Автор Тема: Aka Sorex Pro - нов руски модел  (Прочетена 317743 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3194
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
Re: Aka Sorex Pro - нов руски модел
« Отговор #30 -: Октомври 02, 2012, 05:12:48 pm »
Още малко впечатления. Значи батериите изкараха десет часа работа което съвпада с информацията от мануала. Марката беше Sony, предполагам че и други добри марки ще държат толкова. Сега съм заредил Panasonic за да видим колко ще изкарат. Важно уточнение - през повече време се стремях апарата да е набримчен колкото може. Имаше кратки периоди през които беше включен икономичния режим или апарата не беше усилен докрай но като общо работно време това не беше повече от десет процента. При усилен докрай апарат имаше някои моменти когато апарата ставаше нестабилен, не можах да разбера точно причините но предполагам че беше от свързване на ГСМ с клетката или от работещ наблизо апарат като първото ми се вижда по-вероятно. Рязко започват и след малко апарата се успокоява, важното че това е за кратко време и не пречи на търсенето.
Аудио настройките също имат значение. При първите два излета ми допадна режима РВ-М => КТМ, но не поле с железни замърсявания и много горещи камъни и гранитен трошляк се оказа че апарата е малко шумен и трябва друга настройка. На такива терени е нужно експериментиране спрямо индивидуалните нужди, но общо взето алгоритъм М/М и звук РВП-КТ вършат добра работа. Друг режим който особено ще допадне на собствениците на Майнелаб Експлорер е РВП-КТП (реално време с праг - кратък тон с полифония). За чисти места с ниска минерализация поне за мене тая настройка е най-подходяща.
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #31 -: Октомври 02, 2012, 05:37:06 pm »
Малко проби на керамика и гадни камънаци. Пробите ги правих с монети от 1 и 5 стотинки от 1974. Такива излязоха в началото, с такива пробвах. В  предишен пост бях пуснал клип с  керамика. Днес се разкарвах да търся подобна, но доста по-дебела. Това парче което намерих беше с близо 2 сантима по-дебело. Нямаше много време за тестове пък и не помня с какви настройки бях в момента за да ги пусна тук. Една стотинка се чува, но е такъв сигнал над който минаваш и заминаваш. 5 стотинки се хващат. Криви се малко сигнала но показанието си е видим цвят и при внимателно слушане няма пропускане. На горещи камъни с включен филтър срещу тях - общо взето комфортно търсене, апарат се справя. На гаден гранит към десет - дванайсет сантима  при реално търсене (нормално грундиран на терена апарат и минаване над камъка) малки и средни монетки се пропускат. Средните обаждат,  но не видиш че минаваш над такъв камък за да направиш проверка се пропуска. Едрите са по-добре. Пробвахме ХП ГМП - пълна тишина, няма никой. Общо взето апарат се оправя, ако имаше и едно показание за грунда в реално време щеше да супер.
За дълбочината понеже един колега ме помоли. Пробвах в началото с 5-те стотинки на 25 см в здрава земя (както споменах по-горе такива излязоха в началото, в края на излета батериите паднаха и не можах да пробвам с другите монетки които излязоха) , монетата се хваща перфектен цветен сигнал с бая аванс отгоре. Аудио настройки РВП=> КТП, апарат на макс, ниска стойкност на "Громкост Fe". Снимка на ходограмата при сонда над повърхостта. При вдигане колкото може нагоре малко се скъсява:

« Последна редакция: Май 05, 2013, 10:21:03 pm от imperio »
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #32 -: Октомври 03, 2012, 06:43:47 pm »
Понеже в България Ака Сорекс Про са малко бройки,  засега няма с кой да споделяме чалъми по темата и явно ще си пиша сам. Дано скоро се променят нещата. Та да нахвърлям още неща на база впечатления от половин дузина излети.

Икономичен режим - това не е просто режим при който апарата не хаби батерии. Макар че ми обясниха доста подробно какви процеси протичат в електрониката на апарата мисля че това не е толкова важно за редовия търсач. Най-важното е че при този режим е че се повишава общата стабилност при минимална загуба на дълбочина. При проява на "нервност" при първоначално стабилна машина породена независимо от какво, вместо веднага да се правят куп пренастройки може за кратко да се включи  икономичния режим. Тоя вариант в повечето случаи върши работа. Поне при мен във всички случаи ставаше дума за свързване на ГСМ-ма с клетката. Когато обхвата на моменти се губи съм забелязал че апаратите се шашкат най-много. Също така тоя режим може да се използва на много замърсени места в комбинация с М/М алгоритъма.

