Автор Тема: Идеи нови/стари за металотърсачи...  (Прочетена 40316 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1509
Re: Идеи нови/стари за металотърсачи...
« Отговор #30 -: Август 09, 2017, 09:32:12 pm »
...Не знам какво е заложено в софтуера на ВДИ калкулаторите , но е леко в плюс ако се ползва мажоритарна логика - иначе казано за определен сигнал да се сумират примерно 5 стойности и софтуера да покаже средно аритметично- което съответно ще е с най малък коефициент на грешка.
Обикновено се вземат доста повече стойности.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1525
« Отговор #31 -: Август 09, 2017, 10:06:14 pm »
При White's Spectra V3 e заложено промяна на Rx чрез Rx Gain и на Tx чрез Tx Boost. Tова е резлизирано чрез комбинация на хардуер и софтуер. Поздрави.

Неактивен lomidol

• Старши потребител
  • Публикации: 287
« Отговор #32 -: Август 09, 2017, 11:28:56 pm »
Значи как си разсъждавам аз за "Идеaлния IB Металотърсач" Схема: Вземаме стандартна антена от Golden Mask 5/5+ да си улесним живота и правим само електрониката по следната схема: имаме резонансен генератор същия какъвто има в повечето читави схеми и даваме 20 волта амплитуда на предаващата бобина изводите със честота каквато си харесаме примерно 8,67 Килохерца за да не е кръгло число честотата няма значение, просто резонансен генератор и честотата си плава според много фактори. така създали сме полето което засветява целите сега остава да уловим фазовата разлика вземаме два усилвателя и усилваме с АРУ двата сигнала от двете приемни намотки като ги правим с амплитуда 3 волта примерно размах на осцилоскопа и имаме два изхода синус с фазова разлика между тях нека я кръстим Ф - фазовата разлика искаме да я измерим слагаме два компаратора на двата изходни сигнала от двата усилвателя които са с АРУ и изкарват фиксирана амплитуда единия сигнал уловен от предавателната намотка и другия уловен от приемната намотка. подаваме изходите на усилвателите който може и без АРУ и с АРУ но с голяма времеконстанта на АРУ-то задължително 1-2 сек. на двата компаратора (реализирани задължително с LM311 и един общ резистивен делител задаващ +10 миливолта на отрицателните им входове като референтно ниво) и така при задействане на компараторите подават сигнал съответно единия на R входа на RS тригер, а другия на S входа тоест имаме един JK тригер реализиран с 1/2 от 4093 два лог.елемента И-Не свързани като RS тригер с две устойчиви състояния на Q изхода излиза импулс с продължителност правопорпорционална на фазовия ъгъл който искахме да измерим. Добре ама импулс не ни върши работа и го прекарваме през един RC пасивен нискочестотен филтър от първи ред или по висок ред ако се налага засега нямам идея получаваме на изхода един аналогов сигнал напрежение което отговаря порпорционално на фазовия ъгъл и е постоянно можел с прост волтмер с стрелка или дигитален ко ни кефи повече да го измерим и да имаме фазовия ъгъл, но ние продължаваме да обработим още сигнала слагаме диференцираща верига т.е. ВЧ филтър 10Hz RC от първи род мисля за начало това ни премахва постоянната съставяща от изходния сигнал т.е. премахваме земното автоматичен земен баланс винаги земята оказва влияние и има определен постоянен фазов ъгъл натрупан в напрежението което ние измервахме с прекарване през ВЧ филтъра един кондензатор още и един резистор отстраняваме "Земята" и остава един импулс който се появява когато имаме цел трябва този импулс да се разшири по време т.е. добавяме един моновибратор реализиран с останалата част от лог.Интегрална Схема CMOS IC 4093 и получаваме импулс с продължителност удължена от моновибратора трябва ни звуков генератор реализиран например с таймер 555 или с ОУ начини бол който да се управлява от импулса от моновибратора ON/Off и да ни информира за намерена цел. Това който ми го начертае получава морална награда за първия металдетектор, без Синхронен Детектор от 80-те години насам. разбира се 4093 може да бъде заменена с специализирани CMOS микросхеми 4046 фазов детектор и 4047 чакащ мултивибратор.

ох по добре да си легна че взех да пиша върли простотий. Извинявайте Без да искам.

