Автор Тема: Металдетектинг по период “Турция” 19-ти век (статия)  (Прочетена 151938 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lomidol

• Старши потребител
  • Публикации: 287
Re: Металдетектинг по период “Турция” 19-ти век (статия)
« Отговор #15 -: Октомври 24, 2011, 11:56:07 am »
На входа на къщата едно време са заравяли и коса/за косене/ като са вярвали че това гони злите сили.Та някой да не вземе да получи инфаркт докато я извади.

Неактивен deultum

• Тестова група
  • Напреднал потребител
  • *
  • Публикации: 197
« Отговор #16 -: Ноември 08, 2011, 09:54:10 pm »
тез малките турцийки Еурека Голд ги кове на 10 см без проблем !

Uploaded with ImageShack.us

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
  • Публикации: 3203
    • Форум на Империо за металдетектинг и металотърсачи
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2011, 10:03:21 pm »
Deultum, с Еуреката пробвал ли си как се чуват  малките златни чейреци дето са по половин грам? Това е голяма гад за хващане с кажи речи всички машини, ако има много железа минаваш над него и заминаваш дори да си свалил дискриминацията
« Последна редакция: Ноември 08, 2011, 10:07:04 pm от imperio »
Форумът е създаден с цел взаимопомощ, а не с цел взаимно плюене.
Mikron металдетектори

Неактивен deultum

• Тестова група
  • Напреднал потребител
  • *
« Отговор #18 -: Ноември 11, 2011, 08:09:14 pm »
Ако има железа , ти трябват много нерви за да вадиш монети с еуреката . Работи най-добре на Normal  с намален праг да мълчи и работиш бавно , ако е на не замърсена почва това че е малка монетата не пречи на апарата , за сравнение ще ти кажа че обеца за нос от топчетата дето са като на  кибритена клечка барута  я хваща на 8 см сигурен цвят , и дискриминира карфица на същото разстояние . Единствения и недостатък поне за сега е recovery speed -a  - бавно възстановява след запушване от черен сигнал , но и свикнах .
« Последна редакция: Ноември 11, 2011, 08:15:34 pm от deultum »

Неактивен Санчо

• Редовен потребител
  • **
  • Публикации: 122
« Отговор #19 -: Февруари 02, 2012, 12:47:54 pm »
Еее браво,тази тема е прочетох три пъти и сигурно пак ще я прочета.
Хубаво сте се сетили до монетките да поставите и монети от "нашите" да се ориентираме за размера....аз ги помислих за къде по голями,а те много малки.
Само не разбрах как да разбера / определя/ минерализацията на почвата и имали такава.
И това не знаех че след 1800г. предметите нямат археологическа стойност :) Значи спокойно можем да си държим такива монети у дома.
Близо до мен има такива селища ли са,къщи ли....то земята се обработва и много хора съм виждал с апарати...там май ще се пробвам за първи път :) но този сняг не се топи и това си е :(((

Неактивен vancho

• Нов потребител
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #20 -: Февруари 02, 2012, 05:01:09 pm »
,,аз ги помислих за къде по голями,а те много малки,, има големи около 40мм  но са по редки                                                       

Неактивен deultum

• Тестова група
  • Напреднал потребител
  • *
« Отговор #21 -: Февруари 06, 2012, 08:04:43 am »
Само не разбрах как да разбера / определя/ минерализацията на почвата и имали такава.
Зависи с какъв апарат работиш , с ХЛТ можеш да определиш дали е тежка почвата чрез функцията DC PHASE . По принцип е хубаво да знаеш дали търсиш на тежка почва защото тогава се вадят металите които влизат  малко и в скалата на железата . Най - добре , преди да почнеш да обикаляш , заравяш 10 ст . или някое коце на 15 см и пробваш дали ще го хване апарата и като какъв метал го хваща . Даде ли ти железен звук значи е орудено . Пробваш на 10 см и така докато усетиш машината  как се държи на дадения обект . Много от колегите включително и аз до скоро не правих този тест като отида някъде а не отнема повече от 10 минути  , а от както почнах да го правя разбрах че доста съм си губил времето . Отивам вадя апарата  настройвам и тръгвам - цял ден перони железа и нито един цвят А то кво било то апарата не работел на орудено .Така че да не ти пука дали е тежка почвата ,заравяй и работи ли ти апарата - действай .
Успех !

Неактивен pergamon

• Напреднал потребител
  • Публикации: 173
« Отговор #22 -: Февруари 06, 2012, 01:27:09 pm »
И аз съм бил на турция,но какво да ви кажа колеги.
1.Добри обекти.
2.Требват нерви , спокойствие.
3.Машина с перфектна дискр.
4.Да си добър водач на машината.
5.А тва което излезе,можеш да си го държиш у дома,без притеснение.
6 Имаме много да си говорим на тема турцийка.Приятна е.
Загубеното злато,може да се намери.Загубеното време-никога!

Неактивен Санчо

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #23 -: Февруари 06, 2012, 06:30:20 pm »
Зависи с какъв апарат работиш , с ХЛТ можеш да определиш дали е тежка почвата чрез функцията DC PHASE . По принцип е хубаво да знаеш дали търсиш на тежка почва защото тогава се вадят металите които влизат  малко и в скалата на железата . Най - добре , преди да почнеш да обикаляш , заравяш 10 ст . или някое коце на 15 см и пробваш дали ще го хване апарата и като какъв метал го хваща . Даде ли ти железен звук значи е орудено . Пробваш на 10 см и така докато усетиш машината  как се държи на дадения обект . Много от колегите включително и аз до скоро не правих този тест като отида някъде а не отнема повече от 10 минути  , а от както почнах да го правя разбрах че доста съм си губил времето . Отивам вадя апарата  настройвам и тръгвам - цял ден перони железа и нито един цвят А то кво било то апарата не работел на орудено .Така че да не ти пука дали е тежка почвата ,заравяй и работи ли ти апарата - действай .
Успех !

