Автор Тема: Идеи нови/стари за металотърсачи...  (Прочетена 40314 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
  • Публикации: 372
Здравейте, Благодаря на колегата за подсказката
Колеги .... За новите идеи не смятайте че преди вас никой не се е сетил.
... Та относно идеите аз имам повече и не търся права за тях. Мога да ги споделя без да ме е страх че някой ще ги реализира и използва, но това може да е диалог в друга тема...

Отварям Тема за Идеи и за да не съм празнословен, ще ви кажа едната моя идея.
 Всеки металотърсач на приемната бобина входа има усилвател с ОУ изпълнен с фиксиран коефициент на усилване, обаче ако имаме много слаб сигнал от дълбоока цел, трябва да усилим повече, обратно ако имаме по-силен сигнал от плитка цел трябва да усилим по-малко, за да не се нарушава работата на следващите блокове от металотърсача, които обработват сигнала.
 Затова предлагам да се въведе АРУ (Автоматично Регулиране на Усилването) на входния усилвател, система с ООВ по усилване, която да регулира усилването на входното усилвателно стъпало усилващо сигнала от приемната бобина.
 В металотърсачите изпълнени на принципа IB, входния сигнал е до 200 миливолта при зле балансирана антена нормално 20-30 миливолта при фабрично произведени антени. Усилва се 100 пъти входния сигнал от приемната бобина до 2-3 волта амплитуда на изхода на усилвателното стъпало и се подава на следващите модули в схемата на металотърсача.
 Моята идея е да се въведе АРУ (ООВ по усилване) и да се регулира усилването, ако е малко да се увеличава усилването, ако е много да се намалява, като условието е на изхода да имаме винаги входен сигнал с желаната амплитуда 2-3V max необходима за правилната работа на следващия модул от схемата - Синхронния Детектор.
 Сега положението е следното металотърсача е с входно стъпало с фиксирано усилване при плитки цели сигнала е добър при дълбооки цели сигнала отслабва драстично на 6 шеста степен от разстоянието до целта зависи силата на приетия сигнал. а ние не регулираме усилването така при мека почва (без минерализация) пропускаме дълбоките цели, които с добавяне на АРУ система на входния усилвател бихме доловили.
« Последна редакция: Юли 26, 2017, 06:18:39 pm от Vladislav »

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1525
Re: Идеи нови/стари за металотърсачи...
« Отговор #1 -: Юли 26, 2017, 06:56:47 pm »
Vladislav, привет. Измисляш интересни теми и оживяваш форума за което ти благодаря. Но виж разгледай как е положението при White's Spectra V3(Rx Gain, Tx Boost) и DFX(Preamp Gain). Поздрави.

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • Публикации: 1019
  • ADMIRAL
« Отговор #2 -: Юли 26, 2017, 07:48:54 pm »
Този модул е така наречения компресор... В обратната връзка на операционния усилвател се свързва полеви транзистор който регулира усилванвто. До тук всичко е добре но в детекторите се избира оптимално усилване. Над определено усилване започват влияние офсетовите токове при които ще започнат паразитни сигнали. При ОУ първото стъпало е диференциален усилвател който усилва по напрежение. Всички следващи стъпала усилват по ток. Нестабилния сигнал на първото стъпало се усилва от следващите стъпала и накрая става каша... Когато съм на компа ще понапиша още по въпроса.. от телефона много неудобно.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #3 -: Юли 26, 2017, 08:01:46 pm »
Значи, примерно при Spectra V3 в някои ситуации прекаленото усилване на Rx Gain и при включен Tx Boost води до пропускане на сигнали. Опитен търсач е този ,който знае колко да усили(или намали) за да работи оптимално металдетектора. Не виждам как може да стане това автоматично усилване. Поздрави.

Неактивен lz2dun

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 17
« Отговор #4 -: Юли 26, 2017, 08:11:45 pm »
Сигнала след входния усилвател има две компоненти - амплитуда и фаза. Като сложим АРУ, ще имаме постоянна амплитуда и ни остава само фазата като информация за обекта. Ако елиминираме и фазата с друг гениален трик, спокойно ще си "търкаме" с машините - няма да "гъкнат" при никакъв метал  :D :D :D!

