Автор Тема: Злато или не  (Прочетена 14736 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен valentin88

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 4
Злато или не
« -: Октомври 12, 2015, 08:34:45 pm »
някои може ли да ми каже какво точно е това  :)

Неактивен zempar

• Главен модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 2201
Re: Злато или не
« Отговор #1 -: Октомври 12, 2015, 09:00:43 pm »
По традиционния начин ли е промито, ако да, като гледам баласта който е останал покрай жълтото при промиването ме кара да мисля, че жълтото е леко и най-вероятно е пирит.

Неактивен valentin88

• Нов потребител
  • *
« Отговор #2 -: Октомври 12, 2015, 09:19:11 pm »
По традиционния начин ли е промито, ако да, като гледам баласта който е останал покрай жълтото при промиването ме кара да мисля, че жълтото е леко и най-вероятно е пирит.

До известна степен да ,защото нямам професионално  оборудване и каквото съм намерил съм го преместил в тази капачка

Неактивен bassilisk

• Старши потребител
  • Публикации: 250
« Отговор #3 -: Октомври 12, 2015, 09:33:18 pm »
Слюдата преобладава ми се струва!

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2015, 09:33:30 pm »
Колега,пробвай с игла или топлийка парченцата да ги боднеш. При златото дори при лек натиск ще остане следа защото е меко като метал,но видиш ли зор...т.е. усетиш ли,че е твърдо и не ще лесно да се бодне...пирит ще да е. Отделно от няколко часа до ден-два ако го оставиш на открито започне ли да потъмнява...пак пирит. Поздрави !!!

Р.Р. Пък ако минеш материалът с магнит-няма въобще да сгрешиш. Пиритът ще полепне по магнита,златото-не  ;)
« Последна редакция: Октомври 12, 2015, 09:53:22 pm от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен valentin88

• Нов потребител
  • *
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2015, 05:45:23 am »
Колега,пробвай с игла или топлийка парченцата да ги боднеш. При златото дори при лек натиск ще остане следа защото е меко като метал,но видиш ли зор...т.е. усетиш ли,че е твърдо и не ще лесно да се бодне...пирит ще да е. Отделно от няколко часа до ден-два ако го оставиш на открито започне ли да потъмнява...пак пирит. Поздрави !!!

Р.Р. Пък ако минеш материалът с магнит-няма въобще да сгрешиш. Пиритът ще полепне по магнита,златото-не  ;)
Благодаря за информацията ще кача снимка след опитите  :)

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #6 -: Октомври 13, 2015, 09:32:53 pm »
С тая гаванка кво очакваш да хванеш,не че не може ма си иска майсторлък.Пирита е на люспи и изглежда като злато и твърд на първо пипане кат го натиснеш по яко обаче мое го стриеш между пръстите си.Златото ш ти излезе най накрая с магнетит около него най сигурно.

Неактивен valentin88

• Нов потребител
  • *
« Отговор #7 -: Октомври 16, 2015, 06:43:06 pm »
В крайна сметка се оказа че е пирит.