0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Че кой казва,че трябва да са навреш в защитена територия?Има сложени табели,с границите на резервата и защ.територия,и просто не влизаш.А все пак,ако решиш да рискуваш,ползвай само багети,нека ги вземат.Обаче практиката ми е показала,че горската охрана са запалени иманяри.Все като срещна някой,ме води да проверим няколко места.Кво да правят хората,заплатите малки.
Искам да разгледам една ситуация от личната си гледна точка.Можи би най-обичайната при работа с металотърсач и полиция на място.Понеже археологическите обекти не са обозначени има голяма вероятност да попадна в нива, където има следи от минали епохи- керамика, ломени камъни, без да знам предварително, че това е археологически обект или културна ценност.Какво бих направила, ако ми направят проверка.Имайте предвид, че заради мигрантите все по-често ще срещаме полиция извън населените места.Първо, видя ли керамиката, би трябвало да изключа металотърсача. Второ, да напусна нивата. При всички случаи е най-добре да ме срещнат до колата с изключен металотърсач.Това, че не знам, че мястото е археологически обект не ме оневинява в никакъв случай, затова, ако ми кажат, че е археологически обект, бих обяснила, че нямам достъп до археологическата карта на България и няма как да знам, че е такъв, но щом съм видяла керамиката, съм изключила веднага апарата.В собствените си раойни знаем къде са тези места, но, ако мръдна в друга област, няма как да знам. Ще обясня, че имам намерение да уведомя най-близкия музей, че на това място съм видяла следи от минали епохи. Ако случайно съм намерила нещо, което прилича на културна ценност, ще го върна в нивата, надявам се преди да дойде полиция. И не бих държала в МПС-то нищо намерено през деня, по-добре да е в мен.Това/да го върна в нивата/ също е противозаконно, но понеже сме поставени в неравностойна ситуация.... нямаме много избор.В крайна сметка, това че съм намерила в нивата примерно монета и съм я върнала, не пречи да уведомя музея, че там има такова нещо. Законът третира обектите с местно значение най-вече като такива за източник на информация. А и терминът в закона е "уведомявам". Никъде не пише, че това, което си открил трябва да е в джоба ти. Дори пише, че трябва да е във вида, в който си го намерил...Полицай, който се занимава с тази материя, ми е казвал: Законът общо взето е такъв, че имаш право да търсиш, но нямаш право да намираш. /разбирайте:нямаш право да намираш културни ценности/. Това, разбира се, е преувеличено.Но за комбинацията от металотърсач, място с керамика или следи от градежи, нещо, което има белези на културна ценност, недай Боже повече от две неща,и полиция, има една дума: главоболия.Гледайте да си го спестявате.Какво можем да намираме и какво следва от това - в следващия ферман.
Евала за труда. (Милиция, полиция, жандармерия) - спасение няма в този случай! Но който го не е страх може да ходи навсякъде (Кой както го боли главата)!В друга ситуация: в днешно време нещо елементарно спират те за проверка за оборудване на автомобила, отваряш багажника и виждат.... 3-4 металодетектора + лопата и кирка, какво е оправданието? (По кой закон нямат право да ни задържат)? - Не случайно!
От това новинарско съобщение не може да се черпи коректна информация. Има разни до-монетни форми, включително и като бронзови стрели.
Едно от доказателствата на колко странни места може да бъде открито нещо ценно. https://m.fakti.bg/bulgaria/342154-otkriha-garne-s-jaltici-v-plevenskia-zatvor?fbclid=IwAR0mmcAIXxFRRWxUdmAEQ6rEmfs9KIPRHcHAAAEEUU_M_indiZ3l6ImJI7Y
Гледам -готин си ти, Джонка . Но с детектора, който си посочил , шанса да думнеш такова гърненце не много голям, меко казано
Да изпратиш уведомлението до музея струва 2лв 04 ст,а колко ще чакаш докато те извикат неизвестно?Дори и от ниви без керамика и следи от отминал живот излиза нещо антично и пак трябва да уведомяваш в 7 дневен срок а когато е обрасло мястото няма как да разбереш,за мен щом трактора оре нивата е по добре да се спасят нещата от нея и да се предадат по надлежния ред ,ако искаш да се занимаваш с хобито си спазвайте закона добър или лош,затова ще се борим за промени да може и търсача да бъде стимулиран, а иначе си остава скъпо хоби от което си само вътре с разходите по екипировка ,оборудване ,гориво и др.