Автор Тема: Идеи нови/стари за металотърсачи...  (Прочетена 40313 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2dun

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 17
Re: Идеи нови/стари за металотърсачи...
« Отговор #45 -: Август 13, 2017, 09:49:40 pm »
Става дума за "прохождение" -през опреден период на годината и подходящи атмосферни условия има възможност за приемане на телевизионни сигнали от големи разстояния. Но това е моментно- са няколко часа. Сори за спама :).
Тъй-тъй, може и с отражение от метеорни потоци - вчера беше пика на Персеидите. Така гледам телевизия от Лапландия от 17 юли до 24 август. Дават "Сам вкъщи" 5-та и 6-та серия!

Неактивен wave

• Производители
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 328
    • Wave metaldetektors
« Отговор #46 -: Август 14, 2017, 07:59:57 pm »
Алкохолик готов съм да споря че сегашните LM 324, които ти монтираш във Wave пардон в Адмирала са по-некачествени от тогавашните 741. Разликата е само че 741 е еденичен ОУ. През 80-те години на миналия век имаше няколко водещи фирми в производството на електронни елементи, конкуренцията беше жестока и качеството беше на ниво. Разбира се бяха и по-скъпи. Да не забравяме .че завода в Ботевград внасяше част от полупроводниците без пластмасовата заливка от BASF Германия. За това нашите транзистори 2Т31.. 2T35..., BD135,136...140 и др. например бяха с много добри параметри и добро качество..
КОГАТО ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ!
https://metaldetector-bg.com/

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1019
  • ADMIRAL
« Отговор #47 -: Август 14, 2017, 09:28:24 pm »
Колега ами ползвай си ги... Ако мислиш че не съм правил платки с цокли и не съм ги проверил може и да ти повярвам...

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
« Отговор #48 -: Август 14, 2017, 10:40:48 pm »
Алкохолик готов съм да споря че сегашните LM 324, които ти монтираш във Wave пардон в Адмирала са по-некачествени от тогавашните 741. Разликата е само че 741 е еденичен ОУ. През 80-те години на миналия век имаше няколко водещи фирми в производството на електронни елементи, конкуренцията беше жестока и качеството беше на ниво. Разбира се бяха и по-скъпи. Да не забравяме .че завода в Ботевград внасяше част от полупроводниците без пластмасовата заливка от BASF Германия. За това нашите транзистори 2Т31.. 2T35..., BD135,136...140 и др. например бяха с много добри параметри и добро качество..
Днешните ни транзистори и нтегрални схеми са китайско производтство , имат някакви характеристики , но далече от тези на оригинала !... В това съм дълбоко убеден.

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #49 -: Август 14, 2017, 11:34:40 pm »
Мехмед --- леко не се замисляш но си убеден . ... Какво им има на китайските елементи? Китайския смартфон който ползваш с какви транзистори е направен. Шумовете на елементите биха се отразили на изображението например.... Твоя смартфон има ли снежинки в изображението като елементите му са китайстки....
Китайците правят елементи на много високо ниво.... замислихте ли се вие специалистите по елементи как се прави 128 гигабайта в микро SD обем- карта памет. Седнали сте  да ми говорите за BD транзистори и 741 схеми. Огледайте се замислете се и ми обяснете за картата памет - после ще продължим дискусията.... 
Ето за това на снимката говорим. А ( С10 ) където пише ,мисля че е най високата скорост на обмен на данните.
« Последна редакция: Август 14, 2017, 11:55:33 pm от c2h5oh »

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 748
« Отговор #50 -: Август 15, 2017, 12:17:36 am »
Мехмед --- леко не се замисляш но си убеден . ... Какво им има на китайските елементи? Китайския смартфон който ползваш с какви транзистори е направен. Шумовете на елементите биха се отразили на изображението например.... Твоя смартфон има ли снежинки в изображението като елементите му са китайстки....
Китайците правят елементи на много високо ниво.... замислихте ли се вие специалистите по елементи как се прави 128 гигабайта в микро SD обем- карта памет. Седнали сте  да ми говорите за BD транзистори и 741 схеми. Огледайте се замислете се и ми обяснете за картата памет - после ще продължим дискусията.... 
Ето за това на снимката говорим. А ( С10 ) където пише ,мисля че е най високата скорост на обмен на данните.

Няма база за сравнение между цифрови и аналогови схеми, както и елементна база от оригинални елементи от преди десетиледия и сегашните продавани в Елимекс и подобни магазини за ширпотреба части, коите не се знае дали маркировката им отговаря на действителността. Да колега, китайците правят образите без снежинки, ама ако дадеш пример, къде се продават и може да се купят у нас, тогава може да се съгласим. Вярно е , че за прости схеми, като на адмирала и другите варианти на апарати изискванията не са чак кой знае колко високи и затова не може да се забележи драстична разлика в използваните елементи. Хората обаче, които разбират и държат на качество ги знаят тези неща и подхождат по правилния начин, не само за елементите, разбират материята и то не остава незабелязано.