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
« Отговор #5 -: Юли 26, 2017, 09:11:22 pm »
Здравейте, Благодаря на колегата за подсказката
Отварям Тема за Идеи и за да не съм празнословен, ще ви кажа едната моя идея.
 Всеки металотърсач на приемната бобина входа има усилвател с ОУ изпълнен с фиксиран коефициент на усилване, обаче ако имаме много слаб сигнал от дълбоока цел, трябва да усилим повече, обратно ако имаме по-силен сигнал от плитка цел трябва да усилим по-малко, за да не се нарушава работата на следващите блокове от металотърсача, които обработват сигнала.
 Затова предлагам да се въведе АРУ (Автоматично Регулиране на Усилването) на входния усилвател, система с ООВ по усилване, която да регулира усилването на входното усилвателно стъпало усилващо сигнала от приемната бобина.
 В металотърсачите изпълнени на принципа IB, входния сигнал е до 200 миливолта при зле балансирана антена нормално 20-30 миливолта при фабрично произведени антени. Усилва се 100 пъти входния сигнал от приемната бобина до 2-3 волта амплитуда на изхода на усилвателното стъпало и се подава на следващите модули в схемата на металотърсача.
 Моята идея е да се въведе АРУ (ООВ по усилване) и да се регулира усилването, ако е малко да се увеличава усилването, ако е много да се намалява, като условието е на изхода да имаме винаги входен сигнал с желаната амплитуда 2-3V max необходима за правилната работа на следващия модул от схемата - Синхронния Детектор.
 Сега положението е следното металотърсача е с входно стъпало с фиксирано усилване при плитки цели сигнала е добър при дълбооки цели сигнала отслабва драстично на 6 шеста степен от разстоянието до целта зависи силата на приетия сигнал. а ние не регулираме усилването така при мека почва (без минерализация) пропускаме дълбоките цели, които с добавяне на АРУ система на входния усилвател бихме доловили.
Хубаво си я подхванал темата . Но доколкото знам от опит , металотърсачите хващат много сигнали , например от високото напрежение наблизо , да кажем и нежелани сигнали на орудено , което ще рече , че според идеята ти , трябва на входа на всеки детектор да има селективен усилвател , който " да заглушава " непотребните сигнали и "да пропуска" само сигнала , който желаеш ... Има начин , това се осъществява в самата търсеща сонда , може да се управлява с микроконтолер . За целта се добавят нови бобини извън тези , които са в самата търсеща сонда . Те имат различна форма и размери от бобините на основната сонда и броят им може да се мени според вида на апарата и вида на търсещата сонда !... Май написах повече , отколкото трябваше !...

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #6 -: Юли 26, 2017, 09:27:10 pm »
Сигнала след входния усилвател има две компоненти - амплитуда и фаза. Като сложим АРУ, ще имаме постоянна амплитуда и ни остава само фазата като информация за обекта. Ако елиминираме и фазата с друг гениален трик, спокойно ще си "търкаме" с машините - няма да "гъкнат" при никакъв метал  :D :D :D!

/*Модерни металотърсачи се конструират и по метода на "фазовия ъгъл". Осцилатор на много ниска честота (VLF) управлява един кръг, свързан към него чрез буферна част (НЧУ), която гарантира стабилност на честотата от осцилатора, независимо от параметрите на кръга (извън резонанс).
 Усилвател, към който е свързан друг кръг, създава кръгова вълна ω с честота, равна на тази на осцилатора. За получаване на още една кръгова вълна, осцилаторът се свързва също към усилвател. Когато системата от двата балансирани кръга (IB), оформена като датчик, се доближи до метал, фазовата разлика между двете кръгови вълни, в зависимост от вида на метала, се изменя. Това изменение лесно може да се преобразува в импулс и съответно порпорционално напрежение за индициране. Така например, полученият импулс може да се преобразува в честота за кодово отчитане на резултата (червен цвят за немагнитни и зелен - за магнитни метали), а също и цифрова величина (VDI), показваща дълбочината и размера на находката. Тези идеи се реализират лесно с помоща цифровата електроника. Земният ефект при много ниска честота дава много по-малки изменения при доближаване или отдалечаване на кръга от земната повърхност. Чуствителността, при пълно подтискане на смущенията, позволява откриване на монета от десет стотинки на разстояние 250-300мм.
к.т.н. инж. Илия Кънчев
инж. Константин Щерев
Варна, 1993г.*/