Апарата е Тесоро Кортес,и няма за определяне на минерализацията на почвата/ поне не видях/.Още не съм го изпробвал на почва,наскоро го купих,преди 5-6 дни/...карам само на въздушни тестове...то време ли е :( Това с 10-те стотинки,има ли значение от коя година са....щото наскоро разбрах,че 1 и 5ст. от 2000г. са желязни,а от 1999г. медни.
И тези селища / къщи/ от този период...би трябвало да има някаква документация къде са се намирали,ако сега не си личат....от 1800г. насам е имало карти където да показват горе долу къде е имало такива селища....особено за черкезките,нали са съществували за кратак период от време,може да не си личат.Такава карта има ли запазена някъде......да се ориентираме поне малко в чужд район на къде да търсим....север...юг.И последно,заравям тия 10ст. и ми покаже че е желязо....какво правиме....нов апарат ли :(

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #24 -: Февруари 06, 2012, 06:47:49 pm »
То повечето обекти късна Турция си личат на терен ако не е орано. Дори да е орано керамиката говори много. А за стотинките - ползвай сегашни. Ако сигнала от тях изчернява в земята сваляй дискриминацията.
Mikron металдетектори

Неактивен Affazel

• Напреднал потребител
  • Публикации: 215
« Отговор #25 -: Февруари 06, 2012, 08:32:32 pm »
Много интересна тема!Търсач мога да се нарека горе-долу от 1на година,и за това време имах късмета и аз да попадна на монетки свързани по темата,а именно Турция.Всичките съм ги намерил на не голямо разстояние една от друга.На този и единствен обект(Турция)на които съм попадал бях с двама приятели,единия беше с обикновен БГ монетар,незнам точно какъв,не ги разбирам добре Българските машинки,а другия с Гарет 1350.Аз имах най-много успехи с Фишера(за момента)Шашнах ги и двамата,тия акчета излизаха едно след друго,докато не излезна и една златна монета,но за мое съжаление монетата беше счупена или нещо такова.Всички сигнали бяха горе долу на 10-13 сантима и си ги даваше чист цвят,а златната в графата фолио,но без препуквания на желязо,изобще.Фишера бях го настроил по следния начин.Праг на звука към 70% ,Трешолда малко под 70%,а дискриминацията 0.Монетките не са всичките,а само част от тях. https://imageshack.us/photo/my-images/51/dsc0152ah.jpg/ https://imageshack.us/photo/my-images/638/dsc0155ol.jpg/

Неактивен deultum

• Тестова група
  • Напреднал потребител
  • *
« Отговор #26 -: Февруари 06, 2012, 10:44:48 pm »
Колега Санчо , както каза Империо ако изчернява сигнала намаляш дискриминацията докато започне да ти дава цвят от 10-те стотинки .Следващата стъпка е обаче с същата настройка да заровиш и перон на тази дълбочина и да видиш сигнала , ако е пак цвят значи няма да работиш на този обект .Тъжно но е истина .

Неактивен imperio

• Администратори
  • Ветеран
« Отговор #27 -: Февруари 08, 2012, 12:55:51 pm »
Много интересна тема!Търсач мога да се нарека горе-долу от 1на година,и за това време имах късмета и аз да попадна на монетки свързани по темата,а именно Турция.Всичките съм ги намерил на не голямо разстояние една от друга.На този и единствен обект(Турция)на които съм попадал бях с двама приятели,единия беше с обикновен БГ монетар,незнам точно какъв,не ги разбирам добре Българските машинки,а другия с Гарет 1350.Аз имах най-много успехи с Фишера(за момента)Шашнах ги и двамата,тия акчета излизаха едно след друго,докато не излезна и една златна монета,но за мое съжаление монетата беше счупена или нещо такова.Всички сигнали бяха горе долу на 10-13 сантима и си ги даваше чист цвят,а златната в графата фолио,но без препуквания на желязо,изобще.Фишера бях го настроил по следния начин.Праг на звука към 70% ,Трешолда малко под 70%,а дискриминацията 0.Монетките не са всичките,а само част от тях. https://imageshack.us/photo/my-images/51/dsc0152ah.jpg/ https://imageshack.us/photo/my-images/638/dsc0155ol.jpg/

Здрави сребърни акчета. Това е кесийка. Пускай апарата на ал метал, слушай внимателно, и вади всеки един сигнал. Много е вероятно да има още. Щом малката златна турцийка я дава стабилно в зоната на фолиото значи няма минерализация и апарата ще работи на пределна дълбочина.
Mikron металдетектори

Неактивен Affazel

• Напреднал потребител
  • Публикации: 215
« Отговор #28 -: Февруари 08, 2012, 01:12:08 pm »
Само да се изпари снежеца и съм там :) Благодаря за инфото.Поздрави

Неактивен Санчо

• Редовен потребител
  • **
« Отговор #29 -: Февруари 25, 2012, 11:36:50 pm »
Съжалявам за лошото качество на снимката,май ще трябва да си купа и фотоапарат :( Първи ден с Кортес-а.Голямата монета е
Av:
FRANCISCVS.I.D.G.AVST.IMPERATOR
Rv:
HVN.BOH.GAL.REX.A.A.D.LO.SAL.WIRC 1808
Малката е 2 паре от 1904г Сръбска.
Мястото е било стари лозя и има много циментови колове от които е останала арматурата,и на Ал Метал е невъзможно да се търси :(