Автор Тема: Какво е SFT технология  (Прочетена 12536 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3194
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Какво е SFT технология
« -: Март 13, 2011, 10:16:36 am »
Много фирми за металдетектори имат по някой патентован чалъм който си рекламират, в тая връзка ми е интересно какво е "Пространствено - хармонична филтрация" (SFT) в руските апарати АКА? Други технoлогии като Фул-банд-спектрума на Майнелаб отдавна са разчепкани по техническите форуми но специално за руснаците нещо ми убягва информацията.
« Последна редакция: Март 13, 2011, 10:39:25 am от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен phoenix

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 420
Re: Какво е SFT технология
« Отговор #1 -: Март 13, 2011, 09:59:05 pm »
трудно е за обяснение ..  думичката е .. 'тафтология' :)
Само слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 98
« Отговор #2 -: Май 28, 2011, 02:57:10 pm »
Според мен е филтриране на хармониците в дадена честота.Ако все пак сте запознати какво е хармоник.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 1520
« Отговор #3 -: Май 28, 2011, 03:32:27 pm »
Според мен е филтриране на хармониците в дадена честота.Ако все пак сте запознати какво е хармоник.

Който има Соверен ще те те разбере за хармониците колега  ;D .Моят е от по-старичките модели xs2pro,но е желязна машина,оригинална австралийска.
Соверенът работи с основна  честота 1.5 кхц и с приемане на хармоници  до 25 кхц.

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #4 -: Май 28, 2011, 04:50:25 pm »
Мисля  че става въпрос не за тоналната честота,а за честотата на приемния генератор в схеми индуктивен баланс или VLF.И от там може би става по-добра дискриминация по-точно определяне на метала какъв е.Така мисля може и да греша.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #5 -: Май 28, 2011, 06:57:20 pm »
Соверенът работи на основата на BBS = Broad Band Spectrum, да речем по просто, че е многочестотна технология. Каналът за предаване на данни при многочестотната BBS технология предава няколко честоти едновременно. В диапазона от 1.5 до 25.5 килохерца полученият от сондата сигнал се анализира и се получава информация от говорителя, слушалките или цифровия дисплей.
Тези 17 честоти последователно се анализират и обработват от микропроцесора(за това и трябва по бавно да се работи с този металдетектор) и разпознават целта по точно от едночестотните металдетектори особено на почви с висока минерализация,на морските плажове.

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #6 -: Май 28, 2011, 09:32:12 pm »
Най-добрата детекция за цветно е в диапазона от 8-15кхц. не напразно Магнума работи на 15кхц.в основния генератор.И от там всеки цветен метал реагира различно на дадена честота,искаш да кажеш че предавателя излъчва няколко канала с дадени честоти.И според честотата която реагирира се определя метала това е за по-точна детекция на цветен метал дали е цинк,мед,злато и т.н.Само че тези канали трябва да са разделени във времето с някакви микросекунди не могат да се излъчват едновременно.

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1484
« Отговор #7 -: Май 28, 2011, 10:13:23 pm »
Как ги измислиха тия много честоти не знам. Де факто предавателната намотка излъчва няколко импулса с различна продължителност.
Това е сигнала в намотката:

Кой може да каже колко честоти се виждат тук?  ;)
А това е сигнала в приемната намотка:

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #8 -: Май 28, 2011, 10:34:03 pm »
като гледам се виждат 8 импулса с по-малка продължителност т.е. по-висока честота и 1 с голяма, по-малка честота на генерация с едно и също ниво.

Неактивен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1484
« Отговор #9 -: Май 28, 2011, 11:12:05 pm »
Ето някои сигнали от различни метали:
От злато:

От сребро:

От мед:

От желязо:

От тинол за запояване:

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #10 -: Май 29, 2011, 10:29:23 am »
Най-добрата детекция за цветно е в диапазона от 8-15кхц. не напразно Магнума работи на 15кхц.в основния генератор.И от там всеки цветен метал реагира различно на дадена честота,искаш да кажеш че предавателя излъчва няколко канала с дадени честоти.И според честотата която реагирира се определя метала това е за по-точна детекция на цветен метал дали е цинк,мед,злато и т.н.Само че тези канали трябва да са разделени във времето с някакви микросекунди не могат да се излъчват едновременно.

