Автор Тема: Карта на главните римски пътища минаваши през западна България  (Прочетена 19365 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gogosto

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 80
Преди години, в някаква краеведска или историческа книга за западна България, на последните страници имаше карта на главните римски пътища минаваши през западна България. Когато я съпоставих със сегашните пътища се получи много интересна за тълкуване и разговори по историята на моя край пътна карта. За съжаление съм изгубил и книгата и компютърните копия, които бях правил, а ми се иска да ги разгледам отново. Някой от вас дали е срещел тази карта, ако можете да ми помогнете да я открия и да я сканирам отново. Сигурен съм, че ще бъде интересна не само за мен.

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 861
Дигитален атлас на римската империя  - има ги всички пътища.
https://pelagios.org/maps/greco-roman/

Неактивен gogosto

• Редовен потребител
  • **
Дигитален атлас на римската империя  - има ги всички пътища.
https://pelagios.org/maps/greco-roman/
Тъкмо се зарадвах на бързият отговор, но за съжаление това са само каменните им пътища вероятно, които се водят един вид магистрали. Виж селата нямало ли е пътища до тях ?

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 861

Попита за главните пътища,а тях си ги има отбелязани.За междуселските изпитвам дълбоки съмнения че някога е имало карта.

Преди години, в някаква краеведска или историческа книга за западна България, на последните страници имаше карта на главните римски пътища минаваши през западна България.

Неактивен Vvvvv

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 100
А защо една част от селищатата са с черно кведратче а другите с бяло кръгче ,при условие ,че са съществуващи в момента селища ?
"Аз винаги си изваждам по някое по голямо желязо ,за да се ориентирам къде съм " Рублата

Неактивен bassilisk

• Старши потребител
  • Публикации: 250
Вие пък го почнахте Япончика все едно той ги е рисувал.

Неактивен gogosto

• Редовен потребител
  • **
Има карти и то много добри. Правени са през 80 те години на миналия век по възстановки от разкази на хора и останки от пътищата. За западна България аз я имах тя е цяла книга с описание на главни първостепенни и второстепенни пътища. За мое съжаление намерих парче от копие което съм правил на картата някога. Ето го снимано
Ако някои се сети за книгата моля да даде автора за да я търся.
На картата която даде Японеца квадратчетата са селищата, а кръгчетата са крепости.
« Последна редакция: Февруари 27, 2018, 08:11:06 pm от gogosto »

Неактивен laki

• Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 791
Картата   за  моя край   не  отговаря точно.При  други  колеги  има  ли  разминаване?

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3155
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Не е нужно да се измисля велосипеда. Запознайте се с проучванията на Митко Маджаров относно римските пътища в България. По мое скромно аматьорско мнение неговите проучвания   са най-подробни и стойностни до момента. Примери:

link
link
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vanbg

• Старши потребител
  • Публикации: 347
  • Прогонен
Ако някой иска книгата "Римски пътища в България" да ми пише на лични.
Да запазим историята си.

Неактивен denzel

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 85
  • Моля колегите за съдействие.
Колега напиши цена да не драскаме на лични.

Неактивен bassilisk

• Старши потребител
  • Публикации: 250
цената и е 45лв

Неактивен Мини

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 4
Здравей колега тази книга на кой автор е ,и дали е налична още?