Автор Тема: Монета ли е?  (Прочетена 5702 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
Монета ли е?
« -: Март 30, 2020, 03:05:06 pm »
Намерих това чудо на Витоша вчера. Беше на около 20см  и даваше хубав сигнал към 85 с Garrett AT PRo. Старичко е защото намерих патрони на 100 години само на 5-10см. Материала си е бронз и има дебела зелена патина. Диаметъра е около 25мм. Доста е тънко- може би към 1-2мм като по ръбовете е дори под 1мм. Не виждам разпознаваеми елементи но като чели има надпис. Подчертал съм леко снимките на Photoshop и самата монета съм минал с графит за контраст. Само от едната страна виждам нещо като надпис и на мен ми изглежда като буквите "HIKA". Някои има ли идея какво е?

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
  • Хоби търсач
Re: Монета ли е?
« Отговор #1 -: Март 30, 2020, 03:54:23 pm »
Здравей, според мен е византийски фолис !
Когато вървиш нагоре, уважавай хората, които срещаш, защото ще ги срещнеш отново по пътя си надолу.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #2 -: Март 30, 2020, 05:10:49 pm »
Михаил IV (c.1034-1041)средата на 11-ти век, анонимен фолис, клас C, Константинопол
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
« Отговор #3 -: Март 30, 2020, 05:15:25 pm »
Михаил IV (c.1034-1041)средата на 11-ти век, анонимен фолис, клас C, Константинопол
[/quote
мерси много колега. Странно но на задната страна не си личи почти нищо. Има ли начин да го изчистя леко без да го сасипя тотално. Например в оцет

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
  • Хоби търсач
« Отговор #4 -: Март 30, 2020, 06:19:16 pm »
Колега, има и такива фолиси анонимки, който са с надписи само от едната страна, а от другата нямат нещо ! ;D
Когато вървиш нагоре, уважавай хората, които срещаш, защото ще ги срещнеш отново по пътя си надолу.

Неактивен Човек

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #5 -: Март 31, 2020, 08:51:22 pm »
[/quote
мерси много колега. Странно но на задната страна не си личи почти нищо. Има ли начин да го изчистя леко без да го сасипя тотално. Например в оцет
                                    Върбанов кокво е клас С

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #6 -: Март 31, 2020, 09:19:54 pm »
Най добрия приятел на иманяра е лопата.