Автор Тема: Моята Схема: IB VLF  (Прочетена 4418 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Моята Схема: IB VLF
« -: Юни 26, 2020, 08:48:57 am »
Понеже на лични бях помолен да начертая как виждам една схема и наскоро се заиграх с една схема https://metaldetecting.eu/index.php/topic,6057.15.html реших да я пречертая на цяло стана огромен лист и голямо схемно-чудовище обаче. Едва ли изобщо ще е полезно на някой, но все пак да го покажа, какъв франкенщайн, сбирщайн от поне 20-тина известни, доказани схеми ми се получи. Например повечето 100к съпротивления може смело да се премахнат, без да има никакво влошаване в работата на схемата и т.н. и като се съкрати, накрая ще стане като една от схемите от които се е взаимствало.

Искам да благодаря на c2h5oh, който пръв изказа мнение и даде своята оценка /за която е прав/ още в другата тема. Но направих тази теоретична схема, оказа се трудна работа, от години като не съм правил нищо си е проблем, отне ми доста време, а и не съм я тествал изобщо работеща ли е схемата това удоволствие да ви замирише на разтопен колофон от поялника го оставям на вас. Но схемата не смятам че е нещо особенно достижение или постижение просто още една неработеща схема в интернет.
« Последна редакция: Юни 26, 2020, 09:00:19 am от Vladislav »

Неактивен Petronii

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 648
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #1 -: Юни 28, 2020, 12:51:48 am »
Добре изгежда, наистина са кръпнати различни модули от разни схеми, имашанс да бачка. Само не видях на каква честота работи, това с излъчващия модул генератор ли е, понеже не виждам от някъде да идват управляващи импулси. Тази схема я дават като усилвател, но и приложение на осцилатор, като такъв дали има достатъчна излъчваема мощност. От кой апарат си го взаимствал?

Неактивен c2h5oh

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 966
 • ADMIRAL
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #2 -: Юни 28, 2020, 05:34:56 pm »
Каква е функцията на полевия транзистор на входа на захранването ?... И защо е този 7805.. Излишна консумация.Един ценер на 5.1 е къде по правдоподобно.

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #3 -: Юни 29, 2020, 09:08:28 am »
Горе в ляво на схемата има кварцово стабилизиран генератор с часовников кварц на 32,768 килохерца работи оригиналната схема беше с три лог. елемента И-НЕ, опитах се да го измисля с два незнам дали ми се получи, трябва да се пробва. След това отива в делител на 256 с 4520 и с ключенцата в F selector се избират честотите: работна и за звуковите сигнали, после отива на синхронния детектор, където се дели допълнително на 4 и на изхода към усилвателя на мощност с LM386N отива 8,192kHz или може да се избере с микроключенцата PIS-4 друга работна честота по-ниска 4192; 2048; 1024 Херца да работи. Много ми се искаше да можеше да работи на по-висока честота от 8 килохерца и нещо, но няма такъв подходящ кварц по-високочестотен.

LM386N го гледах от схемата на Фортуна и схемата на Асе, получи се мелез може да не е работоспособен и да се наложат корекции в схемата при оживяването.

Мосфет транзистора е свързан като защитен диод, който при обратно свързване на батерията /акумулатора/ трябва да се запушва и предпазва схемата от обръщане на поляритета или поне това му беше идеята.

да 78L05 + MC1458 + BD140 e анахронизъм /retro схема от MAGNUM/, докато рових за чипчетата в магазина ми изкочи:
 L4940V10 Цена:   4.80 лв. Стабилизатор на напрежение LDO 10V/1.5A корпус TO220
Разликата с 7810 е това съкращение LDO (low-dropout) и пада минимален само 0,9 волта по-високо входното напрежение за да влезе в работен режим регулатора са му необходими. С него отпада цялата сложна схема от MAGNUM се заменя с един LDO L4940V10. В темата на dimos75 Двуполярно захранване схема? от nejdet беше дадена схема с 7810 просто се слага този LDO L4940V10 вместо 7810 и готово.


А направих някои изменения по схемата "уж" подобрения, а май влошения се получи, но докато не се тества, така мога да продължа до безкрай с измененията и подобренията на хартия.
« Последна редакция: Юни 29, 2020, 09:33:39 am от Vladislav »

