Форум Металдетектинг - дискусии, схеми, информация
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Начало
Помощ
Календар
Articles
Вход
Форум Металдетектинг - дискусии, схеми, информация
»
Forum
»
Обща секция
»
Общ форум Металдетектинг
(Модератори:
yaponetsa
,
phoenix
) »
Как да търсим ? с металотърсач.
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
2
Надолу
Автор
Тема: Как да търсим ? с металотърсач. (Прочетена 33963 пъти)
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Vladislav
Старши потребител
Публикации: 350
Как да търсим ? с металотърсач.
«
-:
Ноември 01, 2017, 07:17:01 am »
Здравейте, всички които използват металотърсач имат свой собствен предпочитан начин на търсене. Ето мойте наблюденния от форума, за най-добър начин на търсене:
1.Дискриминатора от копчето седи на "0" не се включва, машината се поставя на режим All Metal, като се настройва двутонова сигнализация, за цветни метали висок тон, за черни метали нисък тон. Без да се режат черните метали. Това може да е подходящо навсякъде освен на замърсено с множество железни отпадъци място, където за да не преуморяваме слуховия апарат (ушите си), изключваме тона за железни отпадъци, но във всички случай се търси на All Metal само заглушаваме тона за железните отпадъци. При това заглушаване се избягват и златните халки и златните синджирчета и дребните сребърни монети. Затова най-добре изобщо да не се ползва дискриминация, а просто дву-тонална настройка на апарата на ALL METAL, да сигнализира и цветни и черни находки. Понякога при дълбок предмет се обръща фазата, вместо цвят, свири желязо, ако сме изключили звука за железни предмети, дори няма да усетим, че подминаваме нещо.
2. Земния баланс задължително - ръчен и периодична проверка и ако се налага настройка на земята.
Автоматичния земен баланс ни изрязва дълбочината на проникване и просто подминаваме "целите". Разхождаме си Гегата.
3.Прага трябва да се настройва винаги на границата, да се чува едвам доловим звуков сигнал от говорителя, за максимална пробивност.
Идеята е да се ползва винаги Дву-тонова сигнализация в режим всички метали и прага да е на границата на чуваемост, така се постига маскимални параметри от металотърсача ако е и грундиран правилно.
Въпрос на навик и на привикване е да се научи човек, да работи като слуша не само за цветен сигнал, а и за черен, който може да подскаже находка. И да не дискриминира капачките, защото заедно с капачките се отхвърлят и доста приятни находки.
Опитвам се да систематизирам наученото, ако греша поправете ме..
Активен
kodokan
Администратори
Ветеран
Публикации: 1516
Re: Как да търсим ? с металотърсач.
«
Отговор #1 -:
Ноември 01, 2017, 07:53:09 am »
Привет, колега и адмирации за хубавата идея. Малко коментар за написаното от моя страна :
В истински режим на All Metal при повечето фабрични металдетектори звуковата индикация е еднотонална.
Автоматичният грунд баланс(Automatic Ground Balance) служи за бързо грундиране на металдетектора и е нещо съвсем различно от Automatic Ground Tracking и не съм съгласен, че автоматичното сканиране и донастройване на грунд баланса изрязва целите и разхождаме Гегата. Има места ,където минерализацията и особеностите на грунда се променят буквално на метри. Какво правим там? Т.е. в даден момент и ситуация не можем без аутотракинга. Отделен е въпросът как е реализиран този аутотракинг при различните металдетектори. От мои наблюдения правя изводът,че при дадени металдетектори аутотракингът прави максимално ефективен металдетектора, при други - помага в определени ситуации, но води и до пропускане на дълбоки сигнали. Поздрави.
Активен
vvarbanov
Ветеран
Публикации: 1247
Вар Баний
«
Отговор #2 -:
Ноември 01, 2017, 08:28:28 am »
Настройките зависят от модела на металотърсача.
За да се постигне максимална дълбочина и дискриминация машината трябва да се познава добре.От значение също са сезонът, времето ,температурата,почвата,металът и неговата големина,стилът на търсене, тонусът на търсача,часът от денонощието,важна е и сигурноста.
Операторът не трябва да се притеснява, че могат да го видят и урочасат "лоши очи".
Никакви мисли за секс или за ракията в хладилника не трябва да разсейват иманяра.Цигарите трябва да са достатъчно за да не се притеснява човек!Най добре е главата да е празна и лека.Тогава търсачът е в транс , и се намира в друго измерение.Спира да усеща студа, жегата и умората Ходи по нужда машинално без да мисли..... Бронза и среброто не могат да го извадят от това състояние. Той може да бъде върнат обратно от паралелната вселена само с появата на златна монета.
Активен
Най добрия приятел на иманяра е лопата.
geodezist
Старши потребител
Публикации: 286
«
Отговор #3 -:
Ноември 01, 2017, 09:20:47 am »
Не знам колеги както и с каквото да търся извадя ли нещо ми бърка в душата като не мога да изляза съм като болен има няма трябва да махам.Не знам дали и наркоманите са така но не си ли взема дозата лошо,студ минус 10 атака пек 40 градуса пак не ям не спя като ще е за ходене другите болни знаят странното е че не ми минава викам за една две години ще мине ама на години минаха пак същото.Някаде бяха писали За малджия,уруспия и ловджия няма лошо време
«
Последна редакция: Ноември 01, 2017, 09:24:43 am от geodezist
»
Активен
Vvvvv
Редовен потребител
Публикации: 100
«
Отговор #4 -:
Ноември 01, 2017, 10:34:26 am »
Vvarbanov ,Geodezist чест и почитания ...изкефих се максимално на постовете Ви ,много истински !