Метода на "фазовата разлика" ми споделиха апокрифно тайно през 80-десетте години когато даваха филма извънземното E.T., гледах металотърсачите във филма и питах правилния човек, казаха ми американските били много напреднали с фазова разлика военни т.е. засекретени. а имало и Импулсни ама за тях пък въобще никаква информация не ми дадоха само че били най-суперски, като извънземна техника за 80-те години говорим.
« Последна редакция: Юли 26, 2017, 09:31:18 pm от Vladislav »

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #7 -: Юли 26, 2017, 10:05:01 pm »
ДА .... Детекторите индуктивен баланс правят отчитане на целта поради промяна на фазовия ъгъл. Входния усилен сигнал си е просто амплитуда. Изместен е по фаза спрямо сигнала на генератора,което изместване зависи от резонансите на двата кръга. Не е нужно да е стабилен. Генераторите които се ползват,работят така че тяхната честота зависи от резонанса на кръга. Ако по някаква причина се промени резонанса, което е възможно в малки граници,се променя в тези граници и честотата но се запазва амплитудата. При стабилния генератор,наруши ли се кръга ,амплитудата пада.
Фазовия детектор образно казано използва част от амплитудата на генератора, затова на осцилоскопа формата му е "S". Този сигнал при промяна на фазовия ъгъл също образно - ляга или расте- което зависи от вида на метала. Това формира напрежение с постояннотоков потенциал. След фазовия детектор сигнала се усилва по постоянен ток. В обратните връзки на ОУ се поставят времеви RC групи които задават време на голямото усилване като след това време усилването рязко пада. Нататък вече е ясно - звуков генератор , ключ - може да е изпълнен с компаратор и НЧУ.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
« Отговор #8 -: Юли 26, 2017, 10:21:22 pm »

Много хора си въобразяват, че имат ценни идеи, това е следствие на тяхната липса на опит и недостатъчни знания.

Голите идеи, нищо не струват докато не се изпробват и докажат.
Обикновено лаиците имат най много предположения, които с повишаване на грамотността, отпадат.Доста хора по цял свят се занимават с конструиране на металотърсачи, трудно е да се осъществи нова идея, която не е хрумнала досега на никой друг.

Неактивен Bojankata

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 114
« Отговор #9 -: Юли 26, 2017, 10:42:11 pm »
/*Модерни металотърсачи се конструират и по метода на "фазовия ъгъл". Осцилатор на много ниска честота (VLF) управлява един кръг, свързан към него чрез буферна част (НЧУ), която гарантира стабилност на честотата от осцилатора, независимо от параметрите на кръга (извън резонанс).
 Усилвател, към който е свързан друг кръг, създава кръгова вълна ω с честота, равна на тази на осцилатора. За получаване на още една кръгова вълна, осцилаторът се свързва също към усилвател. Когато системата от двата балансирани кръга (IB), оформена като датчик, се доближи до метал, фазовата разлика между двете кръгови вълни, в зависимост от вида на метала, се изменя. Това изменение лесно може да се преобразува в импулс и съответно порпорционално напрежение за индициране. Така например, полученият импулс може да се преобразува в честота за кодово отчитане на резултата (червен цвят за немагнитни и зелен - за магнитни метали), а също и цифрова величина (VDI), показваща дълбочината и размера на находката. Тези идеи се реализират лесно с помоща цифровата електроника. Земният ефект при много ниска честота дава много по-малки изменения при доближаване или отдалечаване на кръга от земната повърхност. Чуствителността, при пълно подтискане на смущенията, позволява откриване на монета от десет стотинки на разстояние 250-300мм.
к.т.н. инж. Илия Кънчев
инж. Константин Щерев
Варна, 1993г.*/

Метода на "фазовата разлика" ми споделиха апокрифно тайно през 80-десетте години когато даваха филма извънземното E.T., гледах металотърсачите във филма и питах правилния човек, казаха ми американските били много напреднали с фазова разлика военни т.е. засекретени. а имало и Импулсни ама за тях пък въобще никаква информация не ми дадоха само че били най-суперски, като извънземна техника за 80-те години говорим.
Здравей колега,ти знаеш ли как се лепи с поялник металотърсач.

Неактивен c2h5oh

• Ветеран
  • ADMIRAL
« Отговор #10 -: Юли 26, 2017, 10:48:43 pm »
Прав си колега vvarbanov ..... Не вярвам че от тук ще се отвори нова страница в детектинга... Материята трябва да се познава до болка и тогава да се мисли за идеи...Великите идеи винаги ще си останат тайна  ;D.... Един познат казва: дядо ми може да говори на 15 езика но не иска. Дано да се хване сърказма..
Аз имам идеи - ДА, но не за патенти като нещо ново,невиждано и нечувано , а за определена схема. Дори само това да се смени един операционен усилвател с по прецизен пак е нещо...