Извинявай братле, ама ти хлопа яко дъската

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
« Отговор #33 -: Август 10, 2017, 10:36:21 pm »
Извинявай братле, ама ти хлопа яко дъската
  А бе , тя темата е за изясняване от производителите , но както и да е !... Тях много не ги интересува нещо !...

Неактивен lz2dun

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 17
« Отговор #34 -: Август 11, 2017, 06:23:33 am »
С амплитудата вече стана ясно, нещата с VDI калкулатора са на път да се изяснят, сега е ред да "изобретим" ходографа!

Активен бушон

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 480
« Отговор #35 -: Август 11, 2017, 09:27:06 am »
Така, както се развива темата, скоро за мен няма да остане нищо за изобретяване.  :)

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1509
« Отговор #36 -: Август 11, 2017, 09:59:44 am »
Изоставаш  :)  Я виж Гарет, направо революция направиха като добавиха регулиране на силата звука в AT MAX.

• Ветеран
« Отговор #37 -: Август 11, 2017, 07:09:29 pm »
  А бе , тя темата е за изясняване от производителите , но както и да е !... Тях много не ги интересува нещо !...
Според мен , за скок във металдетектинга ще има тогава , когато всичко основно се намира в самата сонда , а данните се обработват от таблет или лаптоп и се види на екрана графиката на картинката , която се намира под земята!... Става въпрос за безжична връзка чрез блут ут или укв връзка . Има вече подобни разработки , но не ги виждам масово като новост все още !...
Имаше някаква разработка на "Тесла". Има немски металдетектори на подобен принцип , но те са с кабелна връзка между главата и лаптопа, доколкото знам . Има нови хоризонти за откриване!...

Неактивен odins-

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 291
  • xp deus,mikron 110
« Отговор #38 -: Август 11, 2017, 09:55:14 pm »
И това е открито,и го има масово отдавна,но не превъзхожда професионалните детектори

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1019
  • ADMIRAL
« Отговор #39 -: Август 11, 2017, 10:58:54 pm »
Мехмед ,  :) далеч си от истината ---- изобщо проблема не е дотолкова в сондата..... Ами дай на един качествен касетен дек  да наврем всичко в главата или на една ДВД записвачка всичко  в лазера....
Обработката на сигнала е фактора за качество.... Фирмите за касетни декове навремето се бореха за един децибел в повече в динамиката от върховия модел. Ти си се залепил в сондата ...
Гарантирам ти че по калпавата сонда би работила по добре ако обработката на сигнала е с по малошумящи елементи от колкото най прецизната сонда със схеми 709-741.
Фактора шум никой не го отчита тук....
Ако сложим перфектната антена на покрива, а тунера на телевизора пуска шум то на екрана снежинките ще са в изобилие. Но един добър тунер ще приема читаво без антена а само с парче кабел в антенния вход.....
В детекторите , само на входа имаме усилване по промелив ток и назад всички усилватели са по постоянен ток. Та като забодем сондата на осцилоскопа на последния усилвател се вижда как чертата е неспокойна  и подскача надолу нагоре. Това са дрейфови токове и шум от първия усилвател. Иначе казано сондата няма как да ги компенсира. Шумовете на усилвателя са най малки когато входа е на късо. Така през входа не може да влезе нищо и неспокойния сигнал пак ще го има. Това си е шум на елементите.
Колкото по високоомен е входа ,толкова по зле е крайния резултат. Та сондата е важна до толкова че да са точни фазите за да пренебрегнем земния ефект и за читава дискриминация.... нататък имат думата шумовете и дрейфовите токове....

Неактивен wave

• Производители
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 328
    • Wave metaldetektors
« Отговор #40 -: Август 11, 2017, 11:44:32 pm »
Сондата е важна дотолкова че да е изработена от качествени материали (смола,проводник,екран и др.)и качествена изработка и баланс. След това електрониката си върши работата пък дори и с ОУ 741 ,709, МА355 TL 084, 081,082 производство на ГДР. Да незабравяме че тези схеми бяха доста добри и качествени. През далечната 1991г. Детекторитенги правехме предимно с такива схеми и смея да кажа че работеха доста добре.
КОГАТО ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ!
https://metaldetector-bg.com/

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1019
  • ADMIRAL
« Отговор #41 -: Август 12, 2017, 12:11:54 am »
 :) Е да.... Това ползвахме ,то други нямаше... Дори първия ми Магнум беше със 741 метален корпус... И 709 пак такива....  :) Не че не работеше добре... Но сега ги ползваме само като стабилизатор на напрежение или други не чак до там отговорни модули...

