0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
Предполагам според това което съм ровил като схеми иска 2 х9 със средна точка. Варианти 2- батерии 2 броя акумулаторни от али-то или тему излизат 12-15 лева, имам но не съм ги тествал на капацитет, из мултицетите са. Друг вариант, пак от али-то или тему има повишаващи преобразуватели (под 2$ на бройка са) и си намираш качествени литиеви акумулатори от лаптоп или някой винтоверт, не купувай 18650, пише хиляди милиампера а са около 500. Менкаш само акумулаторите и имаш лек уред.
... Въпрос: използването на повишаващ преобразувател не внася ли шум в работата на детектора?
Зависи от детектора, при така зададения въпрос от питащия как да захрани детектор 2х9 волта първото което ми мина през ум е, че иска да го захрани с батерия за винтоверт 18 волта Става ама се прави една схема за изкуствена средна точка (и с резистори става ама харчи много и се обезмисля). Просто детектора иска 2-полярно захранване. Към твоя въпрос, за батериите за това съм написал - стари от някой винтоверт или батерия за лаптоп, 18650 съм купувал за последно бяха по 500 милиампера и за малки неща с малка консумация минах на батерии от вейп много по-малки и с почти същия капацитет, само къде ги къпя с изопропилов алкохол да не смърдят Проблема им е, да внимаваш с какво ги зареждаш, че стандартните баланс платки за 18650 се опитват да ги "помпят" с големия ток и се раздуват. Като преобразователи dc-dc ползвам нещо от сорта:linkчестно казано съм ги ползвал до 500 милиампера на 9 волта захранвани от 1 литиева батерия от лаптоп, държат си се културно и стабилно, мисля че 2 такива преобразователя спокойно ще захранват фишер-а от 2 литиеви батерии. Само трябва да им запои за преходници от 2 9-волтови батерии клемите и нищо няма да реже и намери как да монтира 2-те литиеви батерии. Дали ще внасят смущения НЕ ЗНАМ, трябва да се пробва за конкретния уред, в нещата които ползвам няма проблем НО Гарет-а си има преобраувател в началото така че е нормално да подтиска шумове ако има. Напоследък ползвам 2 акумулаторни 9в от тези:linkза някои неща стават, имайки в предвид какви са им размерите не вярвам да са повече от 500 милиампера, удобното ми е, че съм пробил корпуса на тракера където ги ползвам и съм ги лепнал така че директно си ги зареждам от зарядното на телефона без да разглобявам и вадя батерии.
Не мисля ,че повишаващия стабилизатор с една батерия е добра идея лично аз не съм пробвал варянта но трима човека от които двама бг производители са го пробвали и казват ,че не става защото схемата се смущава, иначе е доста бюджетно решение дори и откъм зареждане но щом никой не го прави така значи колегите са прави.
Колега, честно казано на въпросния детектор и аз не съм пробвал. Пробвал съм на пулсак и на Гарет 250 работи си гадината и с такъв преобразувател къде съм пуснал линковете настроен на 6В и с power bank за телефон на 5В само къде с power bank си има една особеност за да стартира. Както казах там схемата е друга има преобразовател на входа и за това няма смущения. Ползвам ги тези преобразователи и за друга електроника и си работи, честотата е доста висока за да се усети. Докато не пробваш и то на терен няма как да знаеш дали става, ако е само на масата и на въздух да знаеш че може и да те излъже, така че на терен с батерии и с алтернативното захранване тестове и това е. Ако въпроса е "защо не ги ползват" мога да ти отговоря директно защо никой не ги обича тези преобразователи - нямат "спящ режим" и харчат постоянно, колкото и да е малко и разреждат батерията, необходимо е да има ключ който да изключва батерията. Сега пак казвам - давам насоки тестовете са на свой риск! Ако искате изпитано решение вероятно при руснаците от md4u.ru има, иска се VPN защото сме "неприятелска държава" (без политика, обсъждаме техника) и там вероятно ще са измислили някакво евтино работещо решение. Та според мен е нужно да има средна точка, ако някой каже че не е нужна... е най-лесно. Та това което предлагам аз е батерия за винтоверт 18В със изкуствена средна точка, кит в Елимекс (вероятно се продава и на други места) за 4.90 :https://elimex.bg/product/48604-kit-k148h-preobrazuvatel-ot-ednopolyarno-v-dvupolyarno-naprezhenieКак работи кит-а тук:Получаване на две противополярни напрежения от един токоизточникБогомил Лъсков Радио телевизия електроника 1999/8/стр. 12https://electronic-hobyist.com/statia115_32_spisak.htmЛошото е че тази схемка и тя консумация си има! така че е добре да се предвиди ключе което да "отцепва" батерията когато не се ползва. Ако за връзка към детектора ще ползвате 2 куплунга от стари батерии за да не режете и запоявяте по детектора бележете кое е лява/дясна спрямо средната точка че ако ги размените ще дадете батерията на късо!!! Най-добре става да се оцветят по някакъв начин куплунзите. След като избистрите политиката и това с батерията от винтоверт се получи и няма смущения и т.н. отивате тук:https://www.thingiverse.com/виждате за вашата батерия дали има готов модел за преходник и някой който е на "ти" да го модифицира спрямо стика или подлакътника и на 3д принтер да ви разпечата слота. Така спокойно без много тиксо, тел и т.н. можете да си слагате/вадите батерията. И да се похвалите какви сте ги свършили
Здравекте danail, ако може да кажете как да се получат +-6 волта двуполярно захранване (без смущения от DC-DC преобразувателя).
..Цифровизация не става с аналогово мерене...
Реално като удариш чертата на края и си сметнеш разходите и времето и експериментите и може да се окаже, че ще излязат на една и съща цена.
При майсторите дилемата е др. - да се кефиш че ти си го правил... Кеф цена няма...