Автор Тема: Здравейте търся схеми на детектори с кварцов генератор  (Прочетена 8513 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nejdet

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 270
Един доооста стар апарат....

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 695
Руснаците са №1... ;)
« Последна редакция: Август 05, 2025, 04:40:11 pm от pechkata »

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1030
  • ADMIRAL
Не бих казал че е най удачния вариант .. има готови осцилатори на 32.768 кхц -4 пина ,като 2 захранване и излиза готов стабилен сигнал , делим на 2 за 16 кхц или на 4 за 8 кхц.  Със CD4024 e най елементарно , че и един от последните пинове на схемата ще изкара около 400-500хц за звуковия сигнал на машината..

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
Добър генератор с голям ток в бобината ... https://youtube.com/shorts/QQTZUko0nmU?si=ZoQX5Qz4pJXH_hpj

Неактивен pechkata

• Ветеран
Добър генератор с голям ток в бобината ... https://youtube.com/shorts/QQTZUko0nmU?si=ZoQX5Qz4pJXH_hpj
До сега не бях виждал ток да се мери с волтмер... ::)

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 420
за една VLF бангия е особено важен генератора .той не бива да е с кварцова стабилизация .до сега не съм видял добра схема –никъде ! наложи се сам да си синтезирам , ама оно вече  нема за кво- у почвата останаха само клинци , цигарени фолия и бирени капачки ... за събора  на Леденика съм приготвил : 1.бинтове ,2.марли, 3.йод , 4.риванол ,5. Шини и кори  , 6.гипс , 7. Спирт ,  8. 1 голема бутилка райски газ и  3 тубички вазелин. подсеттете ме какво друго да взема  ::) ?   

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
Колега , ти къде видя волтметър в клипа който съм качил. Волтметър има на захранването, а измерването на тока не е показано на този клип ... споменах че тока е голям , защото е измерен отделно , без да е показано на клипа.. по спомен от измерването  върху резистор 1 ом последователно свързан на бобината , амплитудата е около 500mV като самия резистор грубо изяда около 40mV.. иначе казано тока си е баш-таман.. и като допълнение към всичкото до тук , генератора е нестабилизиран кварцово . Честотата му зависи от трептящия кръг вързан към него и работи не по лошо от стабилнизирания. Идеята е че честотата се запазва от там и фазовото изместване. На лека почва може да се вдигне на макс, на по тежка почва си го гласиш надолу докато детектора заработи адекватно.. единствено е нужно да му се сложи регулатор на захранващото напрежение... аз лично не съм го пробвал варианта реално на терен , но ако ми дойде мерак ще пробвам. Не ангажирам никой с това , всеки сам избира генератора за своя проект..

Неактивен pechkata

• Ветеран
Точно и аз това написах... ;)
На клипа е показано напрежение пик амплитуда няма ток... ;D

Цитат
Добър генератор с голям ток в бобината ...

Тава е твоето писане... :)
Като пишете нещо се изразявайте по правилно... :(
« Последна редакция: Август 07, 2025, 09:27:38 am от pechkata »

Неактивен traper250

• Старши потребител
  • Публикации: 351
Да  , тук Печката е зацепил правилно.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1571
Точно и аз това написах... ;)
На клипа е показано напрежение пик амплитуда няма ток... ;D
Остави ги тези токове и напрежения. Вади барбекюто ::)
Умният човек търси начини да усъвършенства себе си, а глупавия търси кусури на другите!

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
Съвсем правилно съм се изразил .. никъде не съм написал че ето това показание е тока... който е наясно с нещата  знае кое е амплитуда и че тока е друга величина .. не съм оуснал поста за децата в първи клас..

Неактивен pechkata

• Ветеран
за една VLF бангия е особено важен генератора .той не бива да е с кварцова стабилизация .до сега не съм видял добра схема –никъде ! наложи се сам да си синтезирам , ама оно вече  нема за кво- у почвата останаха само клинци , цигарени фолия и бирени капачки ... за събора  на Леденика съм приготвил : 1.бинтове ,2.марли, 3.йод , 4.риванол ,5. Шини и кори  , 6.гипс , 7. Спирт ,  8. 1 голема бутилка райски газ и  3 тубички вазелин. подсеттете ме какво друго да взема  ::) ?
За бой и ебан ли се стягаме на този събор... ???
Те затова от Уайтс имат доста апарати с кварц... ;)

Неактивен zAt

• Старши потребител
  • Публикации: 420
Хвърлях боб , одих на врачка ,и проведох жервен тракийски гадателски ритуал с кръв от черна мачка –друго не остана... ( БАБХ изтрепаха прасетата, кокошките , козите ,овцете – кво докачат - трепат !  :o )  .Резултата за бъдещето-утре –събора на Леденика е един и същ – утре ще има лют кютек , десетки линейки ще дойдат , чувалите за трупове няма да стигнат , кръв ще се лее , черепи , кокали и карантия ще се тръкалят на поляната .Популацията от гарвани и лешояди на врачанския балкан рязко ще нарастне...   :'(

Неактивен nejdet

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 270
Абе направо в обща яма и будозера да заравни..... ;D ;D ;D

Неактивен pechkata

• Ветеран
Хвърлях боб , одих на врачка ,и проведох жервен тракийски гадателски ритуал с кръв от черна мачка –друго не остана... ( БАБХ изтрепаха прасетата, кокошките , козите ,овцете – кво докачат - трепат !  :o )  .Резултата за бъдещето-утре –събора на Леденика е един и същ – утре ще има лют кютек , десетки линейки ще дойдат , чувалите за трупове няма да стигнат , кръв ще се лее , черепи , кокали и карантия ще се тръкалят на поляната .Популацията от гарвани и лешояди на врачанския балкан рязко ще нарастне...   :'(
Пепел ти на езика Инжинере - дано никога не се сбъдне тоз гадателски ритуал... 8)
Отказвам се - няма да ходя на събора... ???