• Ветеран
« Отговор #42 -: Август 13, 2017, 06:56:38 pm »
Мехмед ,  :) далеч си от истината ---- изобщо проблема не е дотолкова в сондата..... Ами дай на един качествен касетен дек  да наврем всичко в главата или на една ДВД записвачка всичко  в лазера....
Обработката на сигнала е фактора за качество.... Фирмите за касетни декове навремето се бореха за един децибел в повече в динамиката от върховия модел. Ти си се залепил в сондата ...
Гарантирам ти че по калпавата сонда би работила по добре ако обработката на сигнала е с по малошумящи елементи от колкото най прецизната сонда със схеми 709-741.
Фактора шум никой не го отчита тук....
Ако сложим перфектната антена на покрива, а тунера на телевизора пуска шум то на екрана снежинките ще са в изобилие. Но един добър тунер ще приема читаво без антена а само с парче кабел в антенния вход..... В детекторите , само на входа имаме усилване по промелив ток и назад всички усилватели са по постоянен ток. Та като забодем сондата на осцилоскопа на последния усилвател се вижда как чертата е неспокойна  и подскача надолу нагоре. Това са дрейфови токове и шум от първия усилвател. Иначе казано сондата няма как да ги компенсира. Шумовете на усилвателя са най малки когато входа е на късо. Така през входа не може да влезе нищо и неспокойния сигнал пак ще го има. Това си е шум на елементите.
Колкото по високоомен е входа ,толкова по зле е крайния резултат. Та сондата е важна до толкова че да са точни фазите за да пренебрегнем земния ефект и за читава дискриминация.... нататък имат думата шумовете и дрейфовите токове....
В татово време бях си купил ТВ "Електрон " . След няколко години му смених тунерите с един японски , малък колкото кибритена кутийка . Направи промени и в другите възли : Извадих му селектора на каналите и му вградих дистанционно управление със 100 канала... Изхвърлих му руският кинескоп и му сложих от фирмата "Тошиба"... Познай какво се случи !?...
Започнах за ловя сръбски канали , още и такива от Дания и Швеция ... За качеството на картината да не говорим!...  Та не става дума че съм се лепнал само за главата , електрониката и качествата на електронните компоненти също си казват думата ... Но съм прав , че трябва да се започне от главата , защото там има все още неизпитани възможности , това имам предвид . А доколкото до електрониката , тя сега е много по-прецизна и на високо ниво , благодарение на смд технологиите , по-точна и по-компактна е и може да се захранва от нисковолтови батерии с дълъг живот на експлоатация. Поздрави!
« Последна редакция: Август 13, 2017, 07:16:15 pm от Mehmed Kurusiulejman »

Неактивен lz2dun

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 17
« Отговор #43 -: Август 13, 2017, 08:06:49 pm »
В татово време бях си купил ТВ "Електрон " . След няколко години му смених тунерите с един японски , малък колкото кибритена кутийка . Направи промени и в другите възли : Извадих му селектора на каналите и му вградих дистанционно управление със 100 канала... Изхвърлих му руският кинескоп и му сложих от фирмата "Тошиба"... Познай какво се случи !?...
Започнах за ловя сръбски канали , още и такива от Дания и Швеция ... За качеството на картината да не говорим!...  Та не става дума че съм се лепнал само за главата , електрониката и качествата на електронните компоненти също си казват думата ... Но съм прав , че трябва да се започне от главата , защото там има все още неизпитани възможности , това имам предвид . А доколкото до електрониката , тя сега е много по-прецизна и на високо ниво , благодарение на смд технологиите , по-точна и по-компактна е и може да се захранва от нисковолтови батерии с дълъг живот на експлоатация. Поздрави!
Стана ми любопитно за Дания и Швеция - там ли занесе "Електрона", защото не мен от България нещо не ми се получава?

Активен nejdet

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 266
« Отговор #44 -: Август 13, 2017, 09:14:42 pm »
Става дума за "прохождение" -през опреден период на годината и подходящи атмосферни условия има възможност за приемане на телевизионни сигнали от големи разстояния. Но това е моментно- са няколко часа. Сори за спама :).