Неактивен c2h5oh

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 966
 • ADMIRAL
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #4 -: Юни 30, 2020, 11:17:03 am »
Само диод не върши ли работа против обръщане на захранването ? Е , напрежението ще падне с 0.6 волта но ще се има предвид при избора на батерия... Може диода да е в паралел на захранването с подходящ предпазител. Така не се губи напрежение... За лм386 обясних че е нужен когато сигнала идва от процесор и напрежението е 3 волта. В случая трябва само един транзистор... За по високи честоти ползвай схемата 4060 също с кварц. При стабилна честота е нужен много точен трептящ кръг.  Трептящия кръг има наи голямо съпротивление за резинансната си честота и ниско съпротивление за всички останали..за да имаш максимална амплитуда трябва много точен кръг , за разлика от самоосцилиращите , при които тръгват да генерират със честотата на кръга и тогава имаш максимална амплитуда.. Голямото усилване с много последователно свързани стъпала също не е от полза.. Там усилваш по постоянен ток , което е добре , ако ги няма шумовете от входното стъпало усилени от всички каскади назад... В един момент при голямо усилване , те започват да пречат дотолкова че не знаеш кога свири от метал под антената и кога е от паразитни шумове... В тази схема си сложил три стъпала и очакваш резултата да е по добър ... :) ами да ги направим 6 стъпала и току виж монетите почнал да ги чува на метър.. Ще те насоча в друга посока .. Примерно работим на 8кхц. След входния усилвател който има за цел да усили по ток и напрежение сигнала се подава на един повторител и един инвертор , за да направиш дефазиране на 180 градуса. Освен основния усилен сигнал имаш усилени и паразитни смущения и шумове.. Ако след повторител и инвертора се сложи по един трептящ кръг , ще се запази основната честота и ще се намалят в пъти всички паразити с различна честота от основната.. Според мен това ще подобри работата като цяло.. Това се използва в телевизията на междинната 35-38 мгхц... Дори там са няколко кръга и се нарича филтър със съсредоточена селективност... Помисли върху това.

Неактивен qwertyus

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 76
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #5 -: Юли 01, 2020, 06:58:28 pm »
За захранващ блок до сега не е измислено нищо по добро от захранването на
 "Магнум" , това е най- доброто!! Филтър със съсредоточена селективност ,още 1 глупост . Намерихте се двамата , да бяхте се търсили нямаше да се намерите .Само идеи, по които никой от вас не е изпробвал и не е направил реално работещо устройство.ВСИЧКО ,КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ ОТ ХОРА НА ВАШЕТО НИВО Е ИЗМИСЛНО, НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ!!

Неактивен laki

 • Тестова група
 • Ветеран
 • *
 • Публикации: 712
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #6 -: Юли 01, 2020, 10:21:02 pm »
Много брутално изказване.Не си прав...

Неактивен c2h5oh

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 966
 • ADMIRAL
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #7 -: Юли 02, 2020, 03:02:43 am »
Колега .. Би ли се обосновал защо филтъра не би помогнал ? А аз ще напиша защо може да е от полза.. И изобщо ако оспорваш нещо е редно да обясниш защо то е грешно.. Относно захранването тип магнум.... Работи с 0.5 волта над стабилното и с нищожна консумация.. Би ли предложил по добър вариант.. ?

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #8 -: Юли 02, 2020, 10:59:12 pm »
За филтъра си направих извадка от коментарите на една руска книга целта е със добавяне на т.нар. сложен филтър да се премахнат лъжливите цели от горещи камъни или други смущения в сигнала. При работата на филтъра не трябва да се добавят фазови изкривявания на сигнала, което много го осложнява.
« Последна редакция: Юли 02, 2020, 11:13:30 pm от Vladislav »

Неактивен c2h5oh

 • Ветеран
 • *****
 • Публикации: 966
 • ADMIRAL
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #9 -: Юли 03, 2020, 01:24:44 am »
Точно същия като схемно решение е филтъра на оригиналната схема на магнум след 4007 без третата каскада .. Тук явно руснаците са срязали още нещо.. В магнум среза е 40-50 Hz.... E аз не говорех точно за такъв вид филтър.. Този има срез в определен диапазон , докато трептящия кръг реже всичко което не е в резонанса му.. И се слага преди фазовия детектор...

