Автор Тема: Двуполярно захранване схема?  (Прочетена 12450 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен coinhawk

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 30
Re: Двуполярно захранване схема?
« Отговор #30 -: Март 30, 2020, 08:34:19 pm »
По принцип на някои апарати се стабилизира не захранващото напрежение на генератора, а амплитудата на ген. напрежение, т.н. ALC. Целта е да не се влияе амплитудата не само от захр. напрежение, а и от вихровите токове, които възникват при откриване на метален предмет. Така са изпълнени напр. Мinelab Relik hawk, Musketeer,Anker и др. На практика това влияние не е голямо, така че спокойно може да се мине само с един делител на напр. с един ОУ, както е предложил колегата Владислав.   

Неактивен dimos75

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #31 -: Март 31, 2020, 09:19:34 pm »
Извинете колеги объркал съм се за захранването на Eagle

Неактивен dimos75

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 67
« Отговор #32 -: Април 05, 2020, 08:39:44 pm »
Здравейте.Пробвах схемите на новипазар,1458 с ценер +диод и тази на ГМ.Най добре се държи тази на ГМ с78l05.На изхода извади +-5волта.На мен ми трябваше малко повече за да не променям резистори около потенциометрите.Затова сложих един диод на среден крак на 7805.И сега съм с +-5.6 волта.Намерих li ion батерия 7,2в.От фара на колелото ми.Купих платка step up converter вдигнах напрежението до 12,5 волта .Сложих делителя на напрежение и гъдулката заработи на 7,2 волта еднополярно.Мерих и консумацията 27mV макс. 30mV.
« Последна редакция: Април 05, 2020, 08:43:03 pm от dimos75 »

Неактивен qwertyus

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #33 -: Април 15, 2020, 08:51:42 pm »
 Vladislav, стига с тези" еретични мисли" !

Неактивен qwertyus

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 76
« Отговор #34 -: Април 15, 2020, 09:08:37 pm »
 Vladislav, стига с тези" еретични мисли" !Тези схемички дето си ги дал с операциони усилватели и с двата транзистора са  само делители на нарежение, те не са делители на стабилизирано напрежение. Те просто делят на две напрежението което си подал на входа. Тези схемички НЕ стават да захранваш металотърсач!За да ги използваш за захр. на металотъсач на входа трябва да имаш един стабилизатор на напрежение,например 7810 за да получиш 2х5в стабилизирано напрежение,ОК?

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 366
« Отговор #35 -: Април 04, 2025, 01:33:20 pm »
Предполагам според това което съм ровил като схеми иска 2 х9 със средна точка. Варианти 2- батерии 2 броя акумулаторни от али-то или тему излизат 12-15 лева, имам но не съм ги тествал на капацитет, из мултицетите са. Друг вариант, пак от али-то или тему има повишаващи преобразуватели (под 2$ на бройка са) и си намираш качествени литиеви акумулатори от лаптоп или някой винтоверт, не купувай 18650, пише хиляди милиампера а са около 500. Менкаш само акумулаторите и имаш лек уред.

... Въпрос: използването на повишаващ преобразувател не внася ли шум в работата на детектора?

Зависи от детектора, при така зададения въпрос от питащия как да захрани детектор 2х9 волта първото което ми мина през ум е, че иска да го захрани с батерия за винтоверт 18 волта  ;D Става ама се прави една схема за изкуствена средна точка (и с резистори става ама харчи много и се обезмисля). Просто детектора иска 2-полярно захранване. Към твоя въпрос, за батериите за това съм написал - стари от някой винтоверт или батерия за лаптоп, 18650 съм купувал за последно бяха по 500 милиампера и за малки неща с малка консумация минах на батерии от вейп много по-малки и с почти същия капацитет, само къде ги къпя с изопропилов алкохол да не смърдят  ;D  Проблема им е, да внимаваш с какво ги зареждаш, че стандартните баланс платки за 18650 се опитват да ги "помпят" с големия ток и се раздуват.

Като преобразователи dc-dc  ползвам нещо от сорта:
link

честно казано съм ги ползвал до 500 милиампера на 9 волта захранвани от 1 литиева батерия от лаптоп, държат си се културно и стабилно, мисля че 2 такива преобразователя спокойно ще захранват фишер-а от 2 литиеви батерии. Само трябва да им запои за преходници от 2 9-волтови батерии клемите и нищо няма да реже и намери как да монтира 2-те литиеви батерии.  Дали ще внасят смущения НЕ ЗНАМ, трябва да се пробва за конкретния уред, в нещата които ползвам няма проблем НО Гарет-а си има преобраувател в началото така че е нормално да подтиска шумове ако има.