Неактивен sisco1

• Производители
  • Редовен потребител
  • *
  • Публикации: 135
« Отговор #51 -: Август 15, 2017, 12:41:00 am »
Китайците правят и много качествени продукти, друг е въпроса вносителите какво вкарват и на каква цена.
Колегата Petronii  е прав за по прости аналогови схеми не се усеща кой знае колко, но  при цифровата техника за по прецизно измерване се вижда доста добре за какво иде реч.
Като цяло от китайско до китайско има голяма разлика.

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #52 -: Август 15, 2017, 12:48:13 am »
База за сравнение има колега... цифрови или аналогови все там. Ами как се прави според теб операционен усилвател на 300 МХц....(аналогова техника) на 1 квадратен милиметър чип. Без да влияят паразитни капацитети 2 pF капацитет на входа .... 100 mW изходна мощност.... и скорост на нарастване на сигнала 1100 волта за микросекунда.
Гледам в момента ПДФ файла на прецизен ОУ. и не е сигурно че това е най доброто. Та ако смяташ че всички елементи в елимекс са калпави - може да ни демонстрираш на едно видео как лично ти, би направил транзистор (home made),макар и с най-лошо качество..... защото иначе ми е много интересно от къде идват тези много калпави елементи в магазинната мрежа.
« Последна редакция: Август 15, 2017, 12:51:22 am от c2h5oh »

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #53 -: Август 15, 2017, 12:59:17 am »
Насирате се ама не клякате .... Моля ви пратете ми 2 транзистора (нови) еднакви но единия да е менте - както вие го определяте ,а другия да е оригинал . пратете ми схема по която да ги свържа и ми опишете вариант за тест..... Маркирайте ги да се виждат защото ще снимам теста ... И ми опишете предварително какви показатели в повече ще покрие оригинала. Та нека да го видим нагледно и после да говорим.
 Не казвам че не съм случвал калпав елемент .... Като взема 10 транзистора ,може един максимум два да са дали фира. Личи им още при самото включване - но става дума за отделен екземпляр. Останалите си работят чудесно.
Да не забравяме че и на най оригиналната техника ,производителя дава гаранционен срок. Явно е преценил че може да изгърми.
« Последна редакция: Август 15, 2017, 01:06:52 am от c2h5oh »

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 748
« Отговор #54 -: Август 15, 2017, 01:22:35 am »
Насирате се ама не клякате .... Моля ви пратете ми 2 транзистора (нови) еднакви но единия да е менте - както вие го определяте ,а другия да е оригинал . пратете ми схема по която да ги свържа и ми опишете вариант за тест..... Маркирайте ги да се виждат защото ще снимам теста ... И ми опишете предварително какви показатели в повече ще покрие оригинала. Та нека да го видим нагледно и после да говорим.
 Не казвам че не съм случвал калпав елемент .... Като взема 10 транзистора ,може един максимум два да са дали фира. Личи им още при самото включване - но става дума за отделен екземпляр. Останалите си работят чудесно.
Да не забравяме че и на най оригиналната техника ,производителя дава гаранционен срок. Явно е преценил че може да изгърми.

Ама ти сериозно ли ? Нали не мислиш , че някой нормален ще тръгне да доказва подобни щуротии.
Ужасс, първите думи от поста ти напълно ти прилягат.

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #55 -: Август 15, 2017, 01:32:27 am »
Тогава се разберете без мен и си поръчвайте елементи от Марс...

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 372
« Отговор #56 -: Ноември 19, 2019, 10:04:14 am »
Да четат програмистите на ЗлатнаМаска6:

Ако гледаме блок-схемата на Магнум на Анди Флинд:

Ограденото с червено е нискочестотен филтър (LPF), който трябва да елиминира мрежовите смущения с честота 50 херца от ел.преносната мрежа 220 волта.
Аналоговите филтри от първи Ред са недостатъчни кривата е прекалено полегата за да се затихва достатъчно сигнала и Разработчика Анди Флинд е направил Активен филтър с два ОУ от трети Ред. Това филтриране на 50Hz в аналоговата схемотехника е некачествено, a ако ползвате цифрова филтрация за 50 херца -> 20милисекунди периода на сигнала и понеже се повтаря тоест периодичен е сигнала, трябва да направим следното вземаме 4 или 5 стойности за тоя период от 20 милисекунди ADC семпъла сумираме ги и ги делим на 5 или на 4 т.е. средно аритметично целта е да се филтрира 50 те херца честотата на мрежовите смущения.
5*4=20 милисекунди т.е. правим 5 АЦП семпъла през 4 милисекунди или 4 семпъла през 5 милисекунди после ги сумираме и ги делим след това на 5 или на 4 че е  по лесно делене на 4 се прави като числото двоичното се шифтва два разряда надясно и така все едно сме го делили на 4
а трябва 4 Ax семпъла през 5 милисекунди да имаме от входа на Аналогово-Цифровия преобразувател АЦП(ADC) и после ги събираме A1+A2+A3+A4 и след това средно аритметично да намерим ги делим на 4 (A1+A2+A3+A4)/4=A така се елиминират напълно 50 херца смущенията и златната ви маска поставена в близост до електропреносна линия или градска среда няма да пизди ушите на клиентите ви. Честито!

