Автор Тема: Алените пламъци мит или легенда  (Прочетена 31320 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1514
Re: Алените пламъци мит или легенда
« Отговор #30 -: Декември 04, 2018, 06:35:38 pm »
Има ги в Южна България - Средна гора, в края на пролетта ,началото на лятото.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
« Отговор #31 -: Декември 04, 2018, 06:47:01 pm »
Малко извън темата,на времето се срещаха едни бобулички викахме им светулки,поне от 10 години не съм виждал,имали ги все още някъде,или земевладелците навсякъде са ги изтровили.

Прав си много, но след доста години това лято за първи път видях при нас. Дори дъщеря ми ме помоли и и хванах една светулка,която по традиция залепи на челцето си. Обаче от много години не съм срещал татула...беше повсеместен, а сега поне при нас не го виждам. Извинявам се за спама.
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

traper2504

• Гост
« Отговор #32 -: Декември 04, 2018, 08:07:34 pm »
Малко извън темата,на времето се срещаха едни бобулички викахме им светулки,поне от 10 години не съм виждал,имали ги все още някъде,или земевладелците навсякъде са ги изтровили.
Тука лятото е пълно , вечер можеш да окьоравееш от тях.

Неактивен nikola.zhelev

• Напреднал потребител
  • Публикации: 246
« Отговор #33 -: Декември 04, 2018, 10:29:31 pm »
имаги светулките и при нас те излизат по жътвено време.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
« Отговор #34 -: Декември 04, 2018, 11:27:43 pm »
имаги светулките и при нас те излизат по жътвено време.

Точно. По жътва.
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен boss_72

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 85
« Отговор #35 -: Декември 05, 2018, 12:35:40 am »
Прав си много, но след доста години това лято за първи път видях при нас. Дори дъщеря ми ме помоли и и хванах една светулка,която по традиция залепи на челцето си. Обаче от много години не съм срещал татула...беше повсеместен, а сега поне при нас не го виждам. Извинявам се за спама.
Как да го видиш татула. Мешат го със спанака, хем си натрупваш желязо и същевременно си уреждаш среща със св. Петър.

https://news.bg/health/vsichkiyat-spanak-s-tatul-e-izteglen-ot-targovskata-mrezha.html

А по темата, златото ще светне на куково лято. Възможно да е има хора видели някакви сияния, но това няма нищо общо със златото. Преди да минете с металотърсач или какъвто и да е подобен уред проверете първо с  Гайгер-Мюлеров брояч. Има и газове достигайки повърхността на Земята, които се самозапалват като водорода или негови изотопи.

Неактивен r733979

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 7
« Отговор #36 -: Януари 15, 2019, 02:19:13 pm »
викали  са  ме   с  металотърсача   на  такова  место  дето  са  видели  пламък   към  надвечер,, пускам   машината  и  ми  удря  на  цветно,  излезе   бронзово  копие  и  кана  и  една  паничка,  и  човешки  кости,,ГРОБ   И  ТО  РИМСКИ,,  пламъка  е  от  костите  или  фосфора,,

Неактивен Totenkopf

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 9
« Отговор #37 -: Юли 09, 2019, 12:57:20 pm »
Виждам,че от доста време никой не е писал по темата ,но реших и аз да се включа: Когато бях малък,преди около 25-26 години може би,с баща ли се прибирахме към село. На около 1-2 км от село в дясната страна на пътя има доста високи баири. Точно на байра видяхме пламък , точно за цвят не мога да се сетя,но беше доста висок.Хора нямаше,животни нямаше. Както гореше няколко минути и изгасна от самосебе си. Но не беше нещо като лъч светлина,беше си пламък. Баба ми ми е споделяла ,че като мома е виждала два пъти такъв пламък. Веднъж на брега на реката до тяхната къща и веднъж докато са брали тютюн. В моето село този пламък го наричат “Юнака” и хората вярват че видиш ли го трябва да си затвориш очите и да си наведеш главата защото ще ти изгори лицето,казват също за този пламък ,че “златото играе” . Та....това е от мен, не знам дали найстина е било злато,животински или човешки труп заровен в земята,но е факт ,че го има! :)

Неактивен kriss

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21
« Отговор #38 -: Януари 27, 2022, 08:26:46 pm »
Първо:Златото престояло повече от десет години в почва започва по химичен път да отделя газ,а след много години този газ е прекалено много и избива над почвата където образува синьо зелена светлина подобна на пламък.
Второ:Златото и слънцето си взаимодействат тъй като в слънцето се съдържа голям процент злато.
Трето:Това е защо в горещите слънчеви дни точно тогава заровеното злато изхвърля на повърхността газа който е натрупан.Да,през ноща се случва и да на пълнолуние и.....стига толкова!

Неактивен nejdet

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 257
« Отговор #39 -: Януари 28, 2022, 10:24:22 am »
Здравейте, стана ми интересно. Първо: какъв е този газ след като златото е прост метал и е доста инертен / трудно взаимодейства  с други вещества/. Второ: слънчевата светлина е от фотони.... слънчевата радиация е поток от алфа, бета, гама лъчи, голямата част от която се спира от атмосферата ни.... Та може ли малко по-подробни размисли по тази тема.

Неактивен Kubrat

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #40 -: Януари 28, 2022, 05:06:30 pm »
Радвам се да видя, че не само аз се отнасям критично към подобни твърдения.  ;D

traper2504

• Гост
« Отговор #41 -: Януари 28, 2022, 07:45:54 pm »
Който не вярва си е негов проблем и дали ще промени мнението си зависи дали ще има щастието да види пламъците , но дали ще му стигне живота това е друг въпрос.
На мен ми се случи а преди това , като малък само съм слушал разкази от баба и майка ми , сега през април ще направя 58год. Поздрави!

Неактивен nobody

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 137
« Отговор #42 -: Януари 28, 2022, 07:55:17 pm »
Не става въпрос за вярване. Майка ми, баба ми и дядо ми преди 20 години наблюдаваха такъв пламък в двора на село. Продължил е няколко минути. На мястото има плоча откакто се помня. Преди е имало стара турска къща /бедняк/. Не мисля че е злато защото както се спомена е инертен материал. По скоро е земен газ. Някой друг на мое място може би би издънил цялата плоча и копал 2 метра аз не съм ;)

Неактивен kriss

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 21

Неактивен Лефтер

• Напреднал потребител
  • Публикации: 210
« Отговор #44 -: Януари 29, 2022, 09:24:41 am »
Зависи човек какво е употребил,алкохол или други субстанции!
По-сигурно знак,че там има имане,е ако около алените пламъци,играят хоро голи самодиви!