Автор Тема: Из,,Древните рудници в България"  (Прочетена 25541 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • Публикации: 151
  • ПОКРОВИТЕЛКА
Из,,Древните рудници в България"
« -: Януари 26, 2012, 11:00:36 am »
Това е част от книгата,но има много интересни факти!
https://treasures.zonebg.com/drb.htm
Форумът има за цел да предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит!!!

Неактивен Kiril62

• Старши потребител
  • Публикации: 282
Re: Из,,Древните рудници в България"
« Отговор #1 -: Януари 26, 2012, 12:59:47 pm »
На някой може да му прозвучи като митове и легенди написаното,но препоръчвам на близкоживеещите по тези места да си направят проби за наличието на рудно злато по районите описани на тази книга.Ако наистина е имало рудници още в античноста би трябвало да има и наличието на рудно злато.Успех.

Неактивен влади-коин

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 139
  • s.p.q.r
« Отговор #2 -: Януари 26, 2012, 02:22:26 pm »
кво ли щеше да бъде,ако беше верно

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • ПОКРОВИТЕЛКА
« Отговор #3 -: Януари 26, 2012, 02:27:51 pm »
Напълно съм съгласна с Кирил.Все пак това са ръкописи.Това не е информация,която е научно доказана.Но нищо не се знае...
Форумът има за цел да предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит!!!

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • ПОКРОВИТЕЛКА
« Отговор #4 -: Януари 26, 2012, 03:25:51 pm »
Преди малко един колега ми писа на електронната поща,че наистина близо до изворите на река Бели Осъм е открита стара мина за желязна руда,но никога не била изследвана за друга руда(например за златна).Освен това около тази местност имало и много тракийска керамика.Ето,че нищо не се знае...

Неактивен Kiril62

• Старши потребител
  • Публикации: 282
« Отговор #5 -: Януари 26, 2012, 04:17:44 pm »
Точно така,винаги може да се опита и да се вземат проби.Местата откъдето се взимат проби и други интересни и поучителни неща може да прочетете на темата за Самородното злато.Освен там също и във другия форум където съм администратор може и нагледно да видите неща които съм качил.Успех и имайте предвид че цената на промитото рудно злато което е почти 23 карата още ще се покачва.В момента грам рудно злато се изкопува на цена 60-65лв.
https://metaldetecting.eu/index.php/board,13.0.html
https://bg-draga.com/index.php

Неактивен GALBA

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 147
« Отговор #6 -: Май 22, 2012, 09:42:57 pm »
Това е част от книгата,но има много интересни факти!
https://treasures.zonebg.com/drb.htm
Колежке бих желал да ти подаря една книга на тази тематика, възхитен съм от твоите отговори. УСПЕХ.
Животът е твърде кратък за да се съобразяваш с всички!!!  GALBA
„Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“ (Пол Валери, 1871–1945 г.)

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • ПОКРОВИТЕЛКА
« Отговор #7 -: Юни 01, 2012, 12:17:55 am »
Колега, с удоволствие предоставям всяка интересна информация,която знам или намеря из нета.Интересувам се от почти всички теми във форума,но историческата литература ми е страст.Без значение дали е за древен Рим( особено нея ),Византия,близкото минало...или предания и легенди( както е в случая).От всичко можеш да научиш нещо интересно.Благодаря за оценката.Успех и на теб.

Неактивен GALBA

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 147
« Отговор #8 -: Юни 01, 2012, 10:58:54 pm »
Колега, с удоволствие предоставям всяка интересна информация,която знам или намеря из нета.Интересувам се от почти всички теми във форума,но историческата литература ми е страст.Без значение дали е за древен Рим( особено нея ),Византия,близкото минало...или предания и легенди( както е в случая).От всичко можеш да научиш нещо интересно.Благодаря за оценката.Успех и на теб.
Очаквам да ми донесът от Турция една книга - "Тайната на Нишаните", само че е на турски и ще трябва да е дам да е преведът защото чичо Google не превежда точно. Та ако се интерисуваш мога да ти е дам, както казват Руснаците "На памьят" (за спомен) :)
Животът е твърде кратък за да се съобразяваш с всички!!!  GALBA
„Който не може да атакува мисълта, напада мислещия.“ (Пол Валери, 1871–1945 г.)

Неактивен danail

• Напреднал потребител
  • Публикации: 240
« Отговор #9 -: Юни 01, 2012, 11:34:36 pm »
.... историческата литература ми е страст.Без значение дали е за древен Рим( особено нея ),Византия,близкото минало...или предания и легенди( както е в случая).От всичко можеш да научиш нещо интересно.Благодаря за оценката.Успех и на теб.