Остава Хардуера да се модне малко само да разкарате LM358 (2ОУ) от принципната схема, който е аналоговия EMI филтър за 50 херца смущенията и да го дадете накъсо сигнала без LM358 и RC веригите около него.
Защото вече имате цифрова дигитална филтрация с режекторен филтър с честота на среза 50 Хц и много стръмна крива на затихване практически отвесна.
« Последна редакция: Ноември 19, 2019, 10:22:55 am от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #57 -: Ноември 20, 2019, 12:11:15 am »
Всъщност няма нужда да се маха друго освен кондензаторите от по 100 нано в оградения участък в схемата останалото си остава и няма да пречи след като се премахнат кондензаторите C2, C6, C11, C19, C22, C25 еми така си разсъждавам ама изобщо не съм в час каква ви е схемата в 6-та златна маска

Недостатък на предложения алгоритъм е че на всеки 20 милисекунди вадим по един отчет тоест имаме закъснение от 20милисекунди или това е 1/50 време от секундата. И ако махате с антената 2-3 метра за секунда на мах ще имате 4 до 6 сантиметра разлика между откриването на целта и бипкането на процесорчето, това не е много точно има закъснение, но модерните апарати са още по-бавни.
А ако се ползва поточен алгоритъм с FIFO буфер за филтъра може да се реализира на всеки 5 милисекунди ново средноаритметично резултат 5 милисекунди това е 1/200 част от секундата практически незабележимо за човека закъснение задръжка (ЛАГ). Как може да стане Събираме Амплитудните стойности Ах от входа на АЦП то А1 + А2 + А3 + А4 и делим на 4 резултата после изваждаме А1, добавяме А5 а  и пак делим на 4 резултата и така циклим докато идват все нови и нови данни а ние вадим първото събираемо добавяме новата семплирана стойност и на всеки 1/200 от секундата време вадим нов А която е средно аритметичното на 4 записани предварително назад във времето през 5 милисекунди стойности (А1 + А2 + А3 + А4)/4=А Има и друг вариант за алгоритъм софтуерен цифров режекторен филтър на 50Хц от най якия тип с 4 променливи А1 .. А4 които на всеки 5 милисекунди по прекъсване от таймера се презаписват 1,2,3,4,1,2,3,4,1,2,3,4,1,2,3,4... с новите прочетени от АЦП данни като редуваме записа 1234 и т.н., а за да извадим резултата "А" ги сумираме 4-те променливи и делим на 4 (шифтваме резултата от сумирането два разряда на дясно).

А дано да съм помогнал, че е срамота вече 21 век още с 50 херца да ги борим, а апропо в америка това няма да работи на 60 херца щото те са там.

И за да не стават зян частите дето извадихме ето да граднем Know-How от АЧЕто:
« Последна редакция: Ноември 20, 2019, 12:39:18 am от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #58 -: Ноември 20, 2019, 12:48:31 am »

ето така става ли ?
Да приложим западния опит

Целта е сложно за обяснение каква е двойно диференциране на сигнала с два кондензатора диференциращи вериги и усилване К  на стъпалата 29 и 39 стандартно за маските и допълнително още 10 усилване на Филтъра 50хц с LM358.
Двойното диференциране значи втора производна на сигнала
Първа производна е 1 ца само когато се изменя сигнала при статичен сигнал не се променя и е 0ла. така че ако имаме независимо какво нарастване или спадане на сигнала вадим първа производна 1 е само когато има промяна.
Втора производна вече с С7 и С20 - ускорение е скоростта на промяната на сигнала после първото му диференциране с първата диференцираща верига, която въведохме в оградените кръгчета.
и това е 1-ца втората производна само когато сигнала се изменя бързо т.е. има промяна в скоростта на изменение на сигнала не само да се изменя а при резки промени т.е. засечена цел това е аналоговата схемотехника аналоговия комп с Операционни Усилватели (ОУ) реализиран с два кондензатора и резистори двойно диференциране на сигнала и сле следи ако прага т.е. има забележима цел. Всичко това се чете в схемата на АЧЕТО. само там няма усилване с ОУ и затова не е чуствителна . Принципно идеята е тази за аналогова мигновенна обработка на сигнала в реално време без закъснение никакво но времеконстантите на RC диференциращите и интегриращите вериги в схемата да се доизчислят че сам ги намятал едно към гьотере. по принцип предавателната характеристика е квадратно уравнение aX2+bX+c=0 с тази промяна и зависи какви решения ще има за процесора да ги смята. И озвучава само правилните цели.
И ако разпишем коефициентите:
а=390
b=29
c=1
А е добре с да е поне 10 а тогава а ще остане само 39 ако пеместим освободения от филтрацията чип LM358 веднага след C12 и C16
« Последна редакция: Ноември 20, 2019, 01:14:19 am от Vladislav »

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #59 -: Ноември 20, 2019, 10:24:36 am »
Ето така си го представям (за да няма неразбиране):

ПХ:39X2+29X+10=0
« Последна редакция: Ноември 20, 2019, 10:42:34 am от Vladislav »