Честно да ти кажа нов подводен детектор си е сериозна инвестиция особенно ако и не си на ясно дали си струва. По руските сайтове гледам "бедния руски народ" как си решава проблема:
https://elwo.ru/publ/samodelnyj_podvodnyj_metalloiskatel/1-1-0-498схемата е на импулсник Surfmaster PI но съм виждал същото изпълнение в ПВЦ тръба или туба от силикон и на Clone PI (пак импулсник) по руските форуми. Предимството на втория е че управлението е с бутони а не с потенциометри а индикацията е с няколко светодиода, просто разполагат светодиодите да се виждат, слагат вибрация от gsm а "бутоните" са рид-ампули които се управляват отвън с малък магнит пришит/залепен за ръкавицата.
Лично мнение - пускал съм се под вода преди около 15-20 години, още тогава дъното беше осеяно със всевъзможни боклуци, постепенно започнаха да тралят за рапани, мидите изчезнаха водораслите също и всичко стана тиня. Около '94 като се пусках беше едно, около '99 вече нещата бяха покрити под слой тиня и нищо от камънака което беше обрасло с водорасли не се виждаше. Сега честно казано като се замисля няма да е по-добре защото колкото пъти съм ходил на море и съм търсил миди по старите места - няма.