0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте аз съм нов във форума. Живея и работя в Англия.По принцип съм (пишман)залатотърсач, но наскоро придобих пинпойнтер NOKTA pointer и искам да споделя личните си впечатления. Ако съм написал нещо нелепо моля за извинение, съвсем неопитен съм в използването на металотърсачи.Днес направих проби за детекция на самородки злато. Резултатите са следните:Въздушен тест:- Злато под 0.5g не засича.- Засича от 0.5 до 1.5g само при директен контакт без оранжевият калъф. - Над 1.5g засича с калъф и директен контакт.- Над 2g засича от разтояние - отначало няколко мм, след 2g от към 1см.- След 4g от 4см. - Максимално разтояние 5см при над 5g.Земен тест:Злато покрито с 1-2см пръст за сича само над 2.5-3g.Под вода засича по същият начин.Моят извод е че ако Ноктата запищи при работа в цепка самородката ще е над 0.5г и не по-дълбоко от 2см.Под вода вибрира и се усеща лесно и работи до 1м дълбочина.Ако се използва за проверяване на изхвърленият чакъл от ситото ще засече всичко което задържа сито от 1/8инча и по-едро на дълбочина до 4-5см.Това е резултата от моят научен тест.Пойнтера се носи много удобно в калъф на кръста и възнамерявам да го взимам на всеки излет макар че все още не съм попадал на самородка над 0.5г - сигурно защото не съм ползвал пинпойнтер досега!