Автор Тема: Металдетектинг по период “Турция” 19-ти век (статия)  (Прочетена 151936 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
На Турция излизат какви ли не предмети. Ей за такива нещица които се срещат често един колега навремето (когато още нямаше интернет) се кълнеше че са украси от тракийска колесница. Малко трудно го разубедих. Всъщност това са елементи от турски мастилници (дивити), или по-точно резервоарчето за мастилото дето са му казвали Нокка. Поне така пише в уикипедия

Снимка от Уикипедия на целия комплект:

Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

satir

• Гост
Явно не съм прочел всичко във форума.Тази статия сега я откривам.Вальо,евала за темата.В моята практика съм намирал много турски монети и украшения които не са имали стойност.В много от случаите периодите се препокриват.Търся в римско селище а излиза турция.Вадил съм две златни махмудийки без да има грам друга турция/едната беше завита на спирала/.Никога не съм тръгвал да търся само турция и ми е интересна темата.Попадал съм на петно в което на площ 100 кв.м. съм извадил много акчета малко по-големи от лещено зърно.Излиза ли нещо по стари турски гробища попаднали вече в земеделски ниви?

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
Само да не си помисли някой гост на форума че сме някакви некрофили дето ходим целенасочено на обираме гробища. През 60-те и 70-те години много гробища (както и други обекти от други епохи) бяха разрушени от риголвачите на ТКЗС-тата. Тогава е била някаква мания да се риголва и по тоя начин е унищожено сума нещо

Иначе по същество - зависи какво е гробището. На турско не съм вадил интересни неща, предполагам че е това е свързано със самия обичай на погребаване в мюсолманската религия който изключва слагането на разни погребални дарове. Виж християнски гробища излизат интересни неща, особено в женски погребения. В богато женско погребение могат да се намерят най различни накити че и цели нанизи с пари.  Интересно е че в тая народна поговорка "да идеш на 2 метра под земята" няма нищо вярно. Повечето погребения са правени на много плитко, особено в планинските части на страната.
Няма нищо чудно че монети от турския период се срещат абсолютно навсякъде както казваш. Хем е било развито паричното обръщение, хем монети от минали периоди извадени от обръщение масово са се ползвали за накити. Ако монетите дето си намирал на голяма площ са еднакви и дупчени почти е сигурно че това е загубен наниз който е разпилян от плуговете. В планините където земята не се обработва монетите са концентрирани на малка площ, но по равнините може да се разпилеят на повече от 50 метра. Вадил съм и при двата случая, лошото е когато монетите са медни или билонови, много са като бройка, и са разпиляни на голяма площ и дълбочина в равното. Навремето на  един наниз от 300 билонови акчета ми идеше да се пенсионирам, ама какво да се прави - нали не върви да си прескачаш късмета и да ги зарежеш.
Mikron металдетектори

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Като чета за тия акчета и ми идва на ум колко работи изтървах от пуста простотия.Такива акчета бях намерил разпилени ама те нищо не струват и ги казах на един приятел.А то имало и талери там.На повече от 10места бях намирал от 4до20 зелени монети и си викам "Някой ден ще дойда да ги изкопая"След години минах навсякъде имаше пресни трапове и табани.На две места попаднах на сечива от железа и ги оставих без да ги извадя и проверя дупката.Един път бях попаднал на гърне с олова завити като палачинки(за рибарски мрежи).Извадих част от оловото,но много ми тежеше в джобовете и го върнах в гърнето и го зарязах.Сега не мога да се сетя за други случаи,а и да се сетя каква файда?

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Публикации: 177
  • Pirat Black Devil 2in1
Някак не мога да си представя чувството да намеря гърне..... и в него да има олова :D
Представете си свят в който в кутиите с цигари няма фолио , и бирата е с коркови тапи ....

Official GARRETT hater !

Неактивен vvarbanov

• Ветеран
  • Публикации: 1249
  • Вар Баний
Някак не мога да си представя чувството да намеря гърне..... и в него да има олова :D
Чувството да намериш гърне е голяма радост и очакване какви ще са монетите,колко броя,редки ще има ли и колко ще са запазени.Но ако излезе гърне и се окаже празно, много се възмущавам.
В Делиормана към с.Браничево бях намерил едно гърне от медна тенекия.Хубаво, голямо беше.През ноща го намерих в тъмното, не смеех да светна да не ме види някой.След това през целия път до Нови пазар го прегръщах и му се радвах.Пресмятах колко монети може да събере,колко пари ще струват,колко вино и дърва за зимата ще си купя.А то да се окаже празно,пълно с пръст само.Пак такова празно намерих на Каспичанската могила,но беше през деня.От яд го го засилих надолу по склона.След няколко дена ходих да го търся защото се сетих че мога да взема някой лев за него.Но тъй здраво съм го метнал че не можах да го намеря повече.
Едно керамично гърне намерих на око.Стърчеше му тумбата от един отвесен склон където пръста се беше отцепила от дъжда.В следствие на опита който имах ,веднага разбрах че трябва да е пълно със злато защото беше малко по размер.Сребърни или медни монети въобще не си струва да се слагат в толкова малък съд.Много трудно се добрах до него.Склона висок,то на средата,ама как да го оставиш?Още като го хванах с ръка разбрах че е празно,много леко ми се видя.
АКО НАМЕРИШ ПРАЗНО ГЪРНЕ СЕ ЧУВСТВАШ ТАКА СЯКАШ СИ НАМЕРИЛ ПЪЛНО,НО СИ ГО ПОДАРИЛ НА МУЗЕЯ.