Лятото на '97... или '95 беше там някъде  едни здрави братушки наемат за баснословна сума корабче и водолазно оборудване и в разрез със всякакви правила сутрин от към 7 вечер до към 8 са под вода... местоположение южната страна на Нос Калиакра  ;D кой знае за какво става въпрос - там водата буквално ври от течения. И така 2 седмици докато не загазват (кой познава черно море му е ясно че времето се вдига за минути) и едвам ги изваждат а онези протестират искат под водата. Оказва се че чули че някакъв старец ще мре вече ама има карта къде турския кораб.... натоварен със злато от данъци го е застигнал щорм и го е потопил (тези на север от Калиакра се славят като брегови пирати), неговите предци са вадили монети и злато ама повечето е потънало. Проверката показва че кораба е съществувал и наистина е "загубен" т.е. не се знае къде е, отиват в някакво село и дъртака ще мре едвам говори, спазаряват се за определена сума в зелено и получават стара карта рисувана на овча кожа  ;D  След това отиват да търсят дъртака и се оказва че къщата е изоставена преди много години от собствениците а някой просто е направил театрото за да им вземе определена сума мангизи  ;D

Хора много от тези легенди са истина НО и много от тях са създадени от хора с дар-слово които са си изкарвали хляба с разказване на интересни приказки на любопитни хора които са се интерисували от бързо забогатяване. Моля да имате едно на ум.

Неактивен ROMA

• Напреднал потребител
  • ПОКРОВИТЕЛКА
« Отговор #10 -: Юни 02, 2012, 05:21:46 pm »
Колега,хора всякакви и случки всякакви.Естествено,че не трябва да се вярва на всичко и всеки.Легендите и преданията не винаги,но понякога съдържат информация за минало  реално събитие.Например векове се е предавала легендата,че на дъното на езерото Неми/това е в Италия/ има два огромни кораба.Местните хора го разказвали като приказка ...,но през 1929-1930г приказката става реалност.От езерото са извадени два кораба дълги около 70м всеки.Всъщност това били корабите на император Калигула...
А като се има предвид колко исторически процеси и събития е имало по нашите земи е обяснимо да има предания и легенди.
Ама,момчета,да не мислите,че чета само за предания и легенди ;D ;D ;D.Просто пуснах  линк за такава книга.Не че не стана интересна темата...

Неактивен стрела

• Напреднал потребител
  • Публикации: 223
« Отговор #11 -: Март 19, 2013, 06:50:55 pm »
прочетох го внимателно в едно от описаните   села е къщата на на майками и всяка ваканция съм прекарал там.познавам много добре селото  и околности те му,изучил съм подробно от научни извори  историята и археологията на областа и мога да кажа,че единствено вярно нещо  е името на селото и че има кале но не там където е описано в ръкописите а  за другите щурутии не ми се и споменава. ;D ;D

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
« Отговор #12 -: Март 20, 2013, 07:37:27 pm »
Колега,хора всякакви и случки всякакви.Естествено,че не трябва да се вярва на всичко и всеки.Легендите и преданията не винаги,но понякога съдържат информация за минало  реално събитие.Например векове се е предавала легендата,че на дъното на езерото Неми/това е в Италия/ има два огромни кораба.Местните хора го разказвали като приказка ...,но през 1929-1930г приказката става реалност.От езерото са извадени два кораба дълги около 70м всеки.Всъщност това били корабите на император Калигула...
А като се има предвид колко исторически процеси и събития е имало по нашите земи е обяснимо да има предания и легенди.
Ама,момчета,да не мислите,че чета само за предания и легенди ;D ;D ;D.Просто пуснах  линк за такава книга.Не че не стана интересна темата...

Имаше филм за тези кораби на Калигула но не се сещам как се казваше.

Неактивен стрела

• Напреднал потребител
  • Публикации: 223
« Отговор #13 -: Март 20, 2013, 08:37:43 pm »
спомням си този филм наистина беше много интересно за гледане мисляче даже че езерото беше създадено из :) ;) :)куствено,е надявам се таино описаното в ръкописа да е вярно и моето любимо село да лежи бърху римска монетарница започвам веднага  изследване.

Неактивен Mitbull

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 28
« Отговор #14 -: Март 24, 2013, 08:49:34 am »
Намерих мъничко за корабите:
https://www.youtube.com/watch?v=Hm6CsH9fBaE