Анкета

Кога един ИБ металдетектор засича по - дълбоко

При суха почва
44 (38.6%)
При мокра почва
64 (56.1%)
Няма разлика
6 (5.3%)

Общ брой гласове: 111

Автор Тема: Анкета - Суха или мокра почва  (Прочетена 112239 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Суха или мокра почва
« Отговор #15 -: Февруари 05, 2012, 01:46:18 pm »
Има една тънка особеност - едно е да потапяш сондата в сладка вода, а съвсем друго в солена. И в двата случая разстоянието на детекция на метален предмет намалява като във втория случай е много по-изразено.И една корекция - металдетекторите не работят с радиовълни  :)
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен TRAKER

• Ветеран
  • Публикации: 528
  • nobiscum deus
« Отговор #16 -: Февруари 05, 2012, 01:56:13 pm »
Аз сьм за сухата почва.
+1

Неактивен matapana

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 41
« Отговор #17 -: Февруари 05, 2012, 03:06:18 pm »
И аз всички хубави и дълбоки сигнали съм ги вадил от мокра и кална почва и преди с старата ми самоделка и сега с експлорера.На сухо само ако е много замърсено.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #18 -: Февруари 05, 2012, 03:43:35 pm »
Стана много интересно, а техничарите гледат сеир и си траят  8) Колеги, в повечето съждения се изсхожда от презумпцията за начина на разпространение на радиовълните. Много голяма грешка. Макар че металдетекторите имат работна честота, тя не е свързана с излъчването на радиовълни от търсещата сонда. Сондата създава електромагнитно поле   :)
Mikron металдетектори

Неактивен ZTDMP

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 648
    • Ако не виждате ясно надписите на монитора натиснете тук
« Отговор #19 -: Февруари 05, 2012, 04:38:18 pm »
Наистина е много интересно. Но дали е толкова просто да се отговори, и то аргументирано?

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #20 -: Февруари 05, 2012, 04:40:49 pm »
Коригирай ме, аз търпя на добронамерена критика :)
Mikron металдетектори

Неактивен ZTDMP

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 648
    • Ако не виждате ясно надписите на монитора натиснете тук
« Отговор #21 -: Февруари 05, 2012, 05:21:21 pm »
Много голяма грешка. Макар че металдетекторите имат работна честота, тя не е свързана с излъчването на радиовълни от търсещата сонда. Сондата създава електромагнитно поле   :)
В Уикипедията четем:
"Електромагнитно поле — е съвкупността от електрическото и магнитното полета, които могат да преминават едно в друго. Математически този процес се описва в специален раздел от физиката, наречен електродинамика с използване на системата уравнения на Максуел.
По-просто определение Електромагнитното поле е област от пространството, в която се наблюдават електромагнитни взаимодействия (например взаимодействието с това поле на пробен електрически заряд, поставен в конкретна точка).
Процесът на еволюция на смущенията, възникнали в електромагнитните полета носи името електромагнитни вълни. Примери за електромагнитни вълни са светлината (включително инфрачервената и ултравиолетовата), радиовълните, рентгеновите лъчи."
линк
"Електромагнитното излъчване (ЕМИ) е разпространяваща се през пространството вълна с електрическа и магнитна компонента. Тези компоненти осцилират под прав ъгъл една спрямо друга, както и спрямо посоката на разпространение на вълната.
Изразът електромагнитно излъчване също се използва като синоним за електромагнитни вълни в по-общ смисъл, дори когато последните не се излъчват или разпространяват в откритото пространство. В този смисъл електромагнтитно излъчване е например светлината разпространяваща се по оптично влакно или електрическата енергия предавана по коаксиален кабел.
Електромагнитното излъчване притежава енергия и момент, които могат да се предават когато излъчването взаимодейства с някакво вещество."
Линк
"Радиовълните са електромагнитни вълни с дължина на вълната ламбда (λ) от 10 000 km до десети от милиметъра. Използват се за предаване на информация (говор, музика, изображения). Създават се около проводник, в който протича променлив ток с висока честота и се излъчват чрез предавателна антена. Характера на разпространението им в земната атмосфера зависи от дължината им. Попаднали върху приемна антена, индуцират в нея сигнали, подобни на тези, които са били генерирани от източника им."
Линк
Следователно антените на металдетекторите работят в обхвата на свръхдългите вълни (СДВ) с дължина от 100 до 10 000 метра и честота от 3 до 30kHz.
Желателно е да се прочетат целите статии от линковете, както и препратките към други статии. Тогава мъглата може и да се разсее, а може и да се сгъсти.  ;D
« Последна редакция: Февруари 05, 2012, 05:55:31 pm от ZTDMP »