Режим ПГК - потискане на горещи камъни. Полезна екстра за работещите по южното черноморие и планинските области. При мен е почти винаги включена и определено върши работа. Фантомните сигнали намаляват. Тая опция автоматично се самоизключва в режим М/М за замърсявания.

Режими ЕМП и ЛСГ  - подтискане на електромагнитни смущения и намаляване на лъжливите сигнали - тук мисля че идеята е ясна. Какво е особеното: никога не ги набримчвайте докрай, ако апарата е нестабилен по добре да се намали общото усилване на апарата или да се набие икономичния режим. Забелязах че при набримчени  стойности се влошава индикацията на дребни и тихи сигнали.

Усилване на слабите сигнали -  това ще е интересно на много хора. С две думи, при високи стойности се повишава чуваемостта на дребни или дълбоки сигнали. Пример - макар че моята сонда на сорекса е на 7 килохерца с него чувам тънко двуграмово златно синджирче което с Омегата с ДД сонда не мога макар че и той е на 7 килохерца. Това е при висока стойност при това показание. Също така при висока стойност дълбока монета се чува с много по-ясен звук. Кога не трябва да се увеличва: при много замърсени с железа места и особено такива които се наторяват от стопаните им. В някоя люцерна близо до населените места където хем има маса железа, хем разни дребни алуминиеви и други боклуци много се увеличват фантомните звуци. Търсенето изобщо не е комфортно.

..по-натам още 
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 06:48:16 pm от imperio »
Mikron металдетектори

Активен Mikron

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 1484
« Отговор #33 -: Октомври 03, 2012, 08:20:08 pm »
Има още една тънкост, ако още не си я забелязал досега. На тежка почва, където цветните сигнали се обръщат към черно, обезателно трябва да е включен икономичния режим. Намалява влиянието на почвата и в резултат се подобрява дискриминацията. Сигналите почват да стават "по-цветни".
Както казват някои, почвата става "по-прозрачна", ако излъчената мощност е по-малка и затова дискриминира по-добре.

Неактивен NUCO

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 110
  • Фишер- Златна буболечка
« Отговор #34 -: Октомври 03, 2012, 09:39:07 pm »
Империо няма да си съмичък със Сорекса ,след тези добри отзиви доста хора ще  се навият за апарата.Аз съм един от тях,но ще изчакам с БГ.меню.тъкмо до тогава ще му разучиш и кътните зъби и ще помагате с Микрона.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #35 -: Октомври 04, 2012, 10:18:51 am »
Има още една тънкост, ако още не си я забелязал досега. На тежка почва, където цветните сигнали се обръщат към черно, обезателно трябва да е включен икономичния режим. Намалява влиянието на почвата и в резултат се подобрява дискриминацията. Сигналите почват да стават "по-цветни".
Както казват някои, почвата става "по-прозрачна", ако излъчената мощност е по-малка и затова дискриминира по-добре.

Полезно уточнение. Сега като се замисля почти е сигурно че апарата беше набримчен. Имаше пръснати минерализирани камъни но почвата като цяло не беше тежка и тези проби ги правих набързо "на ход" с настройките с които търсих без пробвам други. Още не съм стигнал до тежките терени като този на тази снимка   за да пробвам работа с намален апарат. После ще пробвам как е с икономичния режим на  стайни проби че днес няма да мога да хващам гората. От най-дебелата керамика нямам, но имам едно парче от гадния гранит.

Империо няма да си съмичък със Сорекса ,след тези добри отзиви доста хора ще  се навият за апарата.Аз съм един от тях,но ще изчакам с БГ.меню.тъкмо до тогава ще му разучиш и кътните зъби и ще помагате с Микрона.

Аха, още има за учене. Този апарат си иска неговото и подобно на други машини от високия  клас не се усвоява за един излет. Ако някой след един излет почне да дава акъл със сигурност плямпа празни приказки. Щом си решил да вземеш няма лошо - машината е стойностна и на високо професионално ниво. Естествено че ще помагаме, нали за това е тоя форум , да си помагаме взаимно. няма човек който да е роден научен, всички се учим докато сме живи.

