Автор Тема: GPR - Георадар  (Прочетена 729 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
GPR - Георадар
« -: Май 17, 2021, 09:58:30 pm »
GPR Уред за провеждане на неразрушителни геофизични изследвания, също може да се ползва в строителството за изследване на бетонни колони и стени на сгради и съоръжения. https://www.georadar.ga инж.Петър Вълчев прави и https://www.easyrad.com.ua
GROUND PENETRATING RADAR (GPR)
https://sites.google.com/site/vgeoradar/
UWB Ultra-Wideband, Short-Pulse GPR
Ultra wideband (UWB)- synthetic aperture radar (SAR)
GPR UWB-SAR
Свръхшироколентови (UWB) - радари със синтетична апертура (SAR) са нововъзникващи устройства, които са идеални за сензорни и образни приложения в много специални условия като мониторинг на подпочвени повърхности, изобразяване през стената, неразрушаващо характеризиране на материалите.
Изключителните характеристики на радарите на UWB, включително висока пространствена разделителна способност, ниска вероятност за смущения в други радиочестотни (RF) сигнали, ниска спектрална плътност на мощността и компактен размер ги правят подходящи за множество приложения. Освен това ниската им консумация на енергия им позволява да работят с батерии, като ги отпускат на преносими приложения.
Теоретичната част изследва процедурата за проектиране на UWBSAR системи със специфични разделителни способности и разделителни способности. Ефектът на формата на импулса, честотната лента, ъгъла на интегриране и съотношението сигнал / шум (SNR) на получения импулс върху разделителната способност на изображението е подробно проучен. За да се подобри разделителната способност на изображението, се предлага предварителна обработка на получените импулси с откриване на плик. Изследва се свръхсветено явление и разпространение на импулса на UWB в близкото поле на антената. Явната свръхсветена импулсна скорост се дължи на преоформянето на импулса на излъчения импулс в близкото поле на антената. Демонстриран е ефектът от скоростта на импулса върху качеството на реконструираните изображения. Частта за приложение разглежда пригодността на UWB-SAR за наблюдение.
Висококачествените изображения се реконструират с помощта на комбинация от UWB радар и обработка на SAR заедно с предложените алгоритми за подобряване на качеството на изображението. Разследването включва положително генериране на изображение за подобряване на рязкостта на изображението и процедура за заснемане в близко поле.
Демонстрирано е и приложението на UWB-кръгов радар със синтетична апертура (CSAR) за изобразяване.
Радарното изображение предлага безопасна, преносима, рентабилна и почти в реално време добавка за изображения за неинвазивни изследвания.
« Последна редакция: Май 17, 2021, 10:18:11 pm от Vladislav »

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: GPR - Георадар
« Отговор #1 -: Май 17, 2021, 11:03:08 pm »
RADAR означава Радио откриване и определяне на растоянието до обекта.
Радарната система открива обекти и измерва разстоянието на което те се намират, като изпраща импулс от високочестотни електромагнитни вълни. Този импулс изгасва, докато срещне обект и се отрази от него. След това сигналът се връща към антената на радара за обработка, където след това може да определи ъгъла, разстоянието, посоката и скоростта на целта. Радарът може да проследи тази цел, докато търси повече обекти.

Импулсен радар

Както модерните AESA, така и PESA обикновено са импулсни радари. Импулсният радар е система, която предава кратки, мощни импулси на радиоенергия и след това между тези импулси прослушва връщане, произведено от отражение на тази вълна от обект. След това се използва доплер спектър, възвръщаемостта се оценява, за да се определи разстоянието и скоростта на целта по отношение на радара.

Active Electronically Scanned Array (AESA)
Активен електронно сканиран масив (AESA)

AESA може да излъчва множество лъчи радиовълни на множество честоти едновременно. Радарите AESA могат да разпространяват своите излъчвания на сигнали в по-широк диапазон от честоти, което ги прави по-трудни за откриване при фонов шум, позволявайки да излъчват мощни радарни сигнали, като същевременно остават скрити, както и да са по-устойчиви на заглушаване.
« Последна редакция: Май 17, 2021, 11:11:19 pm от Vladislav »

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: GPR - Георадар
« Отговор #2 -: Юни 10, 2021, 12:55:28 pm »
Потърсих по сериозно обяснение - теория https://www.radartutorial.eu/01.basics/rb13.bg.html това изкочи цял сайт на немски професор с онлайн учебник за начинаещи

има и на англиски повече преведени неща https://www.radartutorial.eu/01.basics/The%20Radar%20Range%20Equation.en.html

И малка статия за GPR https://www.radartutorial.eu/02.basics/Ground%20penetrating%20radar.en.html

Това за по-подробно изясняване на теорията. Нещо ме налегнаха други грижи и не можах да продължа темата. а мина почти месец вече.

Неактивен imperio

 • Администратори
 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 2786
  • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: GPR - Георадар
« Отговор #3 -: Юни 10, 2021, 04:05:52 pm »
Тук във форума по темата има хубава статия на инж. Петър Вълчев. Безспорно признат като един от най-добрите специалисти по въпроса за георадарите.
https://metaldetecting.eu/index.php/topic,164.0.html
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.

 

Powered by EzPortal