0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте колеги, от доста време се интересувам от металдетектинг, но все ме спираха да се гмурна в дълбокото неуредените закони в тази област. Въпреки всичко, се реших да придобия собствен металдетектор. Досега съм излизал 2-3 пъти на едно приятелче с брат му - той има някаква гаражна бангия самоделка - пълен ташак общо взето, но за без пари - колкото толкова. Та общо взето може да се каже, че нямам никакъв опит с металдетектори. Знам че не съм първия с глупавите новобрански въпроси, сигурно няма да съм и последния, но нали за това са форумите - старите кучета да просветляват новобранките. Този съм го попрочел в последните няколко години, но не става само с четене - трябва и опит. Колебанията са ми между следните апарати:1. AKA Signum MFD HM - последната версия с 14КХ бобина2. Minelab EQUINOX 8003. XP DEUS v. 5Ще се използва предимно в Софийска област, по Стара планина и чат-пат по троянския балкан - за почвите идея си нямам какви са - чисти или орудени. Употребата ще е "стандартна" - от монети до всичко друго с цвят, самородно злато и големи железа не мисля да търся, по плажа също. Основното според мен е да има прилична дискриминация. Деуса хем ме радва като високотехнологичен и безжичен, хем и леко ме притеснява. Това че в бобината има вградена батерия и електроника при евентуална щета не ме радва изобщо, но за тия пари може и да са го измислили да е като хората. Иначе той май е най-компактния от трите изброени в сгънато състояние - тоест може да се носи и в по-малка раница. За братушките като изключим военната им техника, много много им нямам вяра, но за специално този сигнум доста суперлативи има из нета, па и тука по форума. Разбирам, че и сервиз има за тях в България, и че се сглобяват тука, което според мен си е голям+, а и за толкова години трябва да са си изчистили "детските болести". Ако съм пропуснал нещо и има по-добър вариант марка или модел - бюджета е твърдо до 2к - на този етап не виждам смисъл да инвестирам в топ профи клас апарат. Не се интересувам от втора ръка апарати, или нискобюджетни - предпочитам нисък сегмент в по-висок клас пред топ модел от ниския клас. Нагледал съм се на клипове - там всички са "огън", но друго си е информация от първа ръка - хора реални ползватели. Благодаря предварително
От трите описани , на твое място бих взел Equinox . Технологично само той от трите може да работи на multi честота ( Deus 2 също , но е към 3 к нов .) и е много по- лесен за настройки и разбиране , в сравнение с другите два модела .
Колебанията са ми между следните апарати:1. AKA Signum MFD HM - последната версия с 14КХ бобина2. Minelab EQUINOX 8003. XP DEUS v. 5
Колега металдетектинга е хоби при което нещата се учат стъпка по стъпка ако до сега не си хващал апарат с тези детектори които си избрал ще ти е доста трудно понеже има доста настройки които ще са ти непонятни и дори да гледаш клипчета някои неща няма да ги разбереш детекторите по-нисък клас не са само за хора с по-нисък бюджет при тях много от настройките са фиксирани и с такъв детектор ще ти е лесно да научиш основните неща.Като при моторите е ако не си карал и се качиш на мощен мотор може да се пребиеш тука обаче има голяма вероятност да се разочароваш от не добре настроена машина и да решиш ,че не е твоето хоби ,но ако имаш някой който е много напред с материала и може да излиза всеки път с тебе и да ти помага това е друга работа става и варянта който си избрал.