Автор Тема: Какво е намерено в старопланинските проходи ?  (Прочетена 19026 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #30 -: Май 11, 2019, 08:58:16 am »
Сердика трябва да е била много важна за византийците, защото там е имало 6000 души гарнизон. Само Цариград е имало повече - 9000 мисля. Крум превзема крепостта след обсада и убива всички 6000, след като е обещал че ще ги пощади ако отворят вратите и те ги отварят. Като научил за това, Никифор изпаднал в ярост и започнал да събира огромна за времето си армия. Мисля, че е тръгнал за Сердика и някъде по пътя ги нападат и разбиват, оцелелите бягат на юг - към Византия, но първо
трябва да минат реката, а после Стара Планина с проходите.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
« Отговор #31 -: Май 11, 2019, 11:00:35 am »
Четох една научна публикация за Котленския проход - какво са намирали археолози там през годините. Много следи от присъствие през различни епохи, от траките още, но нищо от този период , който ме интересува - абсолютно нищо.
Преди Котленския също минава река. Шкорпил е мислил че това е прохода отначало, после си е променил мнението и е решил че Ришкия.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1441
« Отговор #32 -: Май 11, 2019, 11:04:16 am »
До  преди да  открият селището  Мисионис ,сме ходили доста  като ученици на крепостта ,която тогава забележете се казваше Крумово кале.,...защо ли?
Серго, и на други места в страната има калета, на които казват "Крумово кале". Между Варна и Добрич също има едно Крумово кале.

Неактивен rublata

• Старши потребител
  • Публикации: 389
  • ПАРИТЕ ОБИЧАТ ТИШИНАТА..
« Отговор #33 -: Май 11, 2019, 04:11:30 pm »
Може и така да е ,но за Мисионис научихме не много отдавна,че е голям неразкопан  град  в балкана ,щом има митрополия и три църкви......