Forum > Чужди детектори

Първи впечатления от Tesoro Cortes

(1/5) > >>

quell:
Първи впечатления:

Още с отварянето на кутията ми направи впечатление, че дисплея е прекалено малък и си мислех че няма да е достатъчно информативен.
Оказа се, че се лъжа. На дисплея постоянно има неверочтно количество информация (дълбочина на обекта, материал на обекта, приблизителен размер, индикатор за батерия и др.), което бе една приятна изненада.
Другото нещо, което с удоволствие установих е, че машината тежи само 1,35кг.(стандартно оборудван) и е много добре балансирана, като батериите са изведени в подлакътника.
Контролния панел е стандартен и всеки работил по-дълго с подобен тип машини ще се оправи без да се налага да чете някаква литература.

Режими на работа:

Тесоро Кортес има 4 режима на работа.
"ВСИЧКИ МЕТАЛИ" - ръчен земен баланс и регулируемо прагово ниво . В този режим на работа машината показва звуково всеки метал а дискриминира (показва какъв е обекта) единствено визуално на дисплея.
"ДИСКРИМИНАЦИЯ" - фиксиран земен баланс. Работи на тих режим, като показва всички обекти на дисплея, но "свири" единствено на желаните обекти (тези, които не са сложени в зоната на дискриминация). В този режим приятно впечатление ми направи факта, че когато има голямо желязо и монета заедно машината игнорира желязото и издава звуков сигнал. Естетсвено на дисплея е изписано, че има железен обект но звука ти дава възможност да се ориентираш.
"SUM-Дискриминация" - фабричен земен баланс. Този режим позволява подобрено търсене в среда с намалена видимост, като идентификацията става чрез осредняване на сигнала използвайки 9-тонална аудио самоличност за различните сигнали (на мен лично тази опция ми се стори излишна и понеже твърде много ми бе различна я отхвърлих и не съм я разучавал подробно).
"Notch-дискриминация" (narrow/wide) - избирателна дискриминация в режим тесен - широк. Тези настройки са фабрични и когато апарата е в режим тесен блокира всички кръгли или квадратни предмети (но ги показва на дисплея), като издава звук само на тесни и дълги обекти (сигурно ще е добър вариант за търсене на бронзови игли или хирургически инструметни скрити измежду капачки за буркани.. или измежду монети, които не искате да вадите  )) )

Дисплей:

Малкия, но информативен 2Х16 дисплей е наситен от показатели, които са много лесни за разбиране. Почти всичката информация се отнаса само до обекта, който в момента се сканира, като информацията се изтрива автоматично след 6сек. Целите винаги са видими на дисплея, дори, когато са дискриминирани, което ви позволява да видите колко боклук има на дадения обект без постоянно да бръмчи в ушите (особенно ми допадна това).
Когато не е насочен към някакви сигнали Кортес показва на дисплея режима на работа. В зависимост от големината и формата на обекта на дисплея се изписват различни обозначения на целта (сребърна/медна монета ... сребърен пръстен и др.), като тези показатели са ориентировъчни и сравнително неточни. Приятно впечатление ми направи факта, че когато попадне на обект, който е на повърхноста и е над чертата за четене на дискриминатора на дисплея излиза надпис "Вдигнете сондата" за да може машината да разчете правилно сигнала.
На дисплея се вижда също така дълбочината на обекта (калибриран в инчове с претенции от производителя за точност до 1см.)
От дясната страна е двузначен цифров дисплей наречен ID NUM, който е числен израз от 0 до 95 за номериране на стандартен набор от цели. 0 (желязо) и 95(сребро) и между тези числа различните други цели.
Според търсачи добре познаващи Тесоро Кортес същата скала, може да бъде използвана за определяна на външния вид на обекта. Според един от тези търсачи в даден район кръглите оловни метателни топчета имат показател 36 - 40 а в друг район 30 - 36 и според него когато човек излиза многократно с този апарат в един и същ район скоро вижда че показателите съвпадат и съумява да отсее дадени сигнали независимо от звуковите показатели, като по този начин получава повече информация въз основа на която да реши дали да подмине обекта или да го изкопае.
В центъра на долния ред има девет сегментен бар, който разделя пълния спектър от цели в девет части. От ляво на дясно деветте сегменти представляват: желязо (1), фолио (2), никел (3), кръгъл обект (4), квадратен обект (5), цинк Penny (6), мед Пени и Дайм (7), QUARTER (четвърт долар) (8), половината и долар (9) (тук всичко е добре но ме подразни факта че тези дето са правили машината са си мислили, че е предназначена единствено за щатския пазар с тези означения). Силата на сигнала се отбелязва с различна височина на квадратчето в тази скала.
Индикатора на батерията е видим постоянно.
Дисплея има възможност за осветяване (слабо и ярко).

На полето :

Машината се представи добре. Работи бързо и запазва настройките си, като за район от няколко километра и разлика във височината няколкостотин метра се наложи само една корекция на земния баланс и прага. Дискриминацията е много добра. Дълбочината добра (както на всички хубави машини от този клас). Единственото лошо впечатление е, че открива прекалено малки обекти като сачми от пушка и т.н. което обаче може да е предимство при търсене на малки обекти.

Уфф това е от мен че такова писане не бях правил от години. Дано съм бил полезен и моля да ме извините за правописните грешки.

(копиране само с разрешение на автора (колегата Quell) или администрацията на сайта)

imperio:
Правим темата "важна" поради труда който е положил колегата за да ни поднесе тази информация.

zanvan:
м даа  две три снимки да имаше от излета на колегата  и това става направо ревю :)пс  на подобни материали несъм  свикнал да попадам  ;)

pergamon:
Много полезно инфо за Кортес.

Санчо:
Здравейте  :)
Днес си поръчах едно Кортесче....то пък на време ли случих  :(
Да попитам  Quell...вече има отдавна апарачето,как се справя? Също взел ли е по голяма сонда / пита/ ... нов съм и малко не съм запознат с термините,какво е DD и СЕФ сонди,каква е разликата, и има ли такава.Тия сонди за кортеса май са най скъпите според другите апарачета.Също и да попитам за батериите...8бр. АА да ги сменявам през ден...скъпичко ще ми излезе за една година,имали други,същия размер,но да се зареждат.Благодаря предварително за отговора.
Май трябва и молба за членство да подам в БНФМ..така ли се пишеше :(

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия