Анкета

Смятате ли че е нужен образователен ценз при евентуален регистрационен режим на детектористите?

Да, поне основно образование
12 (19.4%)
Да, поне средно образование
42 (67.7%)
Не, не е нужно
8 (12.9%)
Не мога да реша
0 (0%)

Общ брой гласове: 61

Автор Тема: Анкета - образователен ценз при евентуален регистрационен режим?  (Прочетена 61903 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Много си е добра анкетата. Пък и както се вижда мнозинството клони към мнението, че някакъв образователен ценз трябва да има.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 103
  • Хоби търсач
Имах в предвид ,че диплома всеки може да си купи!
Когато вървиш нагоре, уважавай хората, които срещаш, защото ще ги срещнеш отново по пътя си надолу.

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
Тук не става въпрос за дипломи, а за образование.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
Голяма грешка, според мен, е мисленето и нагласата на колеги,че като инвестираш в детектор и хукнеш по ниви,поля,гори и сокаци задължително ще се омангизиш и дръпнеш напред с цената на всичко... На такива колеги ще река: колеги,"Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно." (Матея 5:3). В момента в който тръгнете единствено и основно с  цел печалбарство и замогване,осъзнавате или не,вие вече сте все едно на сватба,но само дето винаги ще бъдете от страната на булката  ;D Дори да ви поканят след време на зетската софра...пак ще си останете от женската страна. Така е замислена у нас тази игра и така се играе...без значение харесва ли ви или не.
Но,това е малкото зло, голямото зло е,че преследвайки подобни нагласи и идеи и превръщайки търсенето с цел лично богатсво в самоцел, вие рискувате и нещо по-важно. Рискувате в един момент да приемете като нещо нормално за поведение спрямо останалите колеги и довчерашни приятели неща като алчност,омраза,завист и предателството, а тогава вече ще сте мъртви само дето няма да го знаете. Мъртви не във физическият смисъл...просто ще сте живи отвън, но мъртви отвътре...да ви имам и парите при такъв живот.
« Последна редакция: Октомври 18, 2016, 11:46:20 pm от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен Моузес

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 34
  • Wave A3+
А че се сетих. Ами дай като доходите са ниски да хванем да оберем комшията? Бахти логиката, понеже е "нормално" парите да са основен фактор, то от такава нормалност се оре с трактори, и съществува явлението "търсачи на метеорити", само дето ги търсят навръх могилите.
И аз трябва да нося отговорност за иманярските набези ли,заради един пост,който си е чистата истина ? Аз съм търсач, не иманяр. А на колегата Araman ще задам следният въпрос :  И като ти отмине еуфорията от намирането на  солид  примерно кой от вариянтите ще избереш ?
1.  Носиш го в музей и моментално попадаш под наблюдението на МВР ( разпити,тараш в дома ти с прокурорска заповед,следене).
2.  Задържаш го за себе си,понеже имаш кинти и всичко е заради тръпката от хобито, но с риск да станеш медиина сензация (иманяр номер едно), понеже винаги има "приятели" готови да "помогнат" с приказки тук и там.
3. Продаваш го и оставаш сух, ни лук ял,ни мирисал.
4. Отиваш и го закопаваш обратно,за да го намери някой друг в бъдещето(до ден днешен аз не познавам човек,който да го е направил това) и да му се радва .

Хайде не се правете на толкова святи, защот все пак сме в България и не ядем доматите с колците. На мен също не ми се иска да е така, но държавата ни принуждава да вземем крайно решение в лична полза,вместо в пандела. Извинявайте ако засегна някого,но това е моето мнение. Бъдете живи и здрави !!!
Най-добрата ракия се вари "На Село"

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
И аз трябва да нося отговорност за иманярските набези ли,заради един пост,който си е чистата истина ? Аз съм търсач, не иманяр. А на колегата Araman ще задам следният въпрос :  И като ти отмине еуфорията от намирането на  солид  примерно кой от вариянтите ще избереш ?
1.  Носиш го в музей и моментално попадаш под наблюдението на МВР ( разпити,тараш в дома ти с прокурорска заповед,следене).
2.  Задържаш го за себе си,понеже имаш кинти и всичко е заради тръпката от хобито, но с риск да станеш медиина сензация (иманяр номер едно), понеже винаги има "приятели" готови да "помогнат" с приказки тук и там.
4. Отиваш и го закопаваш обратно,за да го намери някой друг в бъдещето(до ден днешен аз не познавам човек,който да го е направил това) и да му се радва .