Неактивен IMPTOTAVG

• Напреднал потребител
  • Публикации: 177
  • Pirat Black Devil 2in1
Нищо , следващият път ще намериш някое с ауреуси на Клодий Албин :D
Представете си свят в който в кутиите с цигари няма фолио , и бирата е с коркови тапи ....

Official GARRETT hater !

Неактивен emilio

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 21
Преди 1 седмица видях булдозер да прави път и хоп на едно място керамика,тухли,камани -красота.Минах мястото на очи и намерих една
брадвичка,не  спах 2 дена.На третия пълен с адреналин го почвам
и ..........само сечива,алтъните  си ги отнесли. ;D

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
Монетен материал от периода използван вторично като накит:

Mikron металдетектори

Неактивен гущера

• Старши потребител
  • Публикации: 345
Чувството да намериш гърне е голяма радост и очакване какви ще са монетите,колко броя,редки ще има ли и колко ще са запазени.Но ако излезе гърне и се окаже празно, много се възмущавам.
В Делиормана към с.Браничево бях намерил едно гърне от медна тенекия.Хубаво, голямо беше.През ноща го намерих в тъмното, не смеех да светна да не ме види някой.След това през целия път до Нови пазар го прегръщах и му се радвах.Пресмятах колко монети може да събере,колко пари ще струват,колко вино и дърва за зимата ще си купя.А то да се окаже празно,пълно с пръст само.Пак такова празно намерих на Каспичанската могила,но беше през деня.От яд го го засилих надолу по склона.След няколко дена ходих да го търся защото се сетих че мога да взема някой лев за него.Но тъй здраво съм го метнал че не можах да го намеря повече.
Едно керамично гърне намерих на око.Стърчеше му тумбата от един отвесен склон където пръста се беше отцепила от дъжда.В следствие на опита който имах ,веднага разбрах че трябва да е пълно със злато защото беше малко по размер.Сребърни или медни монети въобще не си струва да се слагат в толкова малък съд.Много трудно се добрах до него.Склона висок,то на средата,ама как да го оставиш?Още като го хванах с ръка разбрах че е празно,много леко ми се видя.
АКО НАМЕРИШ ПРАЗНО ГЪРНЕ СЕ ЧУВСТВАШ ТАКА СЯКАШ СИ НАМЕРИЛ ПЪЛНО,НО СИ ГО ПОДАРИЛ НА МУЗЕЯ.
И аз намерих първото си гърне преди месец-беше пълно с патрони 8)от руско турската
Hard & Heavy
Музиката изгражда характер!!!

Неактивен gun

• Производители
  • Ветеран
  • *
  • Публикации: 677
Е гущерче да ти имам късмета  ;D

Неактивен гущера

• Старши потребител
  • Публикации: 345
Е гущерче да ти имам късмета  ;D
Не се отчайвам.... ;)продължавам да дерзая!
А като видите гущер да щъка нейде-да знаете, че е от мойте агенти..!!! ;D
Дерзайте и успех -удоволствието преди всичко!
Hard & Heavy
Музиката изгражда характер!!!

Неактивен Araman

• Ветеран
  • Публикации: 1251
Re: Металдетектинг по период “Турция” 19-ти век (статия)
« Отговор #42 -: Декември 29, 2014, 09:11:24 am »
Тази тема (статия) съм я чел поне 50 пъти и все ми е интересна за препрочитане!!! Адмирации за автора!!!  :) Имам следният въпрос:какви настройки и режим на търсене бихте препоръчали,както и коя сонда би била най-подходяща за работа с Fisher Gold Bug(DP;PRO)/Teknetics G2 на обект "Турция"-19век? Благодаря предварително на всички отзовали се!!! Поздрави!!!
« Последна редакция: Декември 29, 2014, 09:38:01 am от Araman »
"Страхуваш ли се-не го прави. Правиш ли го-не се страхувай!!!"-Чингис хан

https://vbox7.com/play:7e5f6da7ff&start=1

Неактивен odins-

• Тестова група
  • Старши потребител
  • *
  • Публикации: 291
  • xp deus,mikron 110
« Отговор #43 -: Декември 29, 2014, 10:39:54 am »
Обикновенно  Турциите са доста замърсени за предпочитане е по малка антена и апарат на по висока честота по добре лови малките предмети и по ниско ниво на дискриминация за да не изтървеш жълтото.

Неактивен Deroni

• Старши потребител
  • Публикации: 374
« Отговор #44 -: Декември 29, 2014, 11:32:57 am »
Има един вид гробища с малки надгробни камъни не надписани ама нито един те дали се водят Турция-19век но да са български гробища.На няколко км по на вътре в дивото си има истинско Турция но мисля че малко по късно от 19в. с големи бели камъни надписани на арабски със оформени чалми отгоре.На първото гробище има няколко места с надгробен камък високи над 1.80 мисля че са били малко с повисоки рангове в обществото са разкопани всички.На второто не съм забелязал тъй като е далечко малко и не обикалят много много хора с детектори но не се знае в бъдеще.