Анкета

Анкета - за какво време (смятате)  ви се е изплащал апарат?

1 седмица
5 (9.1%)
1 месец
2 (3.6%)
няколко месеца, но под 1 година
8 (14.5%)
След повече от 1 година търсене
7 (12.7%)
няколко години
5 (9.1%)
Все още нямам изплатен апарат
28 (50.9%)

Общ брой гласове: 54

Автор Тема: Анкета - за какво време (смятате) ви се е изплащал апарат?  (Прочетена 64942 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
ами май само ванди не разбра.ма то е нормално.как да обясня?ето казвам като за неуки илитерати.никой ,ама никой няма да си признае тук,че си е изплатил апарата от намерено.ееех ......
Не бъди толкова сигурен.Аз съм изкарвал парите на всички апарати които съм имал.То не е въпроса само да го изплатиш или да избиеш бензина и цигарите, ами да има далавера.Само два от металотърсачите дето съм имал не ми харесваха.Не съм правил тънки сметки, изплатиха се ,но далаверата беше тънка.Единият беше Игъл спектрум, купих го от Румен от Шумен.Тогава бяха по 2800 марки,исках да излезем да го пробваме, но румбата все зает и нямал време.Та излизам с новата техника, ошетах землището на едно село великотърновско и най сетне намерих една колонийка, орта-будала.Седнах малко и запалих цигара, щото ме заболяха краката.Показах парата на един колега, той тури върху нея чим трева и като пробвах, не мога да я хвана.Та ходих половин година намирах разни денарчета, колонии, абе слаба работа.Хубаво че по едно време закачих един денар на някаква жена, забравих сега на кого беше точно, но в каталога на Сейби , който е стар от 1981г, е 1000 лири.То пък го намерих на черния път между два блока дето вървели каруците, че беше малко повреден, ама като го продадох, като продадох и машината успях да избия парите.Може и малко да съм имал далавера, не съм смятал.
Другия апарат с който нямах късмет, беше Фишер 1260.Него го взех от бай Желязко, ходих в с. Мрамор.Намерих го в градината ,прай са че си търси ключовете, пък сигур беше забравил къде е скрил някои монети.Излязох покрай селото, намерих няколко бронзчета на маронея, абдера и виждам че хваща горе-долу, но много тежи с голямата антена.С него по малко търсих забравих какво съм намирал, но не бях доволен.Пак добре ,че един ден както си търся покрай Руен и неочаквано намерих статер на Александър Велики.Бях с двама приятели които даваха зор да ходим на друг обект.Като им показах парата, веднага им мина желанието да си ходим и затърсиха енергично покрай дупката дето излезе статера.И аз се надявах да има още няколко, но тоя е имал само една златна монета.И пак куцузлук, много беше изтрита, чете се, но слаба работа.Но можеше и да е по лошо, преди години бях намерил един на който нито една буква не личеше.Както и да е продадох машината и статера ми остана далавера.То за малко да не взема нито един лев за апарата.Продадох го на един търсач дето щеше да ми го плати след месец.Той честен човека, но не е българин и бил незаконно в България.Та го изгониха, минаха няколко години и аз бях отписал тия 1800 лева.Един ден го видях във Велико Търново, и за късмет тъкмо продал нещо и имаше пари.За да не стане много дълъг поста сетне ще разправям за другите апарати които съм имал.
« Последна редакция: Март 23, 2016, 04:56:56 am от vvarbanov »

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
Детекторите,които съм притежавал за късмет или не, са си възвръщали инвестираните в тях средства в рамките на няколко месеца,но под една година от закупуването им. Вън от контекста на това,че удоволствието от хобито и тръпката от него са най-важни (нещо което също споделям на 99% подобно на други колеги тук)  ,закупуването на детектор си е своего рода инвестиция,която би следвало в даден времеви период да възвърне вложените в металдетектора средства както и да носи,освен удоволствие, и някакви дивиденти на ползвателят му. Всеки един металдетектор като инвестиция се изплаща рано или късно като за това обаче е нужно търпение,упоритост,доброто му познаване,честа практика и работа ,както  и..."избивката" и преследването на евентуална бърза печалбата с него да не се превръщат в самоцел. Поздрави !!!
« Последна редакция: Март 23, 2016, 06:28:24 am от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен Anarchy66

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 45
Евала на постовете на varbanov и araman.. хората си го казват както си е при 90% от търсачите тук,а и по света.. ;)

Неактивен нерон

• Старши потребител
  • Публикации: 410
Съгласен напълно с колегите ,че всеки апарат рано или късно си избива парите независимо дали ще е от желязо,лемежи,мед,алумин и други неща. Щом търси апарата все нещо ще намери!

Неактивен borisla123

• Старши потребител
  • Публикации: 375
Ясно е че повечето го правим за разпускане и отдалечаване от натовареното ежедневие. Въпреки това всеки се надява на интересни сигнали. Избиването на апарата е свързано с ходене и най-вече късмет.

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
... Избиването на апарата е свързано с ходене и най-вече късмет.

