Автор Тема: Принципи на PI детекторите  (Прочетена 18314 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1493
Re: Принципи на PI детекторите
« Отговор #15 -: Ноември 22, 2011, 12:08:23 pm »
AlexP > Според мен при бързите режими дълбочината е малко по-малка, но неведнъж клиенти са ми казвали, че точно в бърз режим са вадили най дълбоките сигнали. По скоро си мисля, че при бавен режим са правили бързи махове и затова може да са изтървали някой дълбоки сигнали. С други думи, бавните режими не са по плитки, напротив, но при тях трябва да се работи малко по бавно и по внимателно. Те са подходящи най-вече когато се работи с рамка.
Керкенез > Правилно мислиш, "под лупа" се слагат промеждутъците между импулсите, като се следи по какъв начин те се променят вследствие на вторичното магнитно поле от металния обект. Това поле индуцира много слаби сигнали в намотката на сондата/рамката, и тия сигнали се следят в промеждутъците между импулсите, по точно затихването на импулса. Може да се правят едно, две или няколко измервания, може да се следи началото - островърхата част, или средата на импулса или опашката. Обикновено нископроводимите цветни сигнали подвигат островърхата част в началото на затихването, а железата удължават опашката на импулса.
Това е когато се използва само една намотка в сондата/рамката и е най-масовия и разпространен принцип на импулсните детектори.
Може да се направи и по друг начин с 2 бобини като едната излъчва а другата приема. Постига се по-добро елиминиране на земята, още по-добра дискриминация, но се губи малко дълбочина.
...Оспамихме темата, все пак тя е за детектори на Вълчев ...

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2011, 12:16:22 pm »
Новите мнения след постовете за рамката на Петър Вълчев са обособени в отделна тема - Принципи на PI детекторите
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Активен AlexP

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 121
« Отговор #17 -: Ноември 22, 2011, 02:20:06 pm »
Всичко това звучи твърде добре. PI детектор с дълбочина за монети по-голяма от на който и да е монетар и с перфектна дискриминация независеща от минерализацията на почвата. Ако си купувам такъв детектор, при всички положения ще искам да го тествам първо.

Интересно защо не е придобил популярност. Може би хората, които го имат си мълчат, понеже не искат конкуренция?

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
« Отговор #18 -: Ноември 22, 2011, 10:12:57 pm »
Майбах също не е много популярен, но все пак го карат някой хора :)
P.S. Чак перфектна дискриминация е силно казано. Импулсните детектори си имат своите недостатъци, но са с голямо предимство най-вече на силна минерализация.

Неактивен WATERRESIST

• Старши потребител
  • Публикации: 428
  • Living In The Past
« Отговор #19 -: Ноември 23, 2011, 08:46:55 am »
А може ли някой да изброи и обясни някой недостатаци на PI детекторите?

Активен AlexP

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #20 -: Ноември 23, 2011, 09:09:03 am »
Сравнението с Майбах не е уместно. Майбах малко хора могат да си позволят, докато Stinger 2 почти всеки може да си го позволи. Малко странно защо 3 години след излизането му на пазара, няма почти никакви мнения/филмчета/ревюта. Вероятно наистина е толкова добър, че хората които го имат си мълчат за да нямат конкуренция на полето.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #21 -: Ноември 23, 2011, 11:44:24 am »
Тоя модел не е евтин, освен това никой не разчита само на пулсак, обикновено трябва още един апарат. Цената тогава отива към 3000 лева които не всеки в България може да отдели. Ползвал съм Стингер 2 като втори апарат, но не като рамка, а като монетар за силно минерализирани и сравнително чисти от към боклуци местностти. На дискримимацията се дава ниска степен, ако я набичиш по-нагоре пропускаш монети от типа на бронзовите колонии и анонимни фолиси. Естествено че дискриминацията не е като на ИБ машините, ако очакваш някой да направи клипче как не вади алуминия а само жълти пари - няма как да стане.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен Kiril62

• Старши потребител
  • Публикации: 282
« Отговор #22 -: Ноември 23, 2011, 12:04:42 pm »
Сравнението с Майбах не е уместно. Майбах малко хора могат да си позволят, докато Stinger 2 почти всеки може да си го позволи. Малко странно защо 3 години след излизането му на пазара, няма почти никакви мнения/филмчета/ревюта. Вероятно наистина е толкова добър, че хората които го имат си мълчат за да нямат конкуренция на полето.

Малко не съм съгласен със теб,ето цената на Стингера при мен.
https://imperio.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=125133&df=534413&dflid=3
Мислиш ли че всеки може да задели такива пари в тая криза да си закупи апарата.Досега къквото съм продал е било все за Македония,Гърция и Турция.Колегите са много доволни от машинката,няма оплаквания но и няма как да ги накарам да правят клипове.Щом не ми връщат апарата и няма недоволни ,  значи машината си е супер.Накрая ще кажа че също съм я тествал и съм много доволен от работата,но имайте предвид че рамката се носи от двама човека,а не както наскоро ми се случи. :)Един колега ходил по Бургаския район сам и ми казва после че рамката работи добре но не бърка много дълбоко,аз го питам как работи сам с тая рамка  а той ми вика ,,еми бях вътре във нея и я носех сам,, :)Така че имайте и това впредвид.

Активен AlexP

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #23 -: Ноември 23, 2011, 01:12:43 pm »
Да, така е. 2350лв не са малко пари, но са нищо на фона на цената на Майбах-а :)

Мен ме интересува конкретно работата като монетар. Алуминия не трябва да го дискриминира разбира се. Въпроса е да дискриминира желязото (и малките железа, не само големите) в силно минерализирана почва (например около Бургас), и то в дълбочина, не само на повърхността. Да хваща много малки предмети (1ст и по-малки) и да е по-дълбок от всеки VLF монетар на лека (неминерализирана) почва. Имам 2 PI детектора дето отговарят на условието за дълбочината и хващат много малки предмети, но на дискриминацията им не може да се разчита. Аз имам съмнения, че Stinger 2 ще се справи с тези условия. Единственият начин да разбера е да го тествам лично.

Ако обектите на които се ходи не са много замърсени може спокойно да се разчита само на пулсак. Плюс това плитки сигнали вече няма и е хубаво да се копае всеки сигнал, за да не се окаже, че някое желязо е "маскирало" нещо ценно в дълбочина.

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
« Отговор #24 -: Ноември 23, 2011, 04:34:37 pm »
AlexP, в тоя раздел: https://www.farmet.net/forum/forumdisplay.php?s=84728cfcd2cbefa688de20b262e395f4&f=57 има 2 страници с теми за Стингер2.
Най-много потребители на тоя детектор има в Турция. Имат и доста видео. След това по продажби са арабските страни, после Русия, Гърция и чак тогава България.

Активен AlexP

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #25 -: Ноември 23, 2011, 05:45:51 pm »
Мерси. Ще ги прегледам.