Да прав си, съвсем точно дефинирано в диапазона от 1.5 до 25.5 килохерца полученият от сондата сигнал не се обработва едновременно ,но както пишеш и ти ,това са някакви микросекунди ... Явно не се изразявам правилно, инженерите на Майнлаб са се изхитрили и са направили техните многочестотници(в случая Соверена) да излъчва сигнал  с честота 1.5 кхц и да приема  хармониците на основната честота( 1.5 кхц)   от 1.5 кхц до 25  кхц.

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #11 -: Май 29, 2011, 07:29:41 pm »
Да може и така да е колега ;),но имай предвид че сигналите на хармониците са непостоянни и пълни с пикове и смущения и да се разчита на тях за някаква детекция е леко...смешно.По-вероятно е както е дал колегата Микрон осцилограмите да има някакъв тригер излъчваш на две честоти т.е.поредица от импулси както е на осцилограмата, 8 с една честота,1-2 с друга по-малка и после пак повторение.Например едната ниската е 1,5кхц. другата е 8 пъти тази например 12,0кхц.Поне според осцилограмите това виждам и се вижда че се изкривяват импулсите с ниска честота тези които реагират на цветно.Разсъждавам чисто  технически аз съм инж. по комуникации,също си изработвам детектори за лично ползване.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #12 -: Май 29, 2011, 08:13:42 pm »
Да може и така да е колега ;),но имай предвид че сигналите на хармониците са непостоянни и пълни с пикове и смущения и да се разчита на тях за някаква детекция е леко...смешно.По-вероятно е както е дал колегата Микрон осцилограмите да има някакъв тригер излъчваш на две честоти т.е.поредица от импулси както е на осцилограмата, 8 с една честота,1-2 с друга по-малка и после пак повторение.Например едната ниската е 1,5кхц. другата е 8 пъти тази например 12,0кхц.Поне според осцилограмите това виждам и се вижда че се изкривяват импулсите с ниска честота тези които реагират на цветно.Разсъждавам чисто  технически аз съм инж. по комуникации,също си изработвам детектори за лично ползване.

Ами BBS технологията си е патент на Майнлаб,а това е водеща фирма ,хората са се постарали и добре са го направили, как точно с подробности не мога да кажа. Соверенът се справя много добре, когато работи с оригиналната си многочестотна сонда и е доста по зле с тези на Детеч(те не работят на 17 честоти), но моите са по големи(12" и 18") и тяхното предимство е дълбочината. Недостатък е ,че се работи много бавно с него. Дискриминацията и идентификацията на обекта са на ниво. Не пиша наизуст ,защото съм работил и правил доста тестове със Соверен и особено в планината и на по тежки терени Соверенът превъзхожда апарати от същия клас на водещи фирми.
За хармониците и приложението им при този апарат пиша това, което съм чел по руските и западните форуми. Никой не може да каже със сигурност как е направено.

Неактивен kodokan

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #13 -: Май 29, 2011, 11:33:39 pm »
Колега, jagler, малко ще оспамим темата ,но съм любопитен какви металдетектори си направил. Ако си навит и да направим една нова тема :) .

Неактивен jagler

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #14 -: Май 30, 2011, 04:17:56 pm »
Не съм правил много преди 15г. Магнума правих както е по схемата с омега главата,сега му сложих дд глава правена от мен 25см.Другия е голдскан4 пулс индукционен ,ама по него имам работа по настройката,защото го дават с дискриминация има 2 канала с по 2 стробиращи импулса канал желязо и канал злато.