Съществува една закономерност според която колкото повече излизаш да работиш на терен и опознаваш уреда с който практикуваш-толкова повече се увеличава късметът и шансът ти за успех...съответно "избивка",печалба и т. н.  ;) С нетърпение очаквам следващата анкета от колегата Imperio във връзка с това,както и споделените мнения от колегията.
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен dionick

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 59
Няма такъв отговор, защото ако работиш за кефа , само от плугове след 2-3 години де факто ще си изплатил апарата. Изплащането на апарат не подбира дали си идеалист или материалист :)

Просто исках да кажа че ако с предварителна нагласа си купиш металдетектор ( евентуално скъп за да бърка надълбоко) и очакваш да го изплатиш скоро понеже някъде ти казали че "има за вадене" обаче пренебрегваш фактори като познание, търпение и късмет си се излъгал предвартително! Последните няколко месеца забелязах тука из форуми и продавалници да се продават няколко GPX-a почти нови? Явно хората са били с нагласа да се изплатят апаратите и да стане бизнес. Според мен за бизнес единственно прекупвачите могат да говорят :)
Та по темата....имал съм досега три апарата. Два чисто нови и един втора употреба. Първият беше ACE 250 и се изплати но за останалите два надали някога ще ги изплатя с тоя темп на ходене. Дай боже за това което каза да вземат да излизат солиди по поляните.....няма да ги копая обратно колкото и да съм идеалист :) Поздрави и късмет на всички колега

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Естествено че по-евтините апарати по-бързо са си връщали парите. Мисля че при отговорите в анкетата, тези с по-късите срокове в повечето случаи се отнасят именно за апарати в границата до 500 лева с които е работено по времето преди 10-20 години когато по-често излизаха интересни неща. При мен две машини в тая ценова граница са си връщали масрафа в първата седмица - една Енигма която бях взел втора ръка за 200 лева по времето когато все още ходех сериозно всеки ден, и един Фишер втора ръка който взех за 400 или 500 лева, не помня вече. За сметка на това някои апарати за по 2 бона съм ги влачил по цяла година по къра без да си върнат тяхното. Не знам, може да е било свързано с нередовното ходене ама е факт.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Като купих първия апарат Гарет Електроник въобще не знаех дали ще мога да му изкарам парите.Тогава през 1978 година дадох за него1500 лева.Бях намирал след дъжд монети на око, на могилата до с.Войвода.Други такива места въобще не предполагах че има.Големи проблеми имах с настройките.Апарата го взех без инструкция за употреба.То правех доста опити, но не знаех, че е необходим грунд баланс и как се прави.Работата много се усложняваше защото като завъртиш потенциометъра нищо не ставаше, трябваше да се вкарат в паметта с ключето което е на дръжката новите настройки.Търсех като намалявах трешолда за да елиминирам влиянието на земния ефект.Едва на третия месец  разбрах как да правя грунда.Още след няколко излизания ме заведоха на разпиляна находка колонии.Бяха много качествени със страхотна кафява патина.Те въобще нямаха нужда от чистене излизаха готови за класьора. Та бързо изкарах парите на машината.От могилата се намираха медни антониани, от калето на Станата емки и койки, все евтини неща излизаха в началото.Помня за пръв път като отидох, минах точно през средата на цялото кале, направих сума ти и дупки и намерих една анонимка.Спрях се запалих цигара огледах хубаво калето и реших че може да има още една анонимка ,но не си струва да търся повече там.След време пак ме беше хванал мерака за там, щото почнах да намирам по някой солид.Там горската пръст  щом я обърнеш с лопатата, буцата пръст се разпада на бучици като зарчета, златната пара изкача и се търкулва по земята 50-80 см докато загуби инерция, и се захлупи на една страна.Гледах я като омагьосан.Сещам се за един интересен напръстник, който от едната страна беше затапен с красив,червен, фасетиран, прозрачен камък.Тогава мислех че всички са такива и не му обърнах нужното финансово внимание, но сега се сетих за него.Че и за едно златно топче което е било на края на медна позлатена част от кания.Тогава го сложих при другите джаджи и забравих за него.Когато се сетих, бях го отикал вече с боклуците без да разбера.Бая тежко беше това топче, та ми тежеше дълго време на душата за него.Сетне намерих още едно такова топче(6 гр), вероятно е било от златна фибула.Него пък го подарих на едно бебе, да му направят обици. 
Това е апарата, намерих му снимката в нета.
« Последна редакция: Март 24, 2016, 09:23:14 pm от vvarbanov »

Неактивен idakieff

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 130
Гн. Варадинов мисля че, вече сте готов да напишете книга, пишете доста увлекателно
Мисля че ще има интерес

Неактивен Mehmed Kurusiulejman

• Ветеран
  • Публикации: 628
Една добра машина , независимо колко е скъпа , може да възвърне стойността си само за около месец . Твърдя го катеорично , разбира се , ако се излиза редовно на търсене . Всеки си познава терена и района , може да се пробва и на чужд терен , непознат за него .Истината е , че евтините апарати , независимо на коя фирма са производство , си връщат цената най-бързо . Това си е логично , защото и железа да вадиш , ще ги продадеш на вторични и ще си вземеш печалбата ... Скъпите бангии много рядко намират това , което не можеш да намериш с по-евтините , но пък си мисля , че си струва ... Не съм притежавал скъпи апарати , работил съм с тях и съм намирал интересни находки . Но трябва да си много редовен , за да си възвърнеш парите . "Редовен" във всякакъв смисъл , за да не ти я вземат и да ти направят един солиден акт !... Не знам дали мога да ви го обясня правилно , но ако си купите много скъп дълбочинен апарат и имате всичката документация към него , не забравяйте , че са ви записани всичките данни в договора на закупуването , сиреч , всеки момент могат да ви проследят и да ви го вземат с предтекст , че го използвате за иманярски цели ...  Според мен , металотърсачи със средни възможности и параметри на търсене са за предпочитане , особено ако се ползват с цел - хоби . Предполагам , че повечето от нас се занимават с тоя заная като хоби , а не непременно печалбарство .