Хайде не се правете на толкова святи, защот все пак сме в България и не ядем доматите с колците. На мен също не ми се иска да е така, но държавата ни принуждава да вземем крайно решение в лична полза,вместо в пандела. Извинявайте ако засегна някого,но това е моето мнение. Бъдете живи и здрави !!!
Колега, много естествено е да се търси реализация на намереното. Хоби, хоби, но и то иска средства. И рибарите ядат риба, и ловджиите - дивеч. Въпроса е, че дойдоха такива времена, че да се търси пичалба от хобито е лудост. Беше то едно време, когато монетите се търкаляха по нивите и се намираха даже и на очи, и можеше да се върже някакъв месечен бюджет с много работа. Ако оставим настрана риска, който носи продажбата в момента на намереното, то принципно е толкова малко, че ,ако някой тръгва с намерение да живее от това - ял е сопата. И, отделно се превръща в човекоподобно, както казва Араман, щото го гепва алчността и предателството не за 30, а за 3 сребърника. Мисля, че сме останали вече само най-заклетите търсачи, за които това хоби е диагноза, ако не броим сега прохождащите  колеги, които наистина го правят за кеф или не са наясно със ситуацията. Затва е малко безсмислено да говорим за финансовата страна, защото това вече не е приориет за тия, които търсят, или ако е, са в грешка...Ако се пусне една анкета защо се практикува металдетектинг, ще видиш, че голям процент от оговорите ще бъде - за разтоварване.
Монетата винаги има две страни.

Неактивен Моузес

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 34
  • Wave A3+
Съгласен съм,но зависи и от района.По моят край ги гледам "колегите" какво представляват ,алчни стари играчи,безработни хорица грабнали сопата да изкарат някой лев,нагли необразовани цигани и минимален брой хобисти.На мен ми е все тая, работата ми е средно добре платена и не разчитам на това да ме храни,но виждам край мен какво е положението.
Относно темата,минимум средно образование при регистрационен режим. Поздрави !!!
Най-добрата ракия се вари "На Село"

Неактивен geodezist

• Старши потребител
  • Публикации: 286
Имате на предвид че търсенето не е само на солиди,динари,и фолиси има и плажно търсене и търсене по воина,търсене на самородки.Някои от колегите се занимават,усновно с това и не са и помирисвали обект,въпреки,че някои от типовете търсения не са особено популярни в бг но се практикуват .Не говорим,за светци :D
« Последна редакция: Октомври 19, 2016, 01:57:50 pm от geodezist »

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Хоби търсач
Тук не става въпрос за дипломи, а за образование.

Здравей колега ,а как ще удостовериш ,че си образован ,ако не предоставиш диплома ?  Може би всеки трябва да има право на регистрация ,но да спазва определени правила ,за които при не спазване да си носи и отговорността. За мен това е едно от хобитата ,които имам  в свободното си време !  Аз не търся стари карти ,за да  преследвам тежки иманета ,но нямам нищо против да попадна на нещо по-така ! Аз съм за предаването в музеите срещу определена сума ,но съм против да ми идват неканени  гости рано сутрин.
Аз също съм за регистрация и контрол !
Когато вървиш нагоре, уважавай хората, които срещаш, защото ще ги срещнеш отново по пътя си надолу.

Неактивен Вандино

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 139

Здравей колега ,а как ще удостовериш ,че си образован ,ако не предоставиш диплома ?  Може би всеки трябва да има право на регистрация ,но да спазва определени правила ,за които при не спазване да си носи и отговорността. За мен това е едно от хобитата ,които имам  в свободното си време !  Аз не търся стари карти ,за да  преследвам тежки иманета ,но нямам нищо против да попадна на нещо по-така ! Аз съм за предаването в музеите срещу определена сума ,но съм против да ми идват неканени  гости рано сутрин.
Аз също съм за регистрация и контрол !