Неактивен Vladislav

• Старши потребител
« Отговор #11 -: Юли 26, 2017, 11:00:51 pm »
Здравейте, колега админ намерих същото решение в схемата на един велик Варненец бай Гроздьо за когото знам изобщо че е съществувал от колегата vvarbanov и за неговите велики апарати "Гъдулки". На схемата с буква "С" е означена връзката към стрелката, която мери нивото амплитудата на сигнала усилен от входния усилвател и се настройва с копче.
 Това са направили и констукторите инженери на хардуера на новите компютърни модели на Уайтс за които споменахте по-горе.
 При руските АКА нямаха такава опция бяха с фиксирано усилване в началото, но след Полигон "ПЕРЕГРУЗКА" се появи бърз фикс с потенциометър PAG (PreAmplifierGain control), а сега вече се управляват от софутера. Като чуствителността ако се сложи на 1 от 10 това са 10% от максималната дълбочина на апарата според данни от производителя (асемблатора) им Микрон. Така на принципа Опит-Грешка се учат и най-добрите ми е мисълта.
Моята идея "АРУ" е да не заприличва машината ви на феномена Мерчев с неговите дузини копчета и ключета и никой не знай освен той, кое за какво точно е.
 Е просто да се добави АРУ. Вижте и производителя Уаитс не знаят, как се прави настройката. Инженерите им Конструктори, затова електрончиците са прехвърлили топката на отдела колегите си програмисти дали са им 3 нива Гаин на входа, като това хардуерно се прави лесно с аналогов мултиплексор (чип 4051, който се включват до 8 резистора) намалили са ги до 4 опции нива на входното усилване на степени явно е достатъчно регулиране и PAG се управлява с два бита логически сигнала към чипа CMOS ИС4051 който чип подменя единия от двата резистора с един от 4те предварително избрани (подбрани) резистори в обратната връзка на входния ОУ и имаме PAG control.
 Проблема вече е софтуерен алгоритъм няма. Само старите оператори на Гъдулките на Бай Гроздьо знаят как се настройва тя, т.е. те имат готов алгоритъм за работа с копчето за усилването и като следят показанието на стрелката настройват уреда си.
 А как са го решили колегите им от програмисткия отдел ми много просто горещия картоф са го пратили при потребителя така само просветените могат да оперират успешно с техниката т.е. изобщо да извадят нещо, но само при правилните настройки които "никой" не ги знай как се правят.
Та май е време да имаме и нова тема Софтуерни Алгоритми за Металотърсачи Нови и Стари.
« Последна редакция: Юли 26, 2017, 11:17:39 pm от Vladislav »

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #12 -: Юли 26, 2017, 11:36:25 pm »
 Ако говорим за алгоритми и програмиране на мен това ми е силната страна . Щом старите оператори са го настройвали - значи алгоритъм има. Може и да е много трудно, трудоемко и сложно, но когато е ясно какво трябва да се прави и всичките възможни варианти, то може да се опише като алгоритъм и да се напише програмен код.  При програмистите в повечето случаи проблемът е, че не могат да вникнат в дадената предметна област за която разработват продукт. И го правят както на тях им е по лесно и удобно за сметка на потребителя. Ако програмистите в тези отдели са добри търсачи със стаж и опит в металдетектинга може би ще се справят по-добре . Поздрави.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #13 -: Юли 26, 2017, 11:46:08 pm »
Колеги и да не се получи - на мен са ми приятни подобни теми. Споделя се доста полезна информация. Примерно от поста на колегата Алкохол за голямия ток в Tx-a(в другата подобна тема) си обяснявам защо толкова много дефектират сондите на Спектрите.

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 748
« Отговор #14 -: Юли 26, 2017, 11:46:49 pm »
Когато е измислен индуктивния баланс, АРУ-то е било първото нещо, за което са се сетили, не са били толкова задръстени, та да не се сетят за подобно нещо. Освен това и са били много по-големи специалисти в аналоговата схемотехника, която е с по-голямо значение от цифровизацията и елементарното ограничаване до зелено и червено светодиодче. Поради вече посочени от колегите причини е установено, че АРУ-то не става за входящо стъпало и тази идея не става. Може би става за дипломната работа, но за реалността отпада.