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
« Отговор #22 -: Февруари 05, 2012, 05:22:29 pm »
това с радиовълните е моя изцепка-грешка , поради неграмотност  :-[ :)

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1492
« Отговор #23 -: Февруари 05, 2012, 05:37:40 pm »
Много често за някой детектор ни питат "Колко пада дълбочината в земята?"
Нека се замислим защо пада дълбочината в земята, и защо в някои почви дълбочината е почти колкото във въздуха, а в други намалява значително.
Защо например в суха песъчлива почва се открива по дълбоко, а в мокър чернозем дълбочината е по малка?
Който иска да си отговори с точност на въпроса от анкетата, да направи следния експеримент - в суха пръст да закопае някакъв метален предмет (най добре като се стопли и изсъхне земята, не сега в калта), но на границата на детекция, т.е. дълбочина на която едва се засича. Още по добре ще е ако предмета престои известно време в земята.
След това обърнете внимание как се засича тоя метал в сухата пръст и как се засича след като залеете мястото обилно с вода. :)

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #24 -: Февруари 05, 2012, 05:44:22 pm »
и какъв ще е ефекта обясни ни , че в момента суха почва не може да се намери  :)

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1492
« Отговор #25 -: Февруари 05, 2012, 05:49:57 pm »
Аз лично съм правил тоя експеримент с разни монети преди време. Резултата беше, че като полея мястото с вода, метала се засича по трудно. Монетата на границата на откриване, или изчезва или се чува едва-едва.
Всъщност резултата е донякъде относителен защото зависи и от вида на почвата, не навсякъде е еднакво...

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
« Отговор #26 -: Февруари 05, 2012, 05:54:54 pm »
благодаря ти много :)  , за различните почви съм съгласен , но в случая говорим за една и съща почва , за един и същи терен , тоест теста който ти лично си направил за това става въпрос

Неактивен ЧИГОТ

• Напреднал потребител
  • Публикации: 210
  • Прогонен
« Отговор #27 -: Февруари 05, 2012, 06:06:15 pm »
работата се изясни вече  и потвърди след  мнението на Микрона..... а до питащите по-добре си научете машинките като хората, а това става с доста практика и правене на всякакви възможни тестчета  :D и вече знаете гърррнеаата се ловат на лято кат фане жегата  8) 8) 8)
« Последна редакция: Февруари 05, 2012, 06:08:23 pm от wallb2 »

Неактивен dimitrow

• Тестова група
  • Нов потребител
  • *
  • Публикации: 38
« Отговор #28 -: Февруари 05, 2012, 06:29:22 pm »
Учудих се ,че толкова хора са решили ,че апаратите хващат по-дълбоко при  мокра почва.Аз съм работил основно само с един който е наше производство и мога да кажа ,че при сух чернозем си чуваше сигналите  а при мокра почва млъкваше или чуваше плитките сигнали.
За това гласувах за суха почва.

Неактивен dimitarterziev

• Старши потребител
  • Публикации: 303
    • www.komtex90.com
« Отговор #29 -: Февруари 05, 2012, 08:17:20 pm »
Защо не пишете за обекта при суха и мокра почва. При мокра полето му се увеличава