А фактът,че музея не ти дава нищо,не влияе ли пренасочващо?
Англичаните справедливо и лесно са решили проблема...Ама те са и "остров"като начин на мислене.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи

По този въпрос имаше отделна анкета тук във форума:
https://metaldetecting.eu/index.php/topic,2678.0.html

В нея много добре се вижда нагласата на повечето хора - ще си го оставят и ще чакат бели времена.

Иначе тук няколко пъти се спомена за тоя прословут регистрационен режим дето го искат от МК. Не знам кой специалист от министерството го е измислил това нещо, но хич не го е домислил. Много по-удачно е за тях  (защо не пък и за нас), e да се въведе лицензионен режим който да е обвързан с образователен ценз. Вадиш годишен лиценз за потребител на специално техническо средство който е обвързан с определена годишна такса, да кажем сто лева, и подписваш декларация че си запознат с нормативната уредба и законите в България. Хванат ли те без лиценз - гориш. Хванат ли те на археологически обект - пак гориш. Парите от глоби и от лицензите могат да се ползват за обозначаване на археологически обекти, за откупка на дребни неща с местно значение, изобщо за неща за които винаги не стигат средствата. Няма смисъл да се въвежда регистрационен режим за апаратите, то е все едно рибар да си регистрира всяка една въдица.
« Последна редакция: Октомври 19, 2016, 07:46:35 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Хоби търсач
А фактът,че музея не ти дава нищо,не влияе ли пренасочващо?
Англичаните справедливо и лесно са решили проблема...Ама те са и "остров"като начин на мислене.

Да,възможно е !

Неактивен shumana

• Редовен потребител
  • **
  • Хоби търсач
По този въпрос имаше отделна анкета тук във форума:
https://metaldetecting.eu/index.php/topic,2678.0.html

В нея много добре се вижда нагласата на повечето хора - ще си го оставят и ще чакат бели времена.

Иначе тук няколко пъти се спомена за тоя прословут регистрационен режим дето го искат от МК. Не знам кой специалист от министерството го е измислил това нещо, но хич не го е домислил. Много по-удачно е за тях  (защо не пък и за нас), e да се въведе лицензионен режим който да е обвързан с образователен ценз. Вадиш годишен лиценз за потребител на специално техническо средство който е обвързан с определена годишна такса, да кажем сто лева, и подписваш декларация че си запознат с нормативната уредба и законите в България. Хванат ли те без лиценз - гориш. Хванат ли те на археологически обект - пак гориш. Парите от глоби и от лицензите могат да се ползват за обозначаване на археологически обекти, за откупка на дребни неща с местно значение, изобщо за неща за които винаги не стигат средствата. Няма смисъл да се въвежда регистрационен режим за апаратите, то е все едно рибар да си регистрира всяка една въдица.

За апаратите наистина няма смисъл  въвеждането на регистрационен режим ,но за самото хоби има. Така свободно може да търсим ,защото ще бъде законово регламентирано !

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251

Привет, колега Моузес!!! Първо: дори и да имаме различни гледни точки и разминавания във възгледите ни по-определени теми, ценя и уважавам мнението на всеки така,че не се чуствам лично аз засегнат от твоя пост...това е относно извинението ти  ;) За другите не знам.
Второ:конкретно по твоят въпрос към мен...ами не мисля,че една или две-три такива монети биха ме довели до еуфория,по-скоро радост ще да е. Е,може да има и известна еуфория,но вече при гърненце с такива  8) От изброените четири отговора на въпросът ти, моят е N•5 -ще си пия сутрешното кафе,когато ми се прииска,в компанията на императора или императрицата...от златния лик и ще чакаме заедно едни по-добри времена...за нас. ;) Поздрави !!!
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен miro1113

• Напреднал потребител
  • Публикации: 242
Гласувах за средно образование. Според мен хората с по - високо ниво по лесно се ориентират и в обстановката около себе си и в нета и в законите . А те , законите , е необходимо да се четат и осмислят , особено тези касаещи и нашето хоби
Ако човек изтърве $ 100 банкнота и злато само за $ 10 то за златото ще се наведе , с такъв хъс сякаш парите никога не са съществували !