Автор Тема: Какво е намерено в старопланинските проходи ?  (Прочетена 19025 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
Re: Какво е намерено в старопланинските проходи ?
« Отговор #15 -: Май 07, 2019, 08:35:46 am »
Ехее, 1300 златни коруби , това си е около 5 кг ,ако не греша. Голяма находка ! Много жалко че не се знае кой е последния император, ако е Никифор, от онази битка са.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #16 -: Май 07, 2019, 09:44:30 am »
Aз имам чувството ,че археолозите нищо не знаят и не искат да работят с нас търсачите ,а по нашите боклучета, които намираме ,може да се състави мозайката ,кой е живял и кога , кой се е бил  и т. н.,а и от колко време се дъвче темата за нов закон ,за да бъдат и двете страни доволни, а не да пътува всичко към чужбина - и нищо засега.И при нас се шушука .че в прохода на с.Пролаз  е била тази битка под  крепоста,,МИСИОНИС",но това само да искат пари за проучване......
И аз мисля , че не знаят и  слагат личните си интереси над науката.
Всички гледат да правят тракийски разкопки , защото  е по-вероятно да излезе нещо златно и да ги снимат камерите.
Още Херодот е писал , че траките имали много злато.
Това е историята на българските земи, но не е история на България. Ние не сме траки, римляни или гърци. Нашата история започва през 680 година. Освен розетата от Плиска, открита през 1961, не се сещам за нещо прабългарско да са открили.
Могилата в Свещари, за която се кълняха , че трябва да е на Омуртаг, се оказа тракийска.
Легендата за "битката във Върбишкия проход" тръгва от Васил Златарски, който пише че е станала- "Вероятно във Върбишкия проход". Златарски умира през 1935. На следващата 1936 год. , Иван Дуйчев намира втори документ за битката във Ватикана, и опровергава   варианта за битка в проход. И никой няма смелостта да каже -" битката не е станала във прохода" . И затова още се срещат бисери от типа :"Хан Крум запушил със задните си части Върбишкия проход, а с предните, изненадал Никифор отзад...:)

Неактивен laki

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 791
« Отговор #17 -: Май 07, 2019, 10:18:58 am »
Битката при Клокотница също е забулена в "мъгла".

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #18 -: Май 08, 2019, 01:48:03 am »
Ехее, 1300 златни коруби , това си е около 5 кг ,ако не греша. Голяма находка ! Много жалко че не се знае кой е последния император, ако е Никифор, от онази битка са.
При Никифор византийската златна монета е солид.Златните коруби от тази колективна находка се появяват няколко века след него.Като номинал хиперпероните от които е находката са въведени от Алексий първи Комнин.Чувал съм, че последните монети са били от династията на Палеолозите.Ама кой точно Палеолог не ми се търси.Митко Станков в когото попадна находката я описа, но къде я публикува не зная.Чувах само, че е имало няколко уникални монети в нея.Всеки случай са 14 век.
Ето какво пише за нея. "Най-голямата известна иманярска находка у нас е изкопана край сливенското село Седларово през 1986 година. Там иманярите изкопали 1033 златни византийски монети от времето на Палеолозите. Съкровището тежало около 4 кг, монетите били във формата на т. нар. коруби."

Но може да става въпрос и за тази находка. " Също през 1997 г. край историческата местност Калето при Върбишкия проход иманяри намерили 32 златни монети с лика на Йоан Дука Ватаци. От другата страна е изобразен Исус Христос, а златото е 17 карата."
И двете находки са укрити стотици години след  смъртта на кан Крум.
https://www.paragraph22.bg/22-sedmichnik/read/megadeloto-imaniari-zavurshi-s-uslovni-prisudi
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 861
« Отговор #19 -: Май 08, 2019, 09:17:18 am »
Битката при Клокотница също е забулена в "мъгла".
Лъки и преди съм ти казвал , че още 90те години са намирани дооста железа от тая битка.Някои хора знаят горе долу къде е била.Проблемът е в представата на повечето хора как се е водела една битка през средновековието или античността.Това не е една поляна , на която се събрали няколко хиляди души да се трепят.Тия не са били като днешните футболни запалянковци да си спретнат едно меле.Битката при Ахелой 917 е на фронт от най малко 5 километра.При Адрианопол 324 , битката е на фронт от около 30км.Няма как с точност някой да каже :"абе ей тука беше".Същото е и при Клокотница.За това и античните , и средновековните автори просто пишат къде горе долу е била дадена битка,свързвайки я или с някой голям град,или река,или местност.