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #10 -: Юли 03, 2020, 04:25:35 pm »
Значи доколкото сващам целта на филтъра е да отдели фалшивите цели не само да филтрира смущенията от ел.мрежата далекопроводите и ЖП линий. Използва се, че се търси динамично с постоянно движение на сондата, без статичен режим. Така първо с октавен ВЧ филтър втори порядък 12db/oct затихване с филтърна х-ка по Бесел т.е. без фазови изкривявания се режат всички честоти от 0 до 2 херца, това включва статичен режим 0Hz "Pin Point" и всички нискочестотни смущения, като спадане на захранващото напрежение на батерията бавното изменение на постояннотоковите режими на схемата, промяна на температурата на работа на сондата и схемата, при което от сондата постъпват бавноизменящи се фазови измествания или загряване на елементите на схемата и влизане в работен режим така с този входен ВЧ филтър от втори ред след фазовия детектор се премахва и постоянната съставна на сигнала напрежение постоянно, което се получава от земята примерно или други бавно изменящи се източници. Следва Лентов филтър пак от втори ред 12dB/oct., който пропуска централна честота 5 херца това е честотата на най честите сигнали като се има предвид скороста на маха на сондата, като активния лентов филтър има две октави обхват или Q=2 качествен фактор пропуска честоти на сигнала от 2 херца до 10-12 херца минават през лентовия филтър, а ВЧ филтъра и този Лентов филтър заедно с изходния НЧ филтър от втори ред на изхода настроен на 10-12 херца пак 12dB/oct затихване този НЧ филтър премахва и смущенията от ел.преносната мрежа 50хц, както и други смущения от електрически източници примерно GSM. Oбщо всички филтри трябва да усилват сигнала на три порядъка 1000 равномерно разпределени на отделните стъпала. В инженерните приказки един порядък е 10, а 10*10*10 е три порядъка в предложената в началото на темата схема усилването е на 4 порядъка приблизително или 10*10*10*10 = 10000 с три последователни ОУ усилвателни стъпала, последователно свързани или около 32000 приблизително реализирано в схемата. Малко история първите схеми гъдулки са имали усилване: два порядъка (около 100 до 450) реализирани с един ОУ 081(или 061 оптимизиран с малка консумация подходящ за захранване с батерии, или 071 оптимизиран за бързодействие 13V/us) или класически ua741 след това някои майстори критично повишават усилването на ОУ до три порядъка около 1000 до 2000 пъти пак с един ОУ, но така силно се влошава температурната стабилност на схемата и се налага въвеждането на температурна компесация, но за да не се нуждае схемата от постоянно температурна компенсация се наложило да се сложи втори ОУ последователно след първия, като при схемата: "Енигма", така се разпределя усилването на три порядъка първия ОУ около 50-100 пъти и втория след него още 10-25 пъти има някой апокрифни схеми издути с повишено усилване, тази схема която предлагах има три ОУ три стъпално усилване на 4 порядъка или около 10 пъти повече усилване от доказаните схеми на Енигма и нейните многобройни модификации, така широко разпространени, които средно имат усилване на три порядъка или около 2500, като някой са издути повече усилват, други по-малко, но пък са по-стабилни и не се смущават толкова лесно. Значи извода, който си правя само с усилване на 4 порядъка, няма да се получи схема без смущения, затова е добре да се сложат активни филтри, които комбинирани да дават усилване от 3-4 порядъка само за сигнали от 5 херца централна честота, която е свързана със скоростта на маха на сондата в динамичен режим, като общо се усилва честотна лента от 2 до 12 херца с качествен фактор Q=2. А всички сигнали извън обхвата 2-12 херца да затихват с входен ВЧ и изходен НЧ филтри (от втори ред с затихване 12dB/oct.) на лентовия филтър. Така предлага руснака в коментарите към книгата си.
А литература за конструиране на активни филтри четох
от вики : https://en.wikipedia.org/wiki/Sallen%E2%80%93Key_topology
и от руски учебник : https://analogiu.ru/6/6-5-2-3.html Полосовые фильтры
Ама ми се видя сложно, да се смята и прави схемата с октавни Активни филтри по Bessel от втори ред 12dB/oct. затихване и минимални фазови изменения на сигнала при усилването на сигнала на фазовата разлика след синхроните детектори на 4 порядъка, може би по-късно ще я боря пак. Дано нещо добро да излезе от всичко това, като в идеалния случай си мечтая поне за дълбока енигма plus на един порядък (10 пъти) по-голямо усилването след фазовия детектор, но това няма да увеличи дълбочината с повече от 1,5 пъти диаметъра на сондата с която работим за дълбоките сигнали. Или просто трябва да изчакам Евгени Е.Т. да пусне новата си схема Megatronik-4 и да ме изпревари
« Последна редакция: Юли 03, 2020, 04:59:56 pm от Vladislav »

Неактивен Vladislav

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 249
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #11 -: Юли 03, 2020, 05:14:11 pm »
А който не му се четат и мислят такива опуси безкрайни като моя и на ЕТ по добре да си вземе една Маска от старите схеми щот там си е направено 80дБ усилване или 4 порядъка казано иначе в схемата. И да остави теориите и теоремите на теоретиците, а да си вади сигналите, докато умните се наумуват или нафилтруват. ;)

Неактивен elana

 • Редовен потребител
 • **
 • Публикации: 79
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #12 -: Юли 04, 2020, 05:21:10 pm »
Прав си колега , също може да си взема и от по новите модели да си бачка и да си пее.

Неактивен pechkata

 • Напреднал потребител
 • ***
 • Публикации: 162
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #13 -: Октомври 25, 2020, 01:47:43 pm »
Но направих тази теоретична схема, оказа се трудна работа, от години като не съм правил нищо си е проблем, отне ми доста време, а и не съм я тествал изобщо работеща ли е схемата това удоволствие да ви замирише на разтопен колофон от поялника го оставям на вас. Но схемата не смятам че е нещо особенно достижение или постижение просто още една неработеща схема в интернет.
Ами ти сериозно ли не си я пуснал тази схема...
Е как правиш коментари по нея...
Щот и на мен ми се стори че не си я пускал - няма правилен подбор на генератора на ТХ-са...
Не е температурно стабилен - и не работи цялата схема...
« Последна редакция: Октомври 25, 2020, 01:51:47 pm от pechkata »
Да се мисли не е вредно - а е трудно!!!

Неактивен VOXYX

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 383
Re: Моята Схема: IB VLF
« Отговор #14 -: Октомври 25, 2020, 06:39:07 pm »
Само един въпрос имам: Излизал ли си с апарат да търсиш? - На теория всички работят.

 

Powered by EzPortal