Напоследък ползвам 2 акумулаторни 9в от тези:
link

за някои неща стават, имайки в предвид какви са им размерите не вярвам да са повече от 500 милиампера, удобното ми е, че съм пробил корпуса на тракера където ги ползвам и съм ги лепнал така че директно си ги зареждам от зарядното на телефона без да разглобявам и вадя батерии.

Не мисля ,че повишаващия стабилизатор с една батерия е добра идея лично аз не съм пробвал варянта но трима човека от които двама бг производители са го пробвали и казват ,че не става защото схемата се смущава, иначе е доста бюджетно решение дори и откъм зареждане но щом никой не го прави така значи колегите са прави.

Колега, честно казано на въпросния детектор и аз не съм пробвал. Пробвал съм на пулсак и на Гарет 250 работи си гадината и с такъв преобразувател къде съм пуснал линковете настроен на 6В и с power bank за телефон на 5В само къде с power bank  си има една особеност за да стартира. Както казах там схемата е друга има преобразовател на входа и за това няма смущения. Ползвам ги тези преобразователи и за друга електроника и си работи, честотата е доста висока за да се усети. Докато не пробваш и то на терен няма как да знаеш дали става, ако е само на масата и на въздух да знаеш че може и да те излъже, така че на терен с батерии и с алтернативното захранване тестове и това е.

Ако въпроса е "защо не ги ползват" мога да ти отговоря директно защо никой не ги обича тези преобразователи - нямат "спящ режим" и харчат постоянно, колкото и да е малко и разреждат батерията, необходимо е да има ключ който да изключва батерията.

Сега пак казвам - давам насоки тестовете са на свой риск! Ако искате изпитано решение вероятно при руснаците от md4u.ru има, иска се VPN защото сме "неприятелска държава" (без политика, обсъждаме техника) и там вероятно ще са измислили някакво евтино работещо решение.

Та според мен е нужно да има средна точка, ако някой каже че не е нужна... е най-лесно. Та това което предлагам аз е батерия за винтоверт 18В със изкуствена средна точка, кит в Елимекс (вероятно се продава и на други места) за 4.90 :
https://elimex.bg/product/48604-kit-k148h-preobrazuvatel-ot-ednopolyarno-v-dvupolyarno-naprezhenie
Как работи кит-а тук:
Получаване на две противополярни напрежения от един токоизточник
Богомил Лъсков Радио телевизия електроника 1999/8/стр. 12

https://electronic-hobyist.com/statia115_32_spisak.htm

Лошото е че тази схемка и тя консумация си има! така че е добре да се предвиди ключе което да "отцепва" батерията когато не се ползва. Ако за връзка към детектора ще ползвате 2 куплунга от стари батерии за да не режете и запоявяте по детектора бележете кое е лява/дясна спрямо средната точка че ако ги размените ще дадете батерията на късо!!! Най-добре става да се оцветят по някакъв начин куплунзите.

След като избистрите политиката и това с батерията от винтоверт се получи и няма смущения и т.н. отивате тук:
https://www.thingiverse.com/
виждате за вашата батерия дали има готов модел за преходник и някой който е на "ти" да го модифицира спрямо стика или подлакътника и на 3д принтер да ви разпечата слота. Така спокойно без много тиксо, тел и т.н. можете да си слагате/вадите батерията.

И да се похвалите какви сте ги свършили  ;)
« Последна редакция: Април 04, 2025, 01:57:33 pm от Vladislav »

Неактивен danail

• Старши потребител
  • Публикации: 277
« Отговор #36 -: Април 04, 2025, 02:18:21 pm »

Тази тема не съм я чоплил НО гледам търсите -5 волта за захранване на схема с операционни усилватели. Вместо да си играете с линейни стабилизатори (харчат много) и да лепите нещо със ОУ 741 малиии върнахте ме в пионерските години, този чип е на поне 30 години  ;D Та 741 е температурно нестабилен и за фини работи не го препоръчвам, може да ви изиграе шега. За -5 волта по спомени има чип който го преобразува, разгледайте icl7660 мисля че той беше, подаваш му +5 и на изхода имаш -5 спрямо маса и спокойно избягваш 2-полярните истории. На въпроса дали се ползва в метал-детектори - да ползва се например в Surfmaster PI. За даташийт, схема на свързване и т.н. мисля че ще се оправите с гугъл.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #37 -: Април 04, 2025, 07:32:06 pm »
Здравекте danail, ако може да кажете как да се получат +-6 волта двуполярно захранване (без смущения от DC-DC преобразувателя).

Ето примерни захранвания изрязани от схеми на МАГНУМ, Миладинка и повечето известни български апарати.

« Последна редакция: Април 04, 2025, 07:48:57 pm от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #38 -: Април 04, 2025, 08:32:19 pm »
Оригиналният Магнум е едноканален който в БГ схемите е разширен с втори канал:

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #39 -: Април 04, 2025, 09:06:35 pm »
Здравекте danail, ако може да кажете как да се получат +-6 волта двуполярно захранване (без смущения от DC-DC преобразувателя).

Колега, от години не съм хващал поялник за нещо сериозно така че съветите могат да са само в областта на насоката а не с конкретно решение което да е в крак със съвременната елемента база. Всички тези схеми които сте постнали са си чиста аналогова "изкуствена маса" за захранване на операционните усилватели така че е нужно батерията да е с цялото напрежение V+ + V-.
 Преди време попаднах на ICL 7660 която изработва отрицателно напрежение - разгледайте я колко може да "носи" като ток при съответните 6 волта на входа, ако ви върши работа ще свали захранващото напрежение. На мен ми трябваше бързо да се справя с парчета тел (нарочно разхвърляни за да се замотват по косачката) и за това сглобих един пулсак, той така си работи, surfmaster PI иска 12 волта, отрицателното -5 В напрежение си го взема от icl 7660 а не иска още 1 батерия.

Колега, без заяждане, нямам нищо лично всички сме минали от там. Та за схемите които цитираш са морално остарели. Преди 20 години (и тогава са били крадени от някъде и тогава са били вече стари)  ще са вършили работа защото заплатите бяха по 100$ и реално един детектор струваше "много кинти" ама наистина много - колкото и сега ама тогава е бил 10 заплати а сега 1 нали  ;) тогава си струваше да събереш нещо такова. Сега нещата са коренно различни, тук някой е "прослушал" какъв сигнал пуска един съвременен детектор, няма нищо общо с идеалната синосоида на Магнум-а!
https://www.youtube.com/watch?v=WH6mYzKF_wI
   Не искам да обиждам никой, към момента аналоговите детектори по ред причини отстъпват пред новите цифрови, Няма смисъл да се опитваш да повтаряш детектор на 20 и повече години, има нови алтернативи на добри цени.  Към момента се включих защото колегата си е купил детектор с 2х9В батерии дето са по 4-5 лева бройката и ако са отлежали няколко месеца по щандовете и ще го карат малко време да кажем че може и по малко от 1 ден. Включих се да помогна човека да си реши проблема със захранването.

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 580
« Отговор #40 -: Април 05, 2025, 09:46:48 pm »
Светли купи им един хубав осцилоскоп на тези момчета - белким научат повече неща за металдетектинга... ;D
Цифровизация не става с аналогово мерене... ;)
« Последна редакция: Април 05, 2025, 09:54:26 pm от pechkata »

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #41 -: Април 06, 2025, 01:20:16 pm »
..
Цифровизация не става с аналогово мерене... ;)

Печка, пуснал съм го да се види каква е разликата между тези дето се опитват да сглобяват и новото което е на пазара. Не отричам аналоговите уреди, но всяка почва си има особеностите, за това и при новите има различни програми, сигнала е различен, обработва се по различен начин и вече ако знаеш какво правиш вече може да се намерят и повече неща. Реално като удариш чертата на края и си сметнеш разходите и времето и експериментите и може да се окаже, че ще излязат на една и съща цена.

Неактивен pechkata

• Ветеран
  • Публикации: 580
« Отговор #42 -: Април 06, 2025, 04:23:49 pm »
Реално като удариш чертата на края и си сметнеш разходите и времето и експериментите и може да се окаже, че ще излязат на една и съща цена.
При майсторите дилемата е др. - да се кефиш че ти си го правил... ;D
Кеф цена няма... ;)

Неактивен danail

• Старши потребител
« Отговор #43 -: Април 06, 2025, 05:37:54 pm »
При майсторите дилемата е др. - да се кефиш че ти си го правил... ;D
Кеф цена няма... ;)

;D Мерак само с пари се гаси, на мен ли ми го казваш? Въпроса е, ако ще правят нещо на което наистина ще се изкефят, нещо дето ще им върши работа ОК. Ама да сглобят "нещо" и да тръгнат по полета, които са тършувани с тази техника 20 годни и после да са крайно разочаровани от резултата някак не е ОК положението според мен. Съгласен съм, има легенди колко нещо е намерено и извадено с такива уреди НО преди това никой не е ползвал детектор преди това да търси, и е имало находки. Постепенно през годините са се обрали, ако ще се търси трябва да е с нещо по-различно за да намериш това което с Магнума или Станимирката са пропуснали. Ето на, ти правиш нещо ново и различно сам си знаеш колко предимства има спрямо детекторите които се обсъждат по-горе.