0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Колега, ако си котлар съветвай се с колегата radoslav. - за кантарите.
Чак пък тенджери...по-скоро от компотена капачка на горе . За случката със сребърните турции знам. Монетите са юзлук на Селим трети , ако трябва да сме точни ( 43mm/ 32gr. умножено по девет броя ? )! И в количеството, което са били е напълно нормално опитен "кантарист" да ги чуе. Майсторски сигнал ! А късметлията за мен е в топ петицата на Бг (кантаристи).https://www.allnumis.com/coins-catalog/ottoman-empire/selim-iii-1789-1807
Сега те разбрах, Късметлията е друг от друго място. Майстор при работа с кантар. Въпрек, че девет парчета не са никак малко...дори и прясно зровени. Благодаря, да ти се връща.
За какви монети иде реч ? Ако е в лозе, то коловете пречат. Ще ги чува. 9 броя сребърни "юзлуци" се равняват по площ (че и повече) на една компотена капачка. На 60см. капачката я мачка със сигнал. Нищо не пречи да пробваме,какво пък толкова ? Ако имаш свиркай да видим, ако не си далеко.
Схванах ти въпроса...не може да сравняваш 9 големи турции със 150 други дребни. Физиката при едното и при другото е различна. Канатара иска монолитна площ или маса. !50 рибешки люспи на 65 са труден сигнал. Отчети и фактора "пресен" сигнал. Там, където има чуваемост, обикновенно има и "споявне".Мисля, че ме разбра.
Другото нещо,което отсъства при "пресния"сигнал е короната(ореола) от окиси,а тя също улеснява намирането на целта.150-те "рибешки люспи"на 65 см.,в гърне,наистина са трудни за откриване,но не и за кантара.