Активен
"Аз винаги си изваждам по някое по голямо желязо ,за да се ориентирам къде съм " Рублата
kodokan
Администратори
Ветеран
Публикации: 1516
«
Отговор #5 -:
Ноември 01, 2017, 10:41:04 am »
Наистина постовете на колегите са песен за душата и сърцето на истинския търсач . Нахъсващи и вдъхновяващи.
Активен
bassilisk
Старши потребител
Публикации: 250
«
Отговор #6 -:
Ноември 01, 2017, 12:47:00 pm »
Де....а и цигарите немам ли фас на джуката имам неприятното чуство че няма сигнали!Постовете на Върбанов са плод на размисли на ,,удръгнал'' търсач.Евала!
Активен
YONKO
Гост
«
Отговор #7 -:
Ноември 01, 2017, 01:45:21 pm »
Здравейте колеги. От всичко съм се отказвал, алкохол, цигари, жени, хазард, и не са ми липсвали. Бях се отказал и да дишам чист въздух, но без него не може
Поздрави!!!
Активен
iliev
Нов потребител
Публикации: 13
«
Отговор #8 -:
Ноември 01, 2017, 07:07:26 pm »
Кои металдетектор на ,ал метал работи на двутонална сигнализация .и кои атапарат има ауто грунд тракинг ..
Активен
tode_m
Нов потребител
Публикации: 14
«
Отговор #9 -:
Ноември 01, 2017, 07:34:40 pm »
Спектра
Активен
imperio
Администратори
Ветеран
Публикации: 3172
«
Отговор #10 -:
Ноември 01, 2017, 09:10:53 pm »
Правим темата "важна". Който има желание може да добавя чалъми които не са описани досега, или пък някои тарикатлъци за дадени модели металотърсачи които са се доказали с практиката.
Активен
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори
niki3
Старши потребител
Публикации: 397
«
Отговор #11 -:
Ноември 01, 2017, 09:26:42 pm »
И от мен един чалъм!Работиш на общ режим и като чуеш дълбок сигнал!Който неможе да бъде дискриминиран от апарата едва доловим!😀 Ожулваш отгоре два три пръста от почвата с лопатата и много пъти сигналите излизат цветни😃
Активен
Който търси може и да намери!Който не търси нема как да намери
Jujeto1
Нов потребител
Публикации: 16
«
Отговор #12 -:
Ноември 01, 2017, 11:28:14 pm »
Аз имам технетикс еуротек про с 32см сонда и търся само на all metal гледам и дисплея и вече мога да кажа,че капачка от бира 99% процента я познавам.2 години съм с него и съм доволен и когато излизам да търся отивам в друго измерение даже забравям и да пуша.Последния път 6 часа от край до край без почивка без цигари само вода.И Върбанов е много прав за страха оня ден ходих до мойто село и викам ще потъркам за 2 часа в една нива близо до нея може би 700-800метра е имало средновековно селище,рекичка,камъни само че се намирам близо до къщи и път и от толко гледане към пътя и къщите да не дойде някой за два часа нищо много разсейване.А един път в месеца когато ходиме до вилата на мойта приятелка тя се намира последна къща в селото над нея поляна 50х50м с рекичка извор и знам,че няма никой и ми е спокойно всеки път минимум 20-30 хубави сигнала предимно Турция и български монетки 1881-1940 и по някой пръстен.Скоро ще направя тема със снимки за това място и всичко извадено от там за период от 3 години всеки път пуска тая ливада.Късмет на всички колеги.
Активен
geodezist
Старши потребител
Публикации: 286
«
Отговор #13 -:
Ноември 02, 2017, 12:59:57 am »
Цигарите са задължителни пълна кутия и няколко резерв,оганчето е също важно поне 2 запалки задалжително,удобни обувки с по дебела подметка че с тънка в орано става лошо аз лично вземам термус кафе да не са постни цигарите яденето да не е тежко и много солено че се пати,лятото водата на малки глътки зимата шал задължително,много са добри неопреновите чорапи и ракавици.Уреда да е добре балансиран с добра дискриминация в дълбочина да се работи бавно 5 6 секунди мах максимално близо до земята,без лотки,съмнителните сигнали да се зачистват уреда да не е прекалено издут,да се взема предвид средата на работа замарсено,чисто да не се търси само дълбочина за сметка на другите показатели.Да не се бяга из нивата или гората размахвайки уреда като метла и сякаш древните те гонят,да се заравят дупките-дори кучетата го правят.Поеснявам печалба няма каквото изкарам слагам в машини,цигари,бензин и храна,пари правят други хора,производители,търговци,.......,........,за обикновения търсач остават само негативите,от законите в банановата ни република!Дано не оплашим някои нов колега!
Активен
jivko79
Нов потребител
Публикации: 2
«
Отговор #14 -:
Ноември 02, 2017, 05:18:15 am »
Много си прав за последното изречение 😀
Активен
Формат за разпечатване
Страници: [