0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Колеги .... За новите идеи не смятайте че преди вас никой не се е сетил.... Та относно идеите аз имам повече и не търся права за тях. Мога да ги споделя без да ме е страх че някой ще ги реализира и използва, но това може да е диалог в друга тема...
Здравейте, Благодаря на колегата за подсказкатаОтварям Тема за Идеи и за да не съм празнословен, ще ви кажа едната моя идея. Всеки металотърсач на приемната бобина входа има усилвател с ОУ изпълнен с фиксиран коефициент на усилване, обаче ако имаме много слаб сигнал от дълбоока цел, трябва да усилим повече, обратно ако имаме по-силен сигнал от плитка цел трябва да усилим по-малко, за да не се нарушава работата на следващите блокове от металотърсача, които обработват сигнала. Затова предлагам да се въведе АРУ (Автоматично Регулиране на Усилването) на входния усилвател, система с ООВ по усилване, която да регулира усилването на входното усилвателно стъпало усилващо сигнала от приемната бобина. В металотърсачите изпълнени на принципа IB, входния сигнал е до 200 миливолта при зле балансирана антена нормално 20-30 миливолта при фабрично произведени антени. Усилва се 100 пъти входния сигнал от приемната бобина до 2-3 волта амплитуда на изхода на усилвателното стъпало и се подава на следващите модули в схемата на металотърсача. Моята идея е да се въведе АРУ (ООВ по усилване) и да се регулира усилването, ако е малко да се увеличава усилването, ако е много да се намалява, като условието е на изхода да имаме винаги входен сигнал с желаната амплитуда 2-3V max необходима за правилната работа на следващия модул от схемата - Синхронния Детектор. Сега положението е следното металотърсача е с входно стъпало с фиксирано усилване при плитки цели сигнала е добър при дълбооки цели сигнала отслабва драстично на 6 шеста степен от разстоянието до целта зависи силата на приетия сигнал. а ние не регулираме усилването така при мека почва (без минерализация) пропускаме дълбоките цели, които с добавяне на АРУ система на входния усилвател бихме доловили.
Сигнала след входния усилвател има две компоненти - амплитуда и фаза. Като сложим АРУ, ще имаме постоянна амплитуда и ни остава само фазата като информация за обекта. Ако елиминираме и фазата с друг гениален трик, спокойно ще си "търкаме" с машините - няма да "гъкнат" при никакъв метал !
/*Модерни металотърсачи се конструират и по метода на "фазовия ъгъл". Осцилатор на много ниска честота (VLF) управлява един кръг, свързан към него чрез буферна част (НЧУ), която гарантира стабилност на честотата от осцилатора, независимо от параметрите на кръга (извън резонанс). Усилвател, към който е свързан друг кръг, създава кръгова вълна ω с честота, равна на тази на осцилатора. За получаване на още една кръгова вълна, осцилаторът се свързва също към усилвател. Когато системата от двата балансирани кръга (IB), оформена като датчик, се доближи до метал, фазовата разлика между двете кръгови вълни, в зависимост от вида на метала, се изменя. Това изменение лесно може да се преобразува в импулс и съответно порпорционално напрежение за индициране. Така например, полученият импулс може да се преобразува в честота за кодово отчитане на резултата (червен цвят за немагнитни и зелен - за магнитни метали), а също и цифрова величина (VDI), показваща дълбочината и размера на находката. Тези идеи се реализират лесно с помоща цифровата електроника. Земният ефект при много ниска честота дава много по-малки изменения при доближаване или отдалечаване на кръга от земната повърхност. Чуствителността, при пълно подтискане на смущенията, позволява откриване на монета от десет стотинки на разстояние 250-300мм.к.т.н. инж. Илия Кънчевинж. Константин ЩеревВарна, 1993г.*/Метода на "фазовата разлика" ми споделиха апокрифно тайно през 80-десетте години когато даваха филма извънземното E.T., гледах металотърсачите във филма и питах правилния човек, казаха ми американските били много напреднали с фазова разлика военни т.е. засекретени. а имало и Импулсни ама за тях пък въобще никаква информация не ми дадоха само че били най-суперски, като извънземна техника за 80-те години говорим.