Битката при върбишкия проход никой няма точна идея къде е била.В изворите просто пише че император Никифор поел по най краткия път за Константинопол.Да ама византийците винаги са гледали да ползват старите римски пътища.За къв джиляк някой би се забил в третокласен тесен и трудно проходим  проход?Някои историци даже смятат че е по логично Никифор да е отпрашил към Никополис , отколкото Върбишкия проход.Другия (според мен по логичния )път е да е тръгнал по пътя Макрианополис-Месемврия.Точно в този период Месемврия е все още Византийско владение.А че този път е ползван и предпочитан от византийците,го доказват и повечето битки през 1вото Българско царство - почти всичките са в тоя район.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #20 -: Май 08, 2019, 10:19:13 am »

'Битката при върбишкия проход никой няма точна идея къде е била.В изворите просто пише че император Никифор поел по най краткия път за Константинопол.'

Източниците за битката са два - на Теофан Изповедник и Анонимния ватикански разказ. В нито един от тях не пише ,
че са тръгнали веднага обратно по най-краткия път. Напротив, във Ватиканския се казва , че са тръгнали към Сердика и битката е станала две седмици след като тръгнали от Крумовия "Аул". Още пише ,че били стигнали " Средата на България".
Златарски е познавал само източника на Теофан. Анонимния разказ е намерен година след смъртта му.
Наскоро научих ,за мое голямо изумление, че Паисий Хилендарски е посочил точно мястото на битката - Село Сломер, Великотърновско. в История Славянобългарская. Цял ден ходих като ударен с мокър парцал :). После разбрах каква е работата. Той е взаимствал това от Мауро Урбини, историята е много дълга...

с други думи, стрелката към Горна Оряховица ми се струва по-вероятна, но това се само догадки, разбира се.

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
« Отговор #21 -: Май 08, 2019, 11:26:12 pm »
'Битката при върбишкия проход никой няма точна идея къде е била.В изворите просто пише че император Никифор поел по най краткия път за Константинопол.'

Източниците за битката са два - на Теофан Изповедник и Анонимния ватикански разказ. В нито един от тях не пише ,
че са тръгнали веднага обратно по най-краткия път. Напротив, във Ватиканския се казва , че са тръгнали към Сердика и битката е станала две седмици след като тръгнали от Крумовия "Аул". Още пише ,че били стигнали " Средата на България".
Златарски е познавал само източника на Теофан. Анонимния разказ е намерен година след смъртта му.
Наскоро научих ,за мое голямо изумление, че Паисий Хилендарски е посочил точно мястото на битката - Село Сломер, Великотърновско. в История Славянобългарская. Цял ден ходих като ударен с мокър парцал :). После разбрах каква е работата. Той е взаимствал това от Мауро Урбини, историята е много дълга...

с други думи, стрелката към Горна Оряховица ми се струва по-вероятна, но това се само догадки, разбира се.
За това съм и я посочил тая стрелка,щото ако искаме да сме обективни , трябва да вземем в предвид всички възможни варианти.
Не пише че са тръгнали към Сердика, а че такива били намеренията на Никифор - да тръгнат в тая посока.И от там идва още по голямата обърквация - не е указано със сигурност.Това обаче не означава че трябва да се отхвърли и този вариант.Но със сигурност е по логичен път от върбишкия проход.
П.С - сега проверих и наистина никъде не пише че Никифор е търсел най краткия път.Моя грешка.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #22 -: Май 09, 2019, 06:30:22 am »
Точно така, понеже никой не знае къде е била битката, трябва да не се изключва никакъв варант. На английски тази битка е позната като "Битката при Плиска", т.е. те приемат че е станала близо до Плиска. При този вариант , Кюлевча изглежда много вероятно. Може със сигурност да се каже само битката е била на равно място, защото са били нападнати призори, докато лагерували, а никой не прави лагер в проход.:)
Не знам защо Орбини е писал , много сигурно, че мястото е " Славомир, близо до Никополис (с. Никюп)"
Това твърдение не се взема насериозно от историците, защото най-близката река, Янтра, не е близо.
Днес четох историята на селото, на Уикипедия и някои неща ми се видяха интересни:
"Не е известно от кога е създадено село Сломер. Съществува легенда, че в древността в м. ”Слава могила”, която се намира на около 2 км северозападно от селото, е водена битка между противници, които впоследствие сключват мир. Там са открити върхове на стрели и части от други оръжия. "
     Значи имало е някаква битка до селото. "Слава могила"? Могилата на славата ?

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
« Отговор #23 -: Май 09, 2019, 01:32:17 pm »
Да ама и двата извора говорят че Крум преградил пътя на ромеите с дървени прегради.Даже в единия пише за клисури планини хълмове река и тнт.Това нема как да стане на равно място, по простата причина че е .....равно.Нема смисъл от прегради.
Ако приемем че Никифор е тръгнал в тая посока, по логично ми звучи да е около Мисионис/Крумово кале.Там си има и река и проход.

