Автор Тема: Какви са тези находки?  (Прочетена 6292 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
Какви са тези находки?
« -: Април 21, 2020, 10:13:48 am »
Намерих тези 2 неща в едно поле. Мисля че не се обработва от много време. Направени са от бронз или Месинг и имат яка патина. Намерих ги сравнително дълбоко на около 20см дълбочина. Какво ли са
« Последна редакция: Април 21, 2020, 10:26:43 am от s_gaitandjiev »

Неактивен borisla123

• Старши потребител
  • Публикации: 375
Re: Какви са тези находки?
« Отговор #1 -: Април 21, 2020, 10:31:09 am »
Според мен е шрапнел.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #2 -: Април 21, 2020, 10:34:20 am »
Тези линии са странни. Като на зъпчатка са донякъде.

Неактивен Scarface83

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #3 -: Април 21, 2020, 03:53:22 pm »
Намирал съм същите неща, около 10-12 бройки . За мен са някаква част от земеделска техника .

Неактивен laki

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 808
« Отговор #4 -: Април 21, 2020, 07:15:33 pm »
Шрапнел.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #5 -: Април 21, 2020, 07:27:19 pm »
Ааа сега като ми казахте шрапнел и ги поогледах пак май се сетих какво са. Нали снарядите за оръдията имат меден пръстен който да хване нарезите. Еми точно части от този пръстен са май. Малките резки са от вътрешната страна а по гладката страна е частта която се набива в нарезите. Сега видях че и по гладката страна има по-големи резки. Явно е от нещо по голямо като калибър заради ширината.  Виждал съм 23мм снаряд и пръстена беше поне 2 пъти по-тесен. Това сигурно е от нещо като 57мм и нагоре

traper2504

• Гост
« Отговор #6 -: Април 22, 2020, 08:26:09 pm »
Ааа сега като ми казахте шрапнел и ги поогледах пак май се сетих какво са. Нали снарядите за оръдията имат меден пръстен който да хване нарезите. Еми точно части от този пръстен са май. Малките резки са от вътрешната страна а по гладката страна е частта която се набива в нарезите. Сега видях че и по гладката страна има по-големи резки. Явно е от нещо по голямо като калибър заради ширината.  Виждал съм 23мм снаряд и пръстена беше поне 2 пъти по-тесен. Това сигурно е от нещо като 57мм и нагоре
Няма как да е от снаряд шрапнел. Ако беше дълбочината в основата на каналите нямаше да е по ниска от колкото единия борд , който пък видимо е толкова висок. Т. е. по просто казано канала щеше да продължи неминуемо до края на единия борд тъй , като той видимо е по висок. Аз също съм намирал 5-6 такива детайли и то само по ялови ниви , където при соца бяха в ТКЗС и се работеха. Според мен са от земеделската техника. Мисля са строшени части от някаква трансмисия , като на синхронизаторите , защото са от бронз или месинг /износоустойчив материал/но все пак не съм сигурен. В никакъв случай не е част от снаряд минала през нарезни канали на цев.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #7 -: Април 22, 2020, 08:32:17 pm »
Не не колега това което си мисля е че реално малките резки са частта която се прикрепя към снаряда и е скрита. Ето снимка от нета. Едно към едно е

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #8 -: Април 22, 2020, 08:36:14 pm »
Ето и друг пример. Личи си как вътрешната страна има същите малки нарези като зъпчатка. Кой знае може да е нямало база там преди време или полигон но да е имало зенитки през Втората световна
 https://www.google.com/search?q=+shell+driving+band&tbm=isch&ved=2ahUKEwilk__ByPzoAhUI2xoKHR_cCE0Q2-cCegQIABAA&oq=+shell+driving+band&gs_lcp=CgNpbWcQA1Dr1ARY69QEYOzVBGgAcAB4AIABbogBbpIBAzAuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1n&sclient=img&ei=8X-gXuXWEoi2a5-4o-gE&bih=1095&biw=1920&rlz=1C1GCEA_enBG847BG847#imgrc=0Hl5D5wa9PLAnM

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
« Отговор #9 -: Април 23, 2020, 03:06:00 am »
Направляващи пояси от снаряди.
https://www.pomnivoinu.ru/home/reports/1689/

traper2504

• Гост
« Отговор #10 -: Април 23, 2020, 09:27:52 pm »
Не не колега това което си мисля е че реално малките резки са частта която се прикрепя към снаряда и е скрита. Ето снимка от нета. Едно към едно е
Ами колега именно   тези твои резки аз наричам канали , ако ги погледнеш с лупа. Т а отново обяснявам , ако беше от шрапнел , снаряд на това парче метал резките щяха да продължават до края и върху по високата част , която се вижда по края на парчето метал. Не това не са резки /канали , следи/ от нарезна цев.

traper2504

• Гост
« Отговор #11 -: Април 23, 2020, 09:31:12 pm »
Някой да , но други май не са. На някой видимо е ясно какви следи са оставили нарезите на цев , другите с фините зъбчета мисля , че са от друго.
« Последна редакция: Април 23, 2020, 09:41:54 pm от traper2504 »

traper2504

• Гост
« Отговор #12 -: Април 23, 2020, 09:40:46 pm »
Абе ако им се махне патината най добре ще се види дали са втулка на снаряд служеща да рзавърта снаряда в нареза. Щото така погледнато каналчетата изглежда са по дълбоки след , което материала е по висок а там следа от канал няма. Аз също имам и ги разглеждам от близо и с лупа. Както и да е нека и други се включат .

Неактивен borisla123

• Старши потребител
  • Публикации: 375
« Отговор #13 -: Април 24, 2020, 11:45:52 pm »
Колеги какво го мислите толкова. Тези цветове се хвърлят след края на излета в някоя гъста трънка за да не се вадят следващата година ако се обработва земята.

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #14 -: Април 24, 2020, 11:49:12 pm »
Валка, спуквах се да вадя такива преди години до поделението срещу полигона на Костена река. И между тях едни прекрасни ....
Монетата винаги има две страни.