52 pm »
Здравейте, интересно ми е как е било избирано точно откъде да мине римския път . Чел съм , че попринцип е вървял покрай реки , села и градове . Знам , че е имало първостепенни , второстепенни пътища и впрочие . Има ли карти за тях дали за западна България или други части . И другия ми въпрос дали покрай римските пътища излиза нещо ? 😃

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3155
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Римски пътища
« Отговор #1 -: Август 31, 2022, 11:04:58 am »
Запознай се с  проучванията на Митко Маджаров относно римските пътища в България. По мое скромно аматьорско мнение неговите проучвания   са най-подробни и стойностни до момента. Примери:

link
link

А дали излиза нещо покрай край тях - излиза разбира  се.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен UZAKI

• Старши потребител
  • Публикации: 271
« Отговор #2 -: Август 31, 2022, 11:46:00 am »
Някой да предлага книгата за продаване !?!?

Неактивен Kubrat

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #3 -: Август 31, 2022, 04:53:56 pm »
Аз до колкото знам голяма част от пътищата са вървели по хребетите на планините примерно Вия Траяна ... пътя е маркиран с малки могили ... това се  е правело за да бъдат избягвани засади. Предполагам се е влизало в клисурите само при крайна необходимост.

Неактивен nikola.zhelev

• Напреднал потребител
  • Публикации: 246
« Отговор #4 -: Септември 01, 2022, 03:15:25 pm »
аз съм чувал че могилите край пътищата са били за орентир когато е зима и пътят е затрупан със сняг,хората по тях се орентират къде да вървят за да не се изгубят.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3155
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #5 -: Септември 03, 2022, 02:16:36 pm »
Ползването на могилите за ориентир е нещо вторично. Строените по римско време до пътищата са точно с погребална цел, тъй като мястото е било "авторитетно" образно казано. Могили, некрополи, даже и мавзолеи често са разположени или по протежението на път, или на кръстовище на два пътя. Примери има много, не само в България.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #6 -: Септември 04, 2022, 05:44:12 pm »
Аз до колкото знам голяма част от пътищата са вървели по хребетите на планините примерно Вия Траяна ... пътя е маркиран с малки могили ... това се  е правело за да бъдат избягвани засади. Предполагам се е влизало в клисурите само при крайна необходимост.
Пътеки има по хребетите на планините защото там се върви по леко и по лесно се стига от точка А до Б. Напряко изглежда по близо, но има стръмни спускания и качвания които забявят и изморяват повече. Ето защо разстоянието в планината не ги измерват в километри а в часове.
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен vangnay

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #7 -: Септември 06, 2022, 06:11:26 pm »
Някой да предлага книгата за продаване

Можеш да я изтеглиш и от мрежата.
Знам, че не е много честно към автора, но вярвам, че ще ти прости, ако я прочетеш сериозно и с разбиране.

Неактивен rublata

• Старши потребител
  • Публикации: 389
  • ПАРИТЕ ОБИЧАТ ТИШИНАТА..
« Отговор #8 -: Септември 11, 2022, 09:34:31 pm »
аз съм чувал че могилите край пътищата са били за орентир когато е зима и пътят е затрупан със сняг,хората по тях се орентират къде да вървят за да не се изгубят.
Пък на мене ми казаха ,че едно време е нямало зима и че дават награда.ако някой намери древна рисунка на човек облечрн със зимни дрехи,....

Неактивен Kubrat

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #9 -: Септември 11, 2022, 11:55:48 pm »
Колега то и в Плейбой няма много облечени жени , но това съвсем не значи че зима няма. Ето една статия, която описва облеклото, според мен причините мозайките и статуите на хора със зимни дрехи да са малко са по-скоро естетични.  ;D ;D ;D

https://imperiumromanum.pl/en/curiosities/how-did-ancient-romans-dress-in-cold-climate/