Автор Тема: ПИ-разработка на схема и ...  (Прочетена 3623 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 350
ПИ-разработка на схема и ...
« -: Август 25, 2021, 09:23:56 am »
Здравейте, сезона на отпуските дойде и скука тук, та да се хвана да разработя някаква "Добра" Пи схема, като си водя дневник в тази тема ако някой от вас има идеи, предложения или други съображения, да се обажда пише няма се сърдя.

Първо според моята идея, а като гледам схемите ZVT на минелаби и други, искам да обясня какъв е замисъла ми. Имаме моно сонда с една бобина в нея. Тази моно сонда има индуктивност L и  ние искаме да пуснем голям ток I през индуктивността L за да създадем силно магнитно поле - зондиращ импулс. От теорията ни е известен закона за плавното нарастване на тока в индуктивност L с определена скорост dI/dt, която зависи от самата индуктивност L. Тази "бавна" за нас скорост на нарастване на тока I ни пречи да създадем мощен и кратък магнитен импулс, за да се преборим с този ефект на плавното нарастване на тока в индуктивността вече съм предлагал да се зареди един кондензатор до 300 волта и да се разреди в индуктивността, схеми не съм измислял, обаче намерих една готова вече измислена схема: https://www.youtube.com/watch?v=YgSsBMfhu_s
в архива под видеото може да си изтеглите гербер файловете за тови високоволтов стабилизиран източник, който може да работи от две и повече LiIon акумулатора от батерия на лаптоп последователно на 7,4 волта захранване. Прикачих схемата и платката огледално в pdf-a за който с ютията сам си ги прави платките.

Идеята насетне е с два ключа с MOSFET-и IRF840, първия да включва монобобината към източника /заредения кондензатор/, а втория да я превключва към един резистор 200-300 ом както е по класиката да я шунтира и от шунта да се вади изхода към схемата, която изчислява времето за затихването на ПИ импулса като в този случай монобобината е като датчик вече. Това с двата ключа е превключвател като в радарите има входа на чуствителния приемник е шунтиран от 200-300 ом резистора докато се подава мощния зодниращ импулс в бобината после като се обърне на режим слушане се изключва тока от предавателя и се подава изхода към входа на приемника.

« Последна редакция: Август 25, 2021, 09:33:40 am от Vladislav »

traper2504

• Гост
Re: ПИ-разработка на схема и ...
« Отговор #1 -: Август 25, 2021, 04:00:26 pm »
Замисъла на апарата е добър , но и ако го науча и да гмурка под вода ще е още по супер. >:(

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #2 -: Август 25, 2021, 08:04:52 pm »
Зависимостта между индуктивността L, напрежението u(t), и тока i(t) в една верига е:

u(t)=L*di/dt (1) Източник: ВикиПедиЯ

traper2504, конструкцията ако се изпълни "водоустойчива" може да се направи подводен. Проблема ще бъде да се херметизират копчетата врътките, затова се предполага по-съвременно управление с бутони с риид контатки (магнитни контакти) и магнит зашит в ръкавицата или затиснат там някак прикрепен с който да се активират риид контактите през неметалния херметичен корпус. По принцип всяка схема, която е с бутони, може да се вгради в херметичен корпус и да стане подводна, а ако е с копчета е малко по-сложно да се предава въртенето може пак с магнитни съединители например през пластмасовия корпус вече има мощни неодимови магнити да се изработват не е проблем, който и да е модел стига да може да работи под вода.

« Последна редакция: Август 25, 2021, 08:08:40 pm от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #3 -: Август 26, 2021, 08:25:01 am »
не бях показал схематично идеята за превключвателя:
« Последна редакция: Август 26, 2021, 08:54:34 am от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #4 -: Август 26, 2021, 11:26:49 am »
Ето една реална схема (във клипа) на такъв превключвател с два мосфета, там се използва за друго, според теорията в литературата се води "полумостова схема" така е известна.
https://www.youtube.com/watch?v=5vSOwE7IJ6E ТГР - как улучшить форму импульсов - ICE1HS01G GTD
Подобрена схема за управление на полеви транзистори, чрез галваничен изолационен трансформатор TGR.

И въпреки това мисля за начало за опитите да използвам едно реле с един превключващ контакт, както на идейната схема на превключвателя. И релето да се управлява ръчно с една микрета (бутонче).
« Последна редакция: Август 26, 2021, 11:42:53 am от Vladislav »

traper2504

• Гост
« Отговор #5 -: Август 26, 2021, 12:07:30 pm »
не бях показал схематично идеята за превключвателя:
И чрез потенциометри да е пак има лек , правил съм го , но не съм правил електроника.Правил към го с предварително излят силикон във втулки направени в корпуса и вътре предварително намазана със смазка поставена ос от неръждаема стомана с по малък диаметър от на тази на потенциометъра. След , което при вкарване на оста на потенциометъра с предварителна силиконова грес става толкова плътно , че в най полезната тре метрова дълбочина абсурд да пусне вода. Иначе , както казваш с рид управление и това съм мислил , но ми е по сложно за изпълнение , но е мн.добър вариант. Занимавал съм се дълги години преди с аудио техника и аналогова електроника , но вече нямам нерви и удобства за ровя платки а и не съм се занимавал точно с този тип електронни устройства (метал детектори) , но ако изпадне нещо правено от кадърни хора , като теб и работещо на прилична дълбочина при това спокойно и не мрънкощо от солта а най вече горещите Странджански камъни по дъното с мерак бих се захванал с механичния проблем по водонепроницаемост. Успеш на можещите!

