Forum > Схеми и инженерни решения

Идеи нови/стари за металотърсачи...

(1/14) > >>

Vladislav:
Здравейте, Благодаря на колегата за подсказката

--- Цитат на: c2h5oh в Юли 26, 2017, 08:41:11 am ---Колеги .... За новите идеи не смятайте че преди вас никой не се е сетил.
... Та относно идеите аз имам повече и не търся права за тях. Мога да ги споделя без да ме е страх че някой ще ги реализира и използва, но това може да е диалог в друга тема...

--- Край на цитат ---

Отварям Тема за Идеи и за да не съм празнословен, ще ви кажа едната моя идея.
 Всеки металотърсач на приемната бобина входа има усилвател с ОУ изпълнен с фиксиран коефициент на усилване, обаче ако имаме много слаб сигнал от дълбоока цел, трябва да усилим повече, обратно ако имаме по-силен сигнал от плитка цел трябва да усилим по-малко, за да не се нарушава работата на следващите блокове от металотърсача, които обработват сигнала.
 Затова предлагам да се въведе АРУ (Автоматично Регулиране на Усилването) на входния усилвател, система с ООВ по усилване, която да регулира усилването на входното усилвателно стъпало усилващо сигнала от приемната бобина.
 В металотърсачите изпълнени на принципа IB, входния сигнал е до 200 миливолта при зле балансирана антена нормално 20-30 миливолта при фабрично произведени антени. Усилва се 100 пъти входния сигнал от приемната бобина до 2-3 волта амплитуда на изхода на усилвателното стъпало и се подава на следващите модули в схемата на металотърсача.
 Моята идея е да се въведе АРУ (ООВ по усилване) и да се регулира усилването, ако е малко да се увеличава усилването, ако е много да се намалява, като условието е на изхода да имаме винаги входен сигнал с желаната амплитуда 2-3V max необходима за правилната работа на следващия модул от схемата - Синхронния Детектор.
 Сега положението е следното металотърсача е с входно стъпало с фиксирано усилване при плитки цели сигнала е добър при дълбооки цели сигнала отслабва драстично на 6 шеста степен от разстоянието до целта зависи силата на приетия сигнал. а ние не регулираме усилването така при мека почва (без минерализация) пропускаме дълбоките цели, които с добавяне на АРУ система на входния усилвател бихме доловили.

kodokan:
Vladislav, привет. Измисляш интересни теми и оживяваш форума за което ти благодаря. Но виж разгледай как е положението при White's Spectra V3(Rx Gain, Tx Boost) и DFX(Preamp Gain). Поздрави.

c2h5oh:
Този модул е така наречения компресор... В обратната връзка на операционния усилвател се свързва полеви транзистор който регулира усилванвто. До тук всичко е добре но в детекторите се избира оптимално усилване. Над определено усилване започват влияние офсетовите токове при които ще започнат паразитни сигнали. При ОУ първото стъпало е диференциален усилвател който усилва по напрежение. Всички следващи стъпала усилват по ток. Нестабилния сигнал на първото стъпало се усилва от следващите стъпала и накрая става каша... Когато съм на компа ще понапиша още по въпроса.. от телефона много неудобно.

kodokan:
Значи, примерно при Spectra V3 в някои ситуации прекаленото усилване на Rx Gain и при включен Tx Boost води до пропускане на сигнали. Опитен търсач е този ,който знае колко да усили(или намали) за да работи оптимално металдетектора. Не виждам как може да стане това автоматично усилване. Поздрави.

lz2dun:
Сигнала след входния усилвател има две компоненти - амплитуда и фаза. Като сложим АРУ, ще имаме постоянна амплитуда и ни остава само фазата като информация за обекта. Ако елиминираме и фазата с друг гениален трик, спокойно ще си "търкаме" с машините - няма да "гъкнат" при никакъв метал  :D :D :D!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия