Автор Тема: Моля информация за тази монета  (Прочетена 23007 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
Re: Моля информация за тази монета
« Отговор #15 -: Декември 14, 2017, 08:49:08 pm »
Врън на стрела си е , основата ти е крива. Размера трябва да е около 8-10 см някъде. Периода на точно тея стрели е много голям , едва ли ще оцели някой.
Какво значение има тая "крива основа"?
Да не забравяме, че предмета е бронзов!Има такива железни стрели, но бронзови с такава форма никога не съм намирал.Не съм търсил из нета дали има.Предполагам че ще са доста редки, ако въобще има стрели с такава форма.
Основата на предмета е с плосък заострен край каквито са римските стила.Такива предмети не са рядкост те се намираха доволно много.

Там е работата, че много хора не могат да определят правилно металите.Цветът на метала и окисите могат да ни ориентират, но на снимките рядко той е действителен.
Вижда се че металът е кован.Предметите от бронз обикновено се изработват чрез леене.Та имам съмнения дали това е бронз.Да не е мед?Тя се кове добре.Червен ли е цветът на метала?Какъв е цветът на окисите.Снимката не е достатъчно информативна.Та формата на тия язви и окиси не е характерна за бронза.Дали не е железен предмета?Ако е желязо значи е стрела.Но ако метала е бронз, -стило.
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен obu one

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #16 -: Декември 14, 2017, 09:05:49 pm »
Връх на стрела но не мисля че е бронз а желязо.

Неактивен Sprite

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #17 -: Декември 14, 2017, 09:25:21 pm »
Също е възможно да е медицински инструмент.

Неактивен gusparo

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 78
« Отговор #18 -: Декември 14, 2017, 10:54:36 pm »
Какво значение има тая "крива основа"?
Да не забравяме, че предмета е бронзов!Има такива железни стрели, но бронзови с такава форма никога не съм намирал.Не съм търсил из нета дали има.Предполагам че ще са доста редки, ако въобще има стрели с такава форма.
Основата на предмета е с плосък заострен край каквито са римските стила.Такива предмети не са рядкост те се намираха доволно много.

Там е работата, че много хора не могат да определят правилно металите.Цветът на метала и окисите могат да ни ориентират, но на снимките рядко той е действителен.
Вижда се че металът е кован.Предметите от бронз обикновено се изработват чрез леене.Та имам съмнения дали това е бронз.Да не е мед?Тя се кове добре.Червен ли е цветът на метала?Какъв е цветът на окисите.Снимката не е достатъчно информативна.Та формата на тия язви и окиси не е характерна за бронза.Дали не е железен предмета?Ако е желязо значи е стрела.Но ако метала е бронз, -стило.

Варбанов не е желязо като го надрасках малко червеникав блясък се получава а пък патината е зеленикава като в бронзовитв монети за това предположих че е  бронз но може и мед да е

Неактивен gusparo

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #19 -: Декември 14, 2017, 11:02:47 pm »
Също е възможно да е медицински инструмент.
И аз за нещо такова си мисля колега но неможах да намеря нещо подобно в нета

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #20 -: Декември 15, 2017, 12:04:09 am »
Адаша е предположил логично обяснение ако е бронз. Ако е желязо да не правим спекулации - с тая форма и заточване ако е стрела отива поне на десети век. Или е Рим -  стило както казва адаша, или е някакъв медицински инструмент от същия период. По-добри снимки биха били от полза за по-точно определяне.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
« Отговор #21 -: Декември 15, 2017, 02:19:32 am »
 Ако металът е червен значи става въпрос за мед и можем напълно да изключим "стрела".Медта се гъне лесно и не е подходяща за стрели.То и за стило не става, нито пък за медицински инструменти.Въобще медта рядко е използвана от III в пр.н.е. до  IV в сл. н.е. за направа на украшения и инструменти.
Не е задължително този предмет да е "нещо".Това ми напомня за едно златно парче с такава форма което бях намерил варненско.Личеше си че майсторът е започнал да прави нещо от метала.Металът не се е продавал с форма на тел, и всеки сам го е ковал за да му предаде необходимата форма.Например тенекията не може да се лее, а валцоването е измислено по късно.Та материала(ламарината) за сребърни, златни и медни византийски коруби е бил изковаван на ръка.Гърци и римляни също са ковали метала докато стане на ламарина или тел .
Та това може да е заготовка с неизвестно предназначение.Най често разни медни парчета се срещат по средновековните обекти.Ако майсторът по това време иска да направи пръстенче, трябва най напред да изкове и изтегли метала като жица с квадратно сечение.Сетне му придава форма на метална лента.После отрязва необходимата дължина и залепя отгоре плочката.Няма проблем че парчето в единия край е остро и в средата по дебело.То е в процес на обработка.Такива лепени късно средновековни пръстенчета се намират, но може да са искали да направят и нещо друго.
Не е задължително да знаем, нито да можем да разберем какво е това.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
« Отговор #22 -: Декември 15, 2017, 07:04:26 am »
Вероятно съм в грешка, но късната бронзова епоха обхваща периода 1600-1100 г. пр. Хр.
И ако тръгнем от това и приемем хипотетично, че може би е стрела...това изключва Рим.
Може и да греша.
Поздрави !!!
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен gusparo

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #23 -: Декември 15, 2017, 12:22:29 pm »
Благодаря ви за ценните отговори довечера ще се помъча да кача по хубави снимки и от двете страни е много заострено обаче е с патина като на бронз зеленикава синкава някаква но пък като го драснах малко патината лъскаше червеникаво

Неактивен Pointone

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #24 -: Декември 29, 2017, 07:28:41 pm »
Мнение за тази?

Неактивен Pointone

• Нов потребител
  • *
« Отговор #25 -: Декември 29, 2017, 07:32:42 pm »
нов съм и незная как да кача 2 снимки в един отговор и затова ги пускам в 2

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Вар Баний
« Отговор #26 -: Декември 29, 2017, 10:51:44 pm »
Hadrianopolis, Тракия.Транквилина, Септимий Север и Комод секат с подобен реверс, но не я намирам из нета.Може би Иван Върбанов я е публикувал, но му нямам каталозите.

Неактивен geodezist

• Старши потребител
  • Публикации: 286
« Отговор #27 -: Януари 02, 2018, 09:40:57 pm »
Антонии Пии Адрианопол ;)

Неактивен Pointone

• Нов потребител
  • *
« Отговор #28 -: Януари 03, 2018, 09:15:41 pm »
а струва ли нещо? :)

Активен бушон

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 479
« Отговор #29 -: Януари 03, 2018, 09:20:47 pm »
а струва ли нещо? :)

По този въпрос може да получиш консултация в най-близкото управление на МВР.