Неактивен кукуряк

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #24 -: Май 10, 2019, 05:30:49 am »
За Мисионис е интересно също. Проходът изглежда тесен и е на път за София. Когато четох за пръв път статията за тази версия и видях разположението на Google Earth си помислих : "Това е много по-вероятно от Върбишкия".
Ако е имало битка, трябва да има и стрели. Може ли да се каже със сигурност кои стрели от кое време са? Аз не разбирам нищо от върхове на стрели.
Ще кача една снимка на стрели, които полицията била иззела от човек от Нови Пазар преди 2 дни. Много различни форми,
някой може ли да каже от кое време са ?

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3155
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #25 -: Май 10, 2019, 11:29:41 am »
Тънките и малките пирамидални са 9-10 век. Големите листовидни са една идея по-късни. Ромбовидни се срещат в разни периоди, чак до късно средновековие.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #26 -: Май 10, 2019, 12:01:30 pm »
Да ама и двата извора говорят че Крум преградил пътя на ромеите с дървени прегради.Даже в единия пише за клисури планини хълмове река и тнт.Това нема как да стане на равно място, по простата причина че е .....равно.Нема смисъл от прегради.
Ако приемем че Никифор е тръгнал в тая посока, по логично ми звучи да е около Мисионис/Крумово кале.Там си има и река и проход.

Че Крум е направил прегради и засеки по баирите звучи напълно логично. Няма спор. Ама лагер на калабалък народ с плячка и обоз трябва да е бил на равно. Може византийците да са го вдигнали преди входа на някой проход в близост до някоя стара българска фортификация изградена за да го пази. В тила на фортификацията, а не от към нейния фронт. Като видели зор драпнали да я преминат и тогава почнало търкалянето в рова както го описват.
Mikron металдетектори

Неактивен rublata

• Старши потребител
  • Публикации: 389
  • ПАРИТЕ ОБИЧАТ ТИШИНАТА..
« Отговор #27 -: Май 10, 2019, 04:29:20 pm »
До  преди да  открият селището  Мисионис ,сме ходили доста  като ученици на крепостта ,която тогава забележете се казваше Крумово кале.,...защо ли?Ходил съм да търкам от другата страна на прохода от към с. Пролаз и там над реката съм намирал много византийски медни коруби, един бронзов пръстен и един позлатен наушник топче с много топченца запоени по  сферата,за които съм уведомил местния музей преди година и   досега  не са ме повикали да предам по закон намереното.Сега след поникването на посевите мисля да търкам из прохода и ще ви уведомя за резултати.между другото ,точно под Мисионис е извора с топла минерална вода която е отведена до входа на ТЪРГОВИЩЕ.

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
« Отговор #28 -: Май 10, 2019, 08:58:09 pm »
Че Крум е направил прегради и засеки по баирите звучи напълно логично. Няма спор. Ама лагер на калабалък народ с плячка и обоз трябва да е бил на равно. Може византийците да са го вдигнали преди входа на някой проход в близост до някоя стара българска фортификация изградена за да го пази. В тила на фортификацията, а не от към нейния фронт. Като видели зор драпнали да я преминат и тогава почнало търкалянето в рова както го описват.
Точно така Вальо.Te византийците може да са лагерували на равно,ама засада на равно поле не става.И прегради , препятствия на равно също не се слагат.Безсмислени са.Засадите и преградите са били на място ,което се е знаело че ще се премине от ромеите.А лагерът им може да е бил точно на равно място преди навлизане в прохода.Може и нашите просто да са ги подгонили в тая посока.
На всичкото отгоре се споменава река , която била тинеста и мъчно проходима.От това сведение става ясно че на Паисий теорията не е верна.
М-у другото аз не казвам че битката е станала при Мисионис, а че ако ромеите са поели в тази посока , то там е много удобно място,което отговаря на описанието.Не трябва да се изключва обаче и посоката към Месемврия.
Върбишкия проход обаче за мен си остава малко вероятна посока.
« Последна редакция: Май 10, 2019, 09:04:04 pm от yaponetsa »

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #29 -: Май 10, 2019, 11:22:46 pm »
Прегради на равното са правели като стой та гледай  :) По крайбрежието на морето във варненско има няколко противодесатни, Еркесията също е на равно, аспаруховия вал във врачанско също. Но понеже става дума за проход - ето един конкретен пример: землената фортификация в началото на снежинския проход който се спряга за едно от вероятните места на битката (връзва се с това нагоре в 19-ти пост дето си писал). И между другото това не е единствената подобна близо до Плиска. Местните сигурно са разчепкали работата но си траят. Малко като случая с битката при Абритус през 251 година  :)

Mikron металдетектори