Още някои впечатления докато не съм забравил. Този апарат има реален Аутотрак режим. Не  "автоматик", а истински аутотрак със следене на промените в състоянието на грунда. С този режим при един от излетите си вкарах автогол но както казах по-горе - човек се учи докато е жив  ;D Обувките с които търся са с  железни бомбета. Свикнал съм с тоя факт и с други апарати нямам проблем. Но сорекса е чувствителен, оказа се че често хващам бомбетата особено на спускане от баири. Резултата беше разбалансирана машина ;D Наложи се да удължа пръта колкото може и да пробвам аутотрака само по равното. Така по биваше  :) Та за аутотрака - ако почвата се мени е добре винаги да е включен. Ако има много железа трябва да се изключва ръчно ако се бачка в нормален режим. Ако се включи режим М/М аутотрака се самоизключва. По баирите където бачках без аутотрак се оказа че почвата се мени в границита на 3-4 градуса от фазата. При това положение малка златна монетка може да прехвърли в зоната на тънкото фолио за това там за всеки случай отпушвах част от железния сектор и променях стойността на граница на ниския тон (много полезна опция). 
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 01:03:12 am от imperio »
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #36 -: Октомври 04, 2012, 01:51:04 pm »

Потвърдено. Одеве правихме проби на керамика и гранит. Сигналите се чуват по-добре и по-цветно в икономичния режим. Два пирона под керамиката си бяха желязо, 2 и 5 стотинки от 1974 се чуват цвят. Под гранита сигнала на 5-те стотинки се подобри. 2-те стотинки обаче идват малки като размер, и на ход ще се пропуснат.
Mikron металдетектори

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 862
« Отговор #37 -: Октомври 05, 2012, 06:52:12 pm »
Дойде ред да споделя и моето мнение за машината.Днес ми беше първи ден с нея така че няма да съм кой знае колко обективен.Това са ми първите впечатления все още.
1 - Въобще не е вярно че изморява ръката.Апарата има напълно приемлива (според мен) ергономика.Цял ден съм го носил,макар реално да съм работил около2-3 часа.През другото време са били тестове настройки и тнт,но не съм го оставял.
2 - Изуми ме колко цветни сигнали извадих.Много доволен останах от крайните резултати.А то това е най важното - какво ще има в кошницата на края на деня.
3 - Звука никак не ми допадна.Свикнал съм да е като на тесоро бг.монетари или фишер.С тоя все едно съм пуснал тетрис.Даже точно така ме подигра един гастрольор по нашите ниви днес.Накрая обаче като си броихме сигналите,аз за 2-3 часа имах три пъти повече отколкото той за почти цял ден
4 - дунапрена на ръкохватката си беше чиста проба евтиния.Руснаците трябва да помислят в тая насока.От него идва единственото неудобство в уреда.В момента в който се прибрах,купих нов по твърд и го замених.
5 - vdi+звук+графика =страшно точна дискриминация.Само 2 бирени капачки успяха да го излъжат.Сигурно ми трябва още тренинг,но като цяло дискриминацията е супер.
6 - дълбочината е супер.яд ме беше че не можех едновременно да пробвам вакерото и сорекса на едни и същи засечени сигнали.едно че бях сам,второ че в момента ползвам конструкцията на тесорото.така че ползвам една конструкция за двата апарата.

Има една шина на подлакътника и още се чудя за какво служи.И нея махнах та да не я изкривя

Снимки на находките нарочно не съм качил че тия от МК ако видят 2-3 ритона и една кесия солиди ше ревнат кат заклани :)
за днес толкова 

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #38 -: Октомври 05, 2012, 08:11:38 pm »
А, ти си с по-голямата елипса, аз съм със стандартната 26 см на 7 килохерца. Но и с нея има добра дълбочина. За Ака има и 13 инчови кръгли на 3 и 7 килохерца, с тях за средни и едри монети трябва да дръпне три-четири пръста дълбочина и с удоволствие бих ги пробвал на някоя сбирка. Иначе за звуковете - ще се учудиш колко възможности за настройка има тая тояга. Ако не е замърсено пробвай режим MSF, аудио настройка на първия канал РВП (реално време - праг) , втория канал за идентификация го дай на КТП. "Громкост Fe" го направи на 1, 2, или 3 (но не нула). Дай висока стойност на усилването на слабите сигнали, мащаба на ходографа на 1:4. Дискриминацията, чувствителността, и общото усилване - както си прецениш
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 01:02:40 am от imperio »
Mikron металдетектори

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #39 -: Октомври 05, 2012, 08:32:54 pm »
Вчера го пипнах това Руско чудо при Светльо в магазина му в София.За полифонията не е Тетрис както вика Япи ми си е направо като Експлоръра,струва ми се братушките са ударили яка копирка с техен ъпгрейд.Разбрах че сондите за честотите са различни.Тоя който видях беше като на Вальо - Япи твоята сонда колко инча и на колко кХц си.......................................

Неактивен yaponetsa

• Модератор
  • Ветеран
  • Публикации: 862
« Отговор #40 -: Октомври 05, 2012, 08:39:38 pm »
Точно като тетрис е.Аз не съм бачкал на тия настройки дето имитират експлорър,щото хептен не ми допадат.
Аз съм с две сонди малката е на 14 а по голямата на 7 килохерца

Вальо ще пробвам тия настройки,мерси за съвета.

Неактивен stan960

• Ветеран
  • Публикации: 934
« Отговор #41 -: Октомври 05, 2012, 09:17:56 pm »
 ???-Брех че я видех при Светльо 27см. на 7кХц. Тая сонда дето е апарата на клипа не видех изобщо ма не са същите.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #42 -: Октомври 05, 2012, 09:22:59 pm »
Точно като тетрис е.Аз не съм бачкал на тия настройки дето имитират експлорър,щото хептен не ми допадат.
Аз съм с две сонди малката е на 14 а по голямата на 7 килохерца

Вальо ще пробвам тия настройки,мерси за съвета.

То тея аудио настройки са малко като на Експлорера но има разлика. Пробвай ги на чисто колкото за информация , ако не ти допадат има и други.
« Последна редакция: Октомври 07, 2012, 01:02:24 am от imperio »
Mikron металдетектори

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #43 -: Октомври 06, 2012, 12:12:56 pm »
Два дена правихме съвместно търкане с ХП Голд Макс Пауър. Полезни са такива съвместни излети щото се слушат взаимно сигналите да се види кой апарат как ги чува. Опитвахме и една нива с пръснати горещи камъни. Сорекса с пуснат филтър ПГК не ги чува, Голдмакс пауър някои ги чува но колегата като стар и опитен търсач не се опита да ги реже с навирване на грунда.
Друго което забелязах при Сорекса - чувствителността на пинпойнта която е зададена по подразбиране не е достатъчна и трябва  да се усили докрай. Оня ден извадих 5 стотинки от 1951 близо на 30 см в лека почва. Апарата ги хваща цветен сигнал, но пинпойнта преди да разкопая - не.

Mikron металдетектори

Неактивен Джони

• Ветеран
  • Публикации: 1395
  • Таен агент с АКА Сигнум MFT
« Отговор #44 -: Октомври 15, 2012, 10:45:38 pm »
Вальо, няма да си пишеш сам.И аз се включвам в темата. Моите постове в сравнение с твоите сигурно ще звучат като "Разкази под шипковия храст", защото не съм толкова технически грамотна по отношение на металотърсачите, но все е опит. Пък поне ще се посмеете как една жена се бори с един от най-интелигентно направените апарати.  ;D
Днес нагазих смело в едно старо лозе, което овчарите са запалили преди няколко седмици. Първите десет минути мислих кви настройки да наглася за замърсено, обаче след като половин час не хванах реален цвят, почнах отначало.
Оказа се, че грундбаланса ми е тотално избягал, бях изключила автоматичното проследяване. Но се заинатих и го оставих изключено, после нямаше проблеми. Но за сметка на това още десеттина минути се борих да открия отде се включва режима М/М, открих накрая, че е с едно натискане....ама...женска ми работа. Намалих звука на желязото на едно - колкото да ми звучи все пак и да се ориентирам колко е замърсено. Намалих една идея и чувствителността. Пуснах две три нива на филтъра ЛСГ...и по едно време взех да вадя цвят и то между копките на колегите.Не, че чудеса открих, но имаше и няколко монети. Но в много замърсеното пинпойнта нещо не ми свърши много работа, та по едно време го зарязах.
Сигурна съм, че с останалите звукови настройки не се справих блестящо, та тая вечер продължавам да чета упътването, което днес не си носех... ;D
Монетата винаги има две страни.