Неактивен nobody

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 137
« Отговор #6 -: Август 26, 2021, 07:46:07 pm »
Колега по добре започни от нещо по рентабилно относно CCPI, това което Minelab са си нарекли ZVT щото ще продава повече.

Разгледай тази разработка, по рентабилна ми се вижда, ако разбираш от трансформатори.
http://www.md4u.ru/viewtopic.php?f=8&t=6518&start=75

Консумацията на енергия е огромна, като спестиш 90% и нагоре от енергията може да я върне обратно във формата на по голям ток, така че изначално идеите ти са доста революционни, са погрешни. Гледай как да пестиш енергията за да може да я връщаш обратно. Не говорим че може да измислиш някаква супер мощна машина, да носиш 10кг акомулатор на гърба си, това е ОК. Но представи си да направя същата мощна машина да се захранва от 4 батериики АА примерно, кои е по добрия дизайн?...
« Последна редакция: Август 26, 2021, 08:01:46 pm от nobody »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #7 -: Август 27, 2021, 10:34:41 am »
nobody, хвърлихте ме в размисъл за рекуперация и това измислих:

В началото ключа S1 и S2 подават към бобината напрежение от кондензатора С1. Когато бобината се зареди се превключват превключвателите S1 и S2 и през диодите D1 и D2 подават връщат енергията запасена от бобината обратно в кондензатора така както казвате ще се рекуперира енергията която използваме за да създаваме мощното магнитно поле в бобината.
ще се опитам да го пречертая като примерна схема с два мосфета и два диода
« Последна редакция: Август 27, 2021, 10:37:46 am от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #8 -: Август 27, 2021, 11:19:37 am »
Ето с рекуперация така мисля? :

идеята е еднотактен с два ключа, първия такт са отпушени двата мосфета и зареждат енергия в бобината, а втория такт през двата диода енергията от бобината се възвръща в кондензатора зареден до +300 волта и става Взел Кольо - Дал Кольо или взел - дал енергията в бобината.
В този вариант двата края на бобината са хвърчащи и няма лесен начин за сваляне на информация за тока през бобината освен с токов трансформатор, който галванично разделя масите или втора намотка както са класическите балансирани DD намотки /сонди/.
паралелно на R3 и R4 може да се добавят 1N4148 диоди за ускоряване на отпушването на двата мосфета разбира се импулсния траф може да се управлява от микроконтролер вместо неконтролеруемо от автогенератора с VТ1 и VТ2.
Мисля дали е възможно да се откажем от импулсния траф, който да се замени с IR2153D една специализирана интегрална схема с драйвер за управление на два Мосфет транзистора. Но не тя е  била за управление на двутактна схема полумост, а вече с рекуперацията предложена от nobody, схемата се измени на еднотактна правоходова мостова с два ключа "косой полумост" https://docplayer.com/54718061-Kondensator-protivoeds-voznikayushchaya-v-induktivnostyah.html ето една статия на руски изкопах разработвали са я тая тема за рекуперирането в инверторните електрожени се прилага също но тук в ПИ схемата енергията не се хаби и се връща голям процент чрез рекурацията с таз хитра схема с двата диода и двата ключа
« Последна редакция: Август 27, 2021, 11:53:11 am от Vladislav »

Неактивен nobody

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #9 -: Август 28, 2021, 06:01:37 am »
Имам такава разработка, недовършена, по схемата на deemon. На LTSPICE симулация консумацията е смешно малка. Може да се зададе огромен волтаж, примерно 35V вместо стандартните 6-12V и консумацията си остава много под 20мА, от съпротивлителните загуби в TX антената. Малко трудно се рализира единия трансформатор, на 3д принтер трябва да изработя специален "стан" за навиване на намотките но нещо все не намирам време. Може сега да го направя 6:00 в събота сутринта :)

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #10 -: Август 31, 2021, 03:01:31 pm »
За сравнение, да покажа една "класическа схема" на предавателната част на Golden Mask Deep Hunter Pro (ако на някой му е любопитно, да сравни и види разликите):
« Последна редакция: Август 31, 2021, 03:29:17 pm от Vladislav »

Неактивен nobody

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #11 -: Септември 01, 2021, 10:03:31 am »
Имам я цялата, нищо особенно.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #12 -: Септември 01, 2021, 05:43:27 pm »
А можеше така да я направят:

Високоволтов Драйвер с управление с лог.сигнал. При включване трябва биполярния високоволтов маломощен транзистор VT2, да е отпушен - за да се зареди кондензатора 2,2 микрофарада, през него. И после схемата работи с инверсна логика на управляващия сигнал.
« Последна редакция: Септември 01, 2021, 05:49:33 pm от Vladislav »

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 515
« Отговор #13 -: Септември 02, 2021, 08:56:30 am »
Това също може...

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1004
  • ADMIRAL
« Отговор #14 -: Септември 02, 2021, 11:29:09 am »
Koлега vladislav , кондензатора 2.2uF се зарежда през диода и бобината с 12 волта в показаната схема, без значение транзистора дали е отпушен или не.. говоря за биполярния транзистор.... ако транзистора се отпуши напрежението ще се шунтира с 1к резистора към маса и ще е леко по ниско.
« Последна редакция: Септември 02, 2021, 11:37:49 am от c2h5oh »