Автор Тема: Тъп въпрос :D. Монета ли е било?  (Прочетена 13620 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
Тъп въпрос :D. Монета ли е било?
« -: Юни 30, 2017, 01:36:04 pm »
Здравейте колеги намерих въпросният диск на територията на стар форт. Възможно ли е да е доста изтрита монета. Премета е направен от мед и има дебела зелена патина. Диаметъра е  около 1.5см а дебелината към 1.5-2мм. Дебелината е по голяма в центъра и намалява към краищата. Видимо няма останал образ по диска/монетата.  Питам от интерес да знам како още може да изскочи от въпросното място.

Неактивен Petronii

• Ветеран
  • Публикации: 740
Re: Тъп въпрос :D. Монета ли е било?
« Отговор #1 -: Юни 30, 2017, 02:24:53 pm »
Монета си е, римска, но е много корозирала и не може да се определи. Какво може да излезе ли?  Каквото фортуна определи  :)

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #2 -: Юни 30, 2017, 03:32:24 pm »
Монета си е, римска, но е много корозирала и не може да се определи. Какво може да излезе ли?  Каквото фортуна определи  :)
има ли някакъв шанс да я почистя с нещо и да се появи изображение.

Неактивен Petronii

• Ветеран
« Отговор #3 -: Юни 30, 2017, 04:13:11 pm »
има ли някакъв шанс да я почистя с нещо и да се появи изображение.

На мен не ми е известен начин, при който да постигнеш реален резултат. По-добре я остави и отиди да търсиш някоя друга по-запазена, в земята има още много и чакат някой да ги вади.  Щом си намерил една, има още, може да имаш късмет със следващите, продължавай с търсенето.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #4 -: Юни 30, 2017, 04:16:23 pm »
На мен не ми е известен начин, при който да постигнеш реален резултат. По-добре я остави и отиди да търсиш някоя друга по-запазена, в земята има още много и чакат някой да ги вади.  Щом си намерил една, има още, може да имаш късмет със следващите, продължавай с търсенето.
Mежду другото като се замисля мисля че я намерих в близост до пръстена от другата ми тема, това значи ли че и той реално е от тази епоха :)

Неактивен Petronii

• Ветеран
« Отговор #5 -: Юни 30, 2017, 04:40:44 pm »
Mежду другото като се замисля мисля че я намерих в близост до пръстена от другата ми тема, това значи ли че и той реално е от тази епоха :)

Ми що да не е, то обикновенно археолозите намират съдове и керамика, някоя и друга монета и категорично твърдят, че е от януари 112 год. примерно. При всички случаи, след като се съберат повече доказателства и се намери връзка, тогава вече може да се определи какво и от кога е.

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
« Отговор #6 -: Юни 30, 2017, 10:03:33 pm »
Здравейте колеги намерих въпросният диск на територията на стар форт. Възможно ли е да е доста изтрита монета. Премета е направен от мед и има дебела зелена патина. Диаметъра е  около 1.5см а дебелината към 1.5-2мм. Дебелината е по голяма в центъра и намалява към краищата. Видимо няма останал образ по диска/монетата.  Питам от интерес да знам како още може да изскочи от въпросното място.
Благодарение на изкуствените торове , хвърляни по нивите през годините и подпочвените води , ей в това се превръщат медните и бронзовите монети !... Няма как да я възстановиш , дори е трудно да се разпознае датировката на сечене , но дано да имаш късмет и да бръкнеш по-надълбоко и уловиш сигнал на по-запазена монета !... Тази е много корозирала и няма никаква нумизматична стойност.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3172
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #7 -: Юли 01, 2017, 08:31:35 am »
Не е само до торовете. Тази монета е горяла.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
« Отговор #8 -: Юли 03, 2017, 01:42:18 am »
Не е само до торовете. Тази монета е горяла.
Възможно е . В ония времена по време на военни действия са били опожарявани цели селища...

Неактивен MASK88

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #9 -: Октомври 26, 2018, 08:50:10 pm »
Опитай да изчистиш корозията с тази рецепта,аз лично я изпробв и съм доволен! :)

Лимон и Сода за хляб
Лимонът има широко приложение за почистване у дома. За да върнете блясъка на месингови предмети изстискайте половин лимон в малка купичка. Добавете 1 лъжица сода за хляб и разбъркайте. Сместа ще започне да съска леко, това е нормално, тъй като двете вещества влизат в реакция. Когато съскането престане, нанесете пастата с кръгови движения, за да полирате месинга. Изчистете лимоновата смес с помощта на влажна кърпа и подсушете предмета добре.

Сипвай постепенно содата, защото реакцията е доста бурна. :)

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1247
  • Вар Баний
« Отговор #10 -: Октомври 26, 2018, 10:22:56 pm »
Опитай да изчистиш корозията с тази рецепта,аз лично я изпробв и съм доволен! :)

Лимон и Сода за хляб
Лимонът има широко приложение за почистване у дома. За да върнете блясъка на месингови предмети изстискайте половин лимон в малка купичка. Добавете 1 лъжица сода за хляб и разбъркайте. Сместа ще започне да съска леко, това е нормално, тъй като двете вещества влизат в реакция. Когато съскането престане, нанесете пастата с кръгови движения, за да полирате месинга. Изчистете лимоновата смес с помощта на влажна кърпа и подсушете предмета добре.

Сипвай постепенно содата, защото реакцията е доста бурна. :)
От една година няма интерес и движение по тази тема. Тя не е актуална.
Но по важното е, че ти не даваш добър съвет.Античните бронзови монети не трябва в никакъв случай да се почистват с химикали.Само механично.
Най добрия приятел на иманяра е лопата.

Неактивен s_gaitandjiev

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2018, 10:26:23 pm »
От една година няма интерес и движение по тази тема. Тя не е актуална.
Но по важното е, че ти не даваш добър съвет.Античните бронзови монети не трябва в никакъв случай да се почистват с химикали.Само механично.
Благодаря на колегата за съвета но да темите замряха. За жалост военния метал детектинг който най ме кефи е тотал гроб във форума

Неактивен BRANDIMI

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 75
« Отговор #12 -: Октомври 30, 2018, 12:04:38 am »
За жалост, всички теми почти замряха. От време на време се коментира нещо интересно. Стана си форум за обяви.

Неактивен VOXYX

• Старши потребител
  • Публикации: 394
« Отговор #13 -: Октомври 30, 2018, 07:43:34 pm »
Ако искаш да разбереш каква е монетата без да я расипваш повече исползвай концентрирана сярна киселина H2SO4-отнася се за медни монети (пасивиране)но монетата не трябва да е обработвана преди това по никакъв друг начин!

Неактивен ranger

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #14 -: Март 30, 2022, 12:11:21 pm »
Използваме оцет за медни монети. Той е по-нежен от лимонената киселина. Механичното почистване е много дълго и трудоемко. Използва се само за ценни монети.