Автор Тема: фортуна м  (Прочетена 125539 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petronii

  • Ветеран
  • *****
  • Публикации: 718
Re: фортуна м
« Отговор #285 -: Януари 09, 2018, 10:47:31 pm »
Такаааа, благодарение на колегата Laki се сдобих с една платка електроника и кутия на Фортуна М2 , вчера имах малко свободно време и реших да се позанимавам с нея и ще споделя своите впечатления. След толкова писания от много хвалебствия до пълно отричане, ми беше любопитно, какво предствавлява в действителност, все пак съм я виждал на живо и имам някой впечатления.
Първо прочетох в руски форум описание и се запознах със схемата, аналоговата част няма нищо ново, двуканална стандартна схема подобна на повечето циркулиращи апарати у нас без значение на производител. Схемата е достатъчно опростена, входно стъпало, фазов детектор, едно стъпало постояннотоков усилвател и едно автом. стабилизатор усилвател. Това не дава предпоставки да се очаква нещо различно спрямо другите и това се потвържава в последствие.
Добрите страни в този апарат се явява микроконтролера и софтуера, който управлява всичко и мисля там нещата са на мн. добро ниво.
Интересното при тази Фортуна е, че може да работи на каквато си искаш честота от 4 до 20 кхц, генератора е много добре изпълнен, не ми харесва, че е последователен резонанс, понеже при него има някой нежелани ефекти, но пък създава доста напрегнатост, аз при 6 кхц с една антена, която ми попадна под ръка при пробите, се получи чудесна синусуида с над 100 в. напрежение. Освен честотата може да се регулира и тока на генератора от менюто, което е голям плюс при различно минерализирани почви. Има възможност в настройките да се запаметят до три различни антени и да се сменяват без проблем.
След доста упражнения за настройка на антената и влизане в оптимален режим, апарата заработи много добре, дискриминация на ниво, на дисплея се изобразява информация за ВДИ, скала която отговаря за цветни и друга за железни обекти, отделно има и разделено поле, което в лявата част се появява стълбчета за железата, а в дясната за цветните, абе голяма шукариика и гъдел за окото  :). Има много варианти за настройка на звука, регулира се както си искаш тоновете за различните метали, 2/4 и много тонален, аз направих 2 тона, нисък за железа и висок за цветни и бях много приятно изненадан, колко добре се получава, при вариант тон само цветни също много добре, жележата напълно се елиминират и не се чува нищо. 4 и многотонално не ми допада, но е интересна опция.
Настройката на земния баланс е също добре, при настройка излиза скала, която те ръководи и спомага за регулирането му.
Още нещо хубаво е, че може бързо да се минава на бърз и бавен режим на търсене, fast режима ми допада и работи уреда приятно. Резултатите, които видях при тестването мога да кажа са добри, с антена под ръка без оптимизиране, въздушно денарче около 25 см, пръстенче или монета 50 ст около 30 см, което мисля е добре. Определено съм сигурен, че при добре направен апарат, може да се сравнява със всички масови бюджетни детектори, а даже е за предпочитане, защото с дисплея и звуковата информация, която дава е с голямо предимство.
Като за обобщение ще кажа, от детектора чудеса не може да се очакват, но е приличен апарат и не е за подценяване.
Ако се направят някой корекции в схемата и се използва управлението на контролера, може да се получат много добри неща и изненади, даже ще видя, дали не се продават само платка с контролер и дисплей, да си монтирам на моята любима бангия и да я направя като фишер ф75  :D


Неактивен ZTDMP

  • Тестова група
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 648
    • Ако не виждате ясно надписите на монитора натиснете тук
Re: фортуна м
« Отговор #286 -: Януари 10, 2018, 12:41:54 am »
Бангии, дисплеи, трабанти, чипосване.... Щом знаете какви ги твори контролера, докато тече заставката сигурно ще успеете